La méteo

Tongada de xàfecs i tempestes a moltes comarques el cap de setmana

Els ruixats afectaran sobretot l’interior, el Pirineu i el Prepirineu, amb temperatures a ratlla

2 min

La calma d’aquests últims dies té les hores comptades. Un nou canvi de temps reactivarà la inestabilitat aquest cap de setmana amb una tongada de xàfecs i de tempestes a moltes comarques. Els ruixats cauran sobretot a l’interior, al Pirineu i al Prepirineu, i poden ser localment forts i anar acompanyats de calamarsa o pedra. El plat fort s’espera entre la tarda de dissabte i la matinada de diumenge. Tot plegat, amb unes temperatures que baixaran a les zones afectades per la pluja, de manera que ja no es repetiran els més de 35 °C de divendres a Ponent. La setmana que ve, però, serà de ple estiu.

Dissabte: canvi de temps

Al matí tindrem unes hores de calma, amb cel canviant en conjunt i alguns primers ruixats de curta durada al Pirineu de Lleida i en altres punts de la meitat nord. Serà a partir del migdia i sobretot de la tarda quan els xàfecs i les tronades guanyaran extensió. Fins al vespre o la nit afectaran moltes comarques de l’interior, del Pirineu, del Prepirineu i de l’àrea dels Ports.

Algunes tempestes seran localment fortes i aniran acompanyades de calamarsa o pedra. En aquest sentit, el Meteocat ha activat l’alerta per pluja forta a totes les comarques de l’interior, del Pirineu, del Prepirineu i de l’Ebre, però també en algunes comarques del litoral tarragoní. A més, Protecció Civil ha activat l’alerta del pla Inuncat.

A la costa serà més difícil que hi arribi a ploure, però no es descarta que hi arribin ruixats o algun patac d’aigua local, sobretot a l’Ebre i el Camp de Tarragona. Al litoral pot arribar-hi pluja sobretot al vespre i la nit de dissabte i la matinada de diumenge. Tot plegat, amb temperatures més baixes allà on plogui i semblants a les d'avui a la resta, amb calor suportable i xafogor a la costa. La matinada de dissabte pujaran les mínimes, amb més nits tropicals a prop de mar i al sud. A la tarda entrarà la tramuntana a l’Empordà.

Diumenge: el temps no farà net

L’últim dia del cap de setmana quedaran restes de nuvolades i d’alguns ruixats dispersos o gotellades, sobretot a la meitat nord del país. Poca cosa en conjunt, i tindrem més calma i sol com més a la costa i a l’interior sud. Les temperatures encara baixaran una mica més en àrees de l’interior, amb calor a ratlla i la majoria de màximes per sota dels 30 °C. La tramuntana bufarà a l'Empordà fins al migdia.

La setmana vinent: més calor

Després d’aquest canvi de temps, la calma tornarà a dominar i la setmana vinent serà plàcida en general i clarament més càlida. Tan sols entre dimarts i dimecres podrien reaparèixer transitòriament alguns ruixats a Ponent i al Pirineu. Les temperatures pujaran clarament i s’assoliran o se superaran els 35 °C de forma habitual a l’interior, amb ambient de ple estiu i de canícula.

Balanç dels primers ruixats

Els primers ruixats, que han afectat les comarques de la meitat oest durant la nit de divendres i la matinada de dissabte, han deixat acumulacions de pluja poc importants. Destaquen els 16 l/m² de Boí (Alta Ribagorça), els 7 de Vielha o els 3 de la Seu d'Urgell i de Puigcerdà.

stats