previsions 23/10/2021

La méteo: Temps anticiclònic, amb fort contrast tèrmic entre el dia i la nit

Cel serè arreu del país i petit canvi de temps al nord-est demà diumenge

4 min
Matí plàcid amb alguna boirina, des de Cardedeu
Escolta aquí la previsió del temps

L’ambient de tardor seguirà imperant arreu del país, amb nits fredes i presència d’algunes gebrades a l’interior i sectors més elevats. Les mínimes de la matinada i de primera hora d’aquest dissabte s’han mogut entre els 10 i els 12 graus a la costa o entre els 3 i 5 a les planes interiors. En general, aquestes temperatures han sigut un pèl més baixes que les d’ahir (excepte en punts elevats). Les gebrades han fet acte de presència, sobretot al Pirineu, amb mínimes que s’han desplomat fins a -1 °C al Pont de Suert o fins a -3 °C a Das. A Guixers (Solsonès) el termòmetre ha baixat fins als -2 °C. Hem de destacar que a la Costa Brava la tramuntana (91 km/h a Portbou) ha mantingut a ratlla la mínima nocturna, que no ha baixat més enllà dels 15 °C a Roses (amb una ratxa màxima de matinada de 46 km/h). De fet, estem registrant els valors més baixos de la tardor, un fet que es demostra agafant les dades d'un vuitantena d'estacions meteorològiques de Catalunya. Segons el Meteocat, la temperatura mitjana diària de les mínimes per al conjunt de Catalunya ha quedat per sota dels valors normals (per sota de la mitjana climàtica entre el període 2009 i 2020).

Gràfic de la temperatura mitjana diària de les mínimes per al conjunt de Catalunya (2009-2020)

El dia ha començat amb alguns intervals de núvols en punts del litoral sud, sobretot a les Terres de l’Ebre i al vessant nord del Pirineu, però amb el pas de les hores la jornada ja serà assolellada arreu del país, només amb alguns núvols a la Vall d’Aran i algun núvol costaner al litoral sud o a les comarques gironines, a mitja tarda. Predominarà la tramuntana a l’Empordà i, fins a mitja tarda, el mestral a l’Ebre, amb algun cop moderat o, fins i tot, fort i amb tendència a afluixar durant la tarda, excepte al nord del cap de Creus, on encara hi haurà alguna ratxa entre moderada i forta (60-70 km/h). A la resta del territori el vent serà variable i fluix, si bé bufarà del sud a partir de mig matí al litoral. Les màximes de dissabte, en general, es mouran entre els 15 °C i els 21 °C, i quedaran frenades al Pirineu, on no passaran dels 17 °C. Al litoral oscil·laran entre els 18 °C i els 22 °C i al voltant dels 16 °C o 19 °C a l'interior.

Pluja prevista acumulada per avui dissabte
Diferència de temperatura màxima prevista entre ahir i avui
Boires damunt del pantà de Sau amb alguns núvols prims per damunt.

Les altes pressions ens acompanyaran diumenge, amb una matinada i matí fred i noves gebrades a les planes interiors i menys ventilades, on una nit calmada farà baixar de nou el termòmetre fins als 2 °C o 3 °C, cosa que afavorirà la formació d’alguna boirina o bancs de boira que s’acabaran esvaint a mig matí. S’esperen mínimes al voltant dels 4 °C a Girona o de 3 °C a Lleida. Al litoral baixaran fins als 11 °C i a les valls pirinenques tornarà a glaçar feblement, amb valors al voltant dels 0 °C o -2 °C a les valls. S’espera un cel serè arreu però amb un petit canvi a la tarda en forma de més núvols al nord-est del territori. Els models indiquen l’entrada de més humitat, amb vents més allevantats i nuvolositat, amb un cel més carregat i no es descarta algun plugim o xàfecs aïllats que poden acabar caient a l’interior de les comarques gironines, sobretot al nord de la Costa Brava i l’Albera o a les Gavarres, i es poden estendre a mitja tarda fins al nord del Maresme.

Les màximes tornaran a estar entre els 15 °C i els 21 °C en una gran part de Catalunya.

A les Balears i al País Valencià el cap de setmana serà més tranquil, només amb algun xàfec aquest dissabte a Alacant o a les Pitiüses. Enrere queden les pluges torrencials de divendres, amb un total acumulat de 192 mm a Cullera, 140 mm a Barx, 123 mm a Sant Antoni de Portmany o els 94 mm d’Eivissa.

Pluja prevista acumulada per diumenge
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge

La setmana que ve no s’esperen gaires canvis i els mapes continuen indicant altes pressions i poc vent. No hi ha indicis de pluja i tot sembla indicar que acabarem l’octubre amb un temps monòton. Els models indiquen un augment de la nuvolositat a partir de dimecres al litoral sud i l'entrada de tramuntana que podrà generar alguns núvols també al sud de la Costa Brava. Al nord de les Balears no es descarta algun xàfec, sobretot al nord de Mallorca i a Menorca. Amb aquesta entrada de vent de nord la temperatura baixarà entre dijous i divendres, amb nits més fredes, però tot sembla indicar que acabarem el mes amb una remuntada del termòmetre i amb vents del sud-oest. Sembla que passarem una Castanyada plàcida i amb sol, només marcada per algunes boires matinals i, això sí, per nits fredes. Continuarà el fort contrast entre l’ambient de bon matí, fred i en algun sector gairebé hivernal, i en canvi un migdia suau i amb termòmetres pròxims als 20 °C al litoral.

Pluja acumulada prevista per dijous vinent
Diferència de temperatura màxima prevista entre avui i dijous vinent
stats