previsions 28/01/2021

La méteo: termòmetres desbocats a l'espera d'un cap de setmana amb ventades i molta neu al Pirineu

L'Observatori de l'Ebre ha batut avui el seu rècord de temperatura per un mes de gener

3 min

BarcelonaL'Observatori de l'Ebre ha batut avui el seu rècord de temperatura per un mes de gener. En aquesta històrica estació de Roquetes s'ha arribat a 28,1 graus, una temperatura que en més de 100 anys no s'havia registrat mai el primer mes de l'any. Fins ara el rècord eren els 26 graus del 19 de gener del 2007, també el 8 de gener del 2016 va haver-hi una temperatura excepcional de 25,7 graus. Una màxima de 28 graus és una temperatura normal a finals de maig a Tortosa. Altres màximes extraordinàries d'avui són els 27 graus d'Ulldecona, els 26 d'Aldover o els 23 de Tarragona, Constantí i l'Ametlla de Mar. Els 23 graus de Tarragona també són la temperatura més alta al gener com a mínim des de l'any 2009.

Demà passarà un nou sistema frontal que farà que el temps es mantingui molt similar al d'avui. Aquest divendres la temperatura encara pujarà més al voltant de Barcelona i en punts de l'altiplà central, en canvi el termòmetre començarà a recular al Pirineu i a les Terres de l'Ebre. El cap de setmana la temperatura no baixarà gaire a l'est, però a Ponent, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre sí que hi haurà un descens marcat d'entre 3 i 8 graus.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte

Les ventades seran molt protagonistes del temps del cap de setmana. El pas de la pertorbació Justine farà que el vent d'entre mestral i ponent bufi amb ratxes fortes entre diumenge i dilluns. Dissabte ja bufarà amb cops de més de 50 km/h en moltes comarques, però serà a partir de diumenge quan les ventades seran més fortes. El cap de setmana es podria acabar amb ratxes de més de 100 km/h al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, però també amb ventades de més de 70 en comarques centrals i de Ponent. La ventada d'entre diumenge i dilluns pot ser de les més fortes de l'any al sud de Catalunya.

Cops de vent màxims previstos per matinada de diumenge

Un altre aspecte a destacar del cap de setmana seran les pluges i nevades al Pirineu Occidental. Al vessant nord de la serralada s'hi esperen precipitacions abundants, sobretot entre diumenge i dilluns. Les acumulacions a les cotes altes de la serralada podrien superar el mig metre de neu entre dissabte i dilluns. La majoria d'hores nevarà només per sobre dels 1.500 metres, no serà una nevada de cotes baixes.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins diumenge al vespre

Fora del Pirineu només hi haurà alguns ruixats en comarques de Girona dissabte a la tarda i quatre gotes en comarques de Ponent. En general el cap de setmana hi haurà moltes clarianes, sobretot diumenge. Caldrà esperar com a mínim fins a mitjans de la setmana que ve per veure opcions de pluja més extensa i general.

Entre diumenge i dilluns l'ambient serà més d'hivern, però la setmana que ve tornarà a repuntar la temperatura. Dimarts i dimecres que ve el termòmetre pujarà gairebé tant com ahir o avui, però res fa pensar que l'hivern estigui tocat de mort. Diu la dita que si la Candelera riu el fred és viu, i això podria passar aquest any. Dimarts que ve s'entreveu un dia primaveral i amb molt de sol, però estan augmentant les possibilitats que el fred torni amb força a partir del cap de setmana que ve. Caldrà seguir-ho.

stats