previsions 22/06/2021

La méteo: tempestes i fresca per començar un cap de setmana llarg que acabarà amb calor

Les hores prèvies a la revetlla estaran marcades per ruixats localment forts en molts indrets

3 min

BarcelonaAvui han sigut ben pocs els termòmetres que han superat els 30 graus. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 31 graus de Benissanet i de l'Observatori de l'Ebre, els 30 de Terrassa i els 29 de Girona, del Vendrell i de Fornells de la Selva. D'entre les gairebé 90 estacions del Meteocat de les quals fem seguiment diari cap ha superat els 30 graus, un fet que no passava des del 5 de juny. A primera hora de la tarda s'ha format una petita tempesta al voltant de l'Alt Camp que ha deixat 6 l/m2 a Vila-rodona.

En el conjunt de Catalunya aquesta matinada ha sigut la més fresca des del 8 de juny. Al Pirineu alguns termòmetres han arribat a baixar fins als 5 graus. Al Pont de Suert la mínima ha sigut de 5,5, la més baixa des del 27 de maig. A prop de la costa hi ha hagut malgrat tot nits tropicals, tant a Barcelona com en indrets com Torredembarra, Amposta i Roses, on la mínima s'ha quedat per sobre dels 20 graus.

Demà el temps s'embolicarà bastant més. Ja de matinada podrien formar-se ruixats en comarques de les Terres de l'Ebre i de l'oest, però serà sobretot entre mig matí i mitja tarda quan les tempestes s'estendran per més indrets. Els ruixats seran molt irregulars i podran afectar tant sectors interiors com de la costa. Alguns aniran acompanyats de tempesta i podrien descarregar calamarsa o pedra.

El Meteocat té actiu un avís que afecta només una franja de comarques de la costa que va del Baix Camp fins a la Selva. L'SMC alerta de possibles ruixats localment forts en aquestes comarques entre la matinada i el migida. L'AEMET també té un avís vigent, que en aquest cas afecta, a part de la costa, molts sectors prelitorals, de la Catalunya Central i del Pirineu.

Al País Valencià les tempestes també hi arribaran de forma extensa a primera hora del dia, i aquests mateixos xàfecs forts podrien acabar afectant de forma més aïllada alguns punts de les Balears.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Tot fa pensar que a mesura que es vagi acostant el vespre els ruixats s'aniran diluint. A la majoria d'indrets la nit de revetlla no quedarà marcada per xàfecs, i com sol passar en aquests casos serà sobretot en punts del Pirineu i del Prepirineu on hi haurà més possibilitats que hi continuï plovent de forma intermitent durant les primeres hores de la nit.

La nit de Sant Joan serà una de les més fresques dels últims anys. La temperatura continuarà la tendència a la baixa dels últims dies i tocarà fons de cara a la matinada de dijous. Serà la nit més fresca de les últimes setmanes i potser fins i tot de tot el mes de juny.

Probablement, però, no serà tan fresca com la del 2013. Potser recordeu aquella revetlla que va obligar a fer servir jerseis i jaquetes. Llavors la mitjana de les temperatures mínimes va arribar a baixar fins als 9,7 graus, un valor normal a finals de maig, però no pas a finals de juny. Per posar en context aquella dada va bé saber que avui la mitjana de les mínimes ha sigut de 13,1 graus. Com mostra el gràfic aquella va ser una nit de Sant Joan molt diferent a la majoria de les últimes.

Per a molta gent la segona part de la setmana serà un cap de setmana llarg. La calor tornarà aviat i de dijous a dissabte la temperatura farà una pujada molt clara i notòria. Segurament la calor tornarà a ser destacable de cara a dissabte, però a partir de llavors encara és molt incert què vindrà. Tant podríem entrar en una nova fase de temperatures difícils d'empassar com podria arribar una nova refrescada.

De dijous a diumenge el temps s'entreveu tranquil i amb molt de sol. Dijous es repetiran encara alguns ruixats de tarda al Pirineu i en comarques del terç nord, però res fa pensar en tempestes destacables. Divendres farà sol arreu. El cap de setmana podrien reaparèixer els ruixats al Pirineu, però és poc probable que els xàfecs s'estenguin gaire.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats