previsions 14/06/2021

La méteo: una tongada de ruixats rebaixarà la calor dijous

Demà i dimecres ja no farà més calor però la temperatura continuarà sent molt alta per a l'època

3 min

BarcelonaTarda de calor encara més forta que ahir. La temperatura s'ha acostat als 40 graus a Ponent, i els 35 graus s'han superat amb més facilitat que ahir. Ahir aquest valor es va superar en un 19% de les estacions del Meteocat de les quals fem seguiment diari, i avui el percentatge ha pujat fins a un 26%. Aquestes són algunes de les temperatures màximes més altes d'avui (en ºC):

  • Seròs, 39,2
  • Aitona, 38,9
  • Alcarràs, 38,6
  • Artés, 38,3
  • Vinebre, 38,1
  • Lleida, 37,9
  • Terrassa, 37,6
  • Tàrrega, 37,1
  • Tortosa, 37,1
  • Girona, 36,7
  • Solsona, 36,6
  • Igualada, 36,4
  • Barcelona (Zona Universitària) 33,5

La mitjana de les màximes al conjunt de Catalunya ha arribat als 31,2 graus. Amb dades des del 2009, l'únic dia més calorós a Catalunya durant la primera quinzena de juny va ser el 15 de juny del 2017, quan aquest mateix valor va arribar als 31,8 graus. Més enrere, una calorada tan intensa i prematura com aquesta només es pot assimilar a les del 2003 o del 1981.

Aquest migdia hi ha hagut de mitjana 7 graus més dels que tocaria, però en canvi de nit la temperatura no ha sigut tan exageradament alta. La inversió tèrmica ha facilitat que l'anomalia tèrmica fos de 4 graus pel que fa als valors nocturns. Moltes mínimes han baixat fins als 15 o 16 en capitals de comarques interiors, i en canvi en alguns llocs de la costa la nit ja ha sigut de molt mal dormir. Al centre de Barcelona la mínima ha quedat en 25,8 graus, i a l'Observatori Fabra del Tibidabo en 24 graus. En més de cent anys, només el 2003 i el 1931 consta que hi hagi hagut temperatures nocturnes més altes durant la primera quinzena de juny.

Tot i que en general ha predominat el sol, al Pirineu s'hi han format algunes tempestes molt actives que han descarregat Tant a Andorra com en punts del Ripollès i de la Cerdanya. Les tronades han anat acompanyades de fortes calamarsades en alguns casos. Destaquen els 24 l/m2 acumulats a Núria, els 14 de Puigcerdà, els 12 de Sant Pau de Segúries o els 11 de la Torre de Cabdella.

Els models de previsió fan pensar que la temperatura ja no pujarà més que avui, però demà i dimecres la baixada encara es notarà ben poc. Fins dijous continuarem esperant temperatures molt altes per a l'època, però sembla clar que arribarem al cap de setmana amb un altre ambient: una entrada d'aire més fresc normalitzarà el termòmetre entre dijous i divendres. En algunes comarques de la meitat oest de Catalunya la baixada es preveu de més de 10 graus, però en general la sensació tèrmica baixarà entre 3 i 5 graus.

Diferència prevista entre la temperatua màxima d'avui i la de dijous

Aquest gir en el temps anirà acompanyat d'una situació de ruixats i tempestes que, si bé podria no ser general, sí que és probable que afecti moltes comarques de la meitat oest i el Pirineu i Prepirineu. Els ruixats arribaran sobretot dijous. Fins llavors el sol predominarà i només al Pirineu es formaran alguns ruixats bastant localitzats a la tarda.

Què passarà a partir del cap de setmana encara és molt incert. És possible que dissabte i diumenge torni la calor intensa, però de cara a la setmana de Sant Joan l'escenari més probable és un temps amb temperatures més normals, o potser fins i tot fresques. Caldrà esperar alguns dies més per veure clar cap on es va decantant el pronòstic.

Segurament dissabte i diumenge continuaran apareixent ruixats i tempestes irregulars al Pirineu i Prepirineu, però ara mateix no és probable una situació de xàfecs que pugui afectar gaires comarques més durant el cap de setmana.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous
stats