previsions 23/05/2022

La méteo: una tongada de xàfecs i nevades fulminarà la calor

Demà els ruixats i tempestes s'estendran per moltes comarques. De gairebé 40 graus passarem a màximes fins i tot per sota dels 20

3 min

BarcelonaLa calor ha començat a afluixar de forma notòria aquest dilluns. Avui ja no hi ha hagut temperatures de més de 35 graus. De mitjana a Catalunya hi ha hagut encara gairebé 5 graus més dels que caldria esperar per a l'època, una anomalia que, tot i això, és la més discreta des de dissabte de la setmana passada. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 33 ºC de Tortosa i del Pantà de Siurana, els 32 de Gurb i de l'Ametlla de Mar o els 31 de Valls. En ciutats com Lleida i Manresa s'ha passat dels 37 graus d'ahir a les màximes al voltant dels trenta d'avui.

Aquesta nit ha tornat a ser molt càlida per ser un dia de maig. Al centre de Barcelona la temperatura no ha baixat dels 21 ºC en tota la nit, i al Tibidabo la mínima s'ha quedat a només una dècima de la nit tropical (19,9 ºC). Ahir més de la meitat de les estacions del Meteocat van batre el seu rècord del mes de maig i es va superar la temperatura màxima absoluta del mes: els 38,5 ºC d'ahir a Castellbisbal superen els 38,2 que s'havien registrat a Vinebre el 2012. L'Observatori Fabra de Barcelona va batre també el seu rècord del mes de maig: els 34,4 ºC als quals es va arribar ahir superen l'anterior temperatura més alta, que eren els 33,4 ºC del 31 de maig del 2001.

Aquesta tarda les nuvolades creixeran amb força en molts punts del Pirineu i descarregaran algunes primeres tempestes al voltant del Ripollès, xàfecs encara puntuals però intensos. La inestabilitat creixerà clarament demà. De matinada el temps ja serà més insegur, i a mesura que avanci el matí cada cop descarregaran més ruixats irregulars. Els xàfecs afectaran molts punts del Pirineu i Prepirineu, però també seran intensos en moltes comarques de la Catalunya Central i punts del prelitoral. Durant les hores centrals del dia els xàfecs aniran acompanyats de tempesta en alguns casos. Al vespre les precipitacions quedaran cada cop més concentrades en punts de la costa i del prelitoral.

És probable que demà en molts punts del Pirineu i del Prepirineu s'acumulin més de 20 o 30 l/m², però les pluges també poden ser abundants a la Catalunya Central o fins i tot a la costa i al prelitoral centrals. De cara a demà el Meteocat té actiu un avís per possibles ruixats forts que afecta més de 20 comarques del Pirineu, del Prepirineu i també molts sectors de la Catalunya Central, punts del prelitoral i fins i tot les Terres de l'Ebre. L'avís és vigent de cara a la segona meitat de la jornada, el perill més alt s'entreveu al Berguedà, al Ripollès i a Osona.

Les precipitacions deixaran nevades significatives a les cotes altes del Pirineu, on es podrien acumular més de 10 o 20 cm de neu entre demà i dimecres. La cota baixarà dels 2.000 metres i pot arribar a fregar els 1.500 demà al vespre.

La baixada de la temperatura serà forta, sobretot si es compara amb les temperatures d'ahir. Dels 37 graus d'aquest diumenge a Lleida es passarà a uns 26 o 27 demà, i dimecres segurament no es passarà ni dels 25. A Girona dels 32 graus d'ahir es passarà als 18 o 19 de demà. Tornarem a l'ambient de primavera i el termòmetre no només baixarà fins a valors normals per a l'època, sinó que entre demà i dimecres recularà fins i tot per sota del que caldria esperar a finals de maig. Cap al final de la setmana la temperatura es recuperarà i anirem cap a un ambient de preestiu, fins i tot amb una calor notable de cara al cap de setmana.

Dimecres el temps serà variable i insegur en moltes comarques de l'est, però ja només hi haurà ruixats molt aïllats. A mesura que avanci la setmana, el temps serà cada cop més estable i més assolellat. És possible que a partir de diumenge reapareguin algunes tempestes de tarda en punts de muntanya, però tot fa pensar que la segona part de la setmana el temps serà molt tranquil.

El vent també serà un dels protagonistes del temps dels pròxims dies. El canvi de temps provocarà que la tramuntana es deixi sentir amb ganes a l'Empordà i al nord de les Balears, on les ratxes superaran fàcilment els 50 km/h. El vent bufarà sobretot demà i dimecres però al nord de l'Empordà serà insistent durant bona part de la setmana.

stats