La méteo
previsions 12/01/2023

La méteo: l'hivern de debò arribarà la setmana que ve

Una tongada de ruixats i nevades obrirà la porta a un període de fred intens i vent destacables

3 min

BarcelonaUn migdia més l'ambient ha tornat a ser relativament suaus per a l'època, ja no estem en el context de temperatures primaverals dels últims dies de l'any, però el fred continua escassejant. Avui les màximes més altes s'han tornat a donar en comarques del terç sud: destaquen els 19,4 ºC de l'Observatori de l'Ebre, els 17,8 de Tarragona, i els 17,5 de l'Ametlla de Mar i de l'aeroport de Reus. De mitjana a Catalunya les màximes han sigut gairebé dos graus i mig més altes del que caldria esperar per a l'època. Fixeu-vos que per Reis la temperatura diürna es va normalitzar bastant, però els últims dies ha tornat a repuntar sensiblement.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Demà també circularan bandes de núvols prims per força comarques, però el gran canvi de temps d'aquesta setmana no l'esperem fins diumenge al vespre, amb el pas d'una pertorbació que tot apunta que marcarà un punt d'inflexió en aquest hivern que fins ara ha sigut molt suau. S'acosta un canvi de temps que generarà les temperatures més baixes de l'hivern fins ara i potser el que sembla més important és que el fred s'anirà reactivant en diversos moments de la setmana que ve, cosa que fa pensar que a partir de dilluns entrarem en una fase de sensació de ple hivern que pot durar com a mínim una setmana.

Probablement, el fred més intens no arribarà fins al tram final de la setmana que ve i segurament durant bona part de la setmana les ventades evitaran que hi hagi gaires glaçades, però la sensació tèrmica anirà a la baixa i l'ambient purament d'hivern marcarà tota la setmana. Fixeu-vos en els mapes de moviment de masses d'aire que és de cara al final de l'animació quan el color blau associat a l'aire fred s'intensifica més. Cal dir que com més enllà en el pronòstic, més incert és, però són diversos els models de previsió que fan pensar que el fred més intens no arribarà fins al tram final de la setmana que ve.

Pel que fa a precipitacions, les previsions no són tan optimistes. El canvi de temps començarà amb una tongada de ruixats que sobretot afectarà les comarques de Girona, tot i que també en deixarà alguns en comarques de Barcelona, a Menorca i a Mallorca. Tot això passarà avançat diumenge, de cara a la tarda o el vespre. La cota de neu es mourà al voltant dels 1.000 metres i fins i tot se situarà per sota d'aquest nivell al vessant nord del Pirineu.

A la majoria de comarques no hi ha cap altra situació clara de precipitacions prevista durant la setmana que ve, però cal destacar que les nevades sí que seran insistents al vessant nord del Pirineu, on la setmana que ve suposarà un canvi total de decorat respecte al que han sigut les últimes setmanes. En sectors elevats de la Vall d'Aran i del nord del Pallars Sobirà, durant la setmana que ve s'hi podria acumular fins a mig metre de neu, unes nevades que no arribaran ni de bon tros amb tanta alegria a la resta de la serralada.

El vent serà segurament un factor important també d'aquest canvi de temps. Diumenge el mestral entrarà amb força a partir del migdia i és possible que gairebé tota la primera part de la setmana que ve estigui marcada per un vent bastant aponentat que es deixarà sentir en moltes comarques, sobretot del centre i del sud de Catalunya. Això evitarà que el termòmetre baixi gaire en sectors de la costa central, de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre, i això també mantindrà el cel serè i sense boira a Ponent, però el vent també contribuirà a augmentar la sensació de fred en tots aquests sectors.

A més curt termini no hi haurà canvis. Demà circularan alguns núvols prims, però el cap de setmana començarà amb sol, amb boires en fondalades interiors, amb poc vent i amb temperatures baixes a primera hora, però amb migdies més suaus que els últims dies.

stats