previsions 09/06/2022

La méteo: Una altra calorada forta abans del 15 de juny

El cap de setmana la temperatura s'acostarà als 40 graus i entre dilluns i dimarts les temperatures encara podrien ser més altes

3 min

BarcelonaAquest migdia ha sigut el menys calorós del mes de juny fins ara, i, tot i això, de mitjana a Catalunya hi ha hagut dos graus i mig més dels que caldria esperar per a l'època. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 34 graus d'Alcarràs i d'Aldover, però sobretot els 32,5 graus de Tarragona, la temperatura més alta d'aquest any fins ara a la capital del Tarragonès. El vent de mestral ha disparat la temperatura en alguns punts del litoral sud, però el canvi de vent a partir del migdia ja ha fet baixar la el termòmetre en molts d'aquests sectors.

Ahir les tempestes van ser més protagonistes del que s'esperava, sobretot a la Catalunya Central. D'entre les quantitats de pluja més abundants d'ahir destaquen els 40 l/m² de Tona, els 33 de la Quar, els 32 de Perafita, els 29 de Berga, els 26 de Muntanyola o els 24 de Prats de Lluçanès. Precipitacions sobretot concentrades en dues comarques, però que també van arribar a deixar 19 l/m² al Montseny i 5 al PN del Montnegre Corredor. Aigua benvinguda que ha caigut en algunes de les zones més castigades per la sequera.

Estimació de la pluja caiguda ahir

La nit serà un punt més fresca, però a partir d'aquí el termòmetre tornarà a pujar amb força. A mesura que avanci el cap de setmana la calor serà cada dia una mica més intensa. Dissabte hi haurà màximes de més de 35 graus a Ponent i diumenge aquest llindar se superarà també en punts de la Catalunya Central i del prelitoral. Diumenge alguns termòmetres s'acostaran als 40 °C com ja va passar el cap de setmana del 21 i 22 de maig. Aquest cap de setmana les temperatures seran similars a les de llavors, però el mar està bastant més calent que llavors, i això afavorirà més xafogor a la costa i nits de més mal dormir. L'ambient d'aquest cap de setmana serà el d'un cap de setmana calorós de ple estiu.

A partir d'aquí el pronòstic és més incert. Hi ha la possibilitat que entre dilluns i dimarts la calor encara sigui més forta i que ens situem en un context de temperatures a tocar dels 40 graus o fins i tot puntualment per sobre d'aquest llindar. Aquest és un escenari a tenir molt en compte i el més probable a hores d'ara. Altres models de previsió fan pensar que la setmana que ve seguiria la calor intensa del cap de setmana, però sense que els valors siguin més extrems, i no és descartable tampoc una situació en la qual la temperatura comenci a baixar a partir de dilluns. A partir de dimecres la temperatura podria començar a baixar i pot ser que la refrescada sigui notòria durant la segona part de la setmana. Això encara és poc clar.

Pel que fa a l'estat del cel demà encara hi pot haver algunes estones de cel mig ennuvolat en comarques de l'est de Catalunya, però en general el cap de setmana començarà amb molt de sol i amb poques nuvolades de tarda en punts de muntanya. Les poques tempestes de tarda que hi hagi aquest cap de setmana al Pirineu afectaran sectors del Pirineu occidental, més que no pas indrets més pròxims a mar. Diumenge hi haurà més risc de tempestes que dissabte. Diumenge i sobretot dilluns no és descartable que algun ruixat de tarda pugui afectar també punts del Prepirineu i comarques de l'extrem oest de Catalunya, sobretot sectors pròxims als Ports. En general diumenge hi haurà un cel més enterbolit que dissabte.

De la previsió també cal destacar la tramuntana, que avui serà intensa a l'Alt Empordà, on les ratxes arribaran a superar els 70 km/h, sobretot a la tarda. El mestral s'anirà apagant amb el pas de les hores i a la tarda al litoral sud fins i tot entrarà vent de mar. Demà la tramuntana encara seguirà bufant moderada a Menorca, però en general aquest cap de setmana el vent serà poc protagonista.

stats