previsions 12/06/2022

Tram central de la setmana amb més de 40 ºC a l'interior

Els termòmetres repuntaran encara 4 o 5 graus més entre avui i divendres

2 min
Sortida de sol d'aquest diumenge des de Sant Quintí de Mediona.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem encetat el diumenge amb més xafogor que ahir. En bona part de l'interior del país no s'ha baixat dels 15 graus i a la façana litoral la nit ha sigut tropical, amb mínimes de, per exemple, 21 ºC a Tarragona i a Vilanova i la Geltrú, 22 a Mataró o 24 a Barcelona. I al migdia els termòmetres tampoc ens han donat cap treva: els termòmetres s'han enfilat una mica més que ahir i s'han assolit els 38,9 ºC a Lleida, els 38,8 a Artesa de Segre o els 38 a Solsona i a Vinebre. De fet, la mitjana de les temperatures màximes del país d'aquest diumenge ha sigut 7,4 graus superior al que seria normal a mitjans de juny. Aquesta mitjana de 31,2 ºC la converteixen en la més alta des del 15 d'agost de l'any passat.

Aquesta progressió ascendent de les temperatures, lenta però continuada, es mantindrà durant els pròxims dies. Dimarts ja es podrà arribar puntualment als 40 ºC a Ponent i dijous es podrien assolir els 42 o 43 en els sectors més càlids del pla de Lleida i en algunes fondalades del Prepirineu. Les últimes actualitzacions dels mapes del temps situen el pic d'aquesta extraordinària calorada de cara a divendres, quan es podrien registrar més de 40 graus també en comarques de la Catalunya Central i de l'interior de Girona.

Ratxes màximes de vent previstes de cara a la matinada de diumenge vinent.

Aquest episodi de calor extrema, però, s'acabarà de forma sobtada. Dissabte al vespre es giraran tramuntana i mestral i s'emportaran aquesta bombolla càlida cap al nord d'Àfrica. Diumenge ja costarà trobar màximes de més de 32 o 33 graus i dilluns –d'aquí vuit dies– no es passarà dels 30 ºC enlloc. Aquesta refrescada ens deixarà valors fins i tot frescos per a l'època de l'any, però serà un episodi puntual i molt probablement la calor de ple estiu tornarà a abraçar totes les comarques catalanes abans de Sant Joan.

Pel que fa a l'estat del cel, de cara als pròxims tres o quatre dies es manté el pronòstic que hem anat apuntant durant les últimes jornades: matins amb un bon sol, potser amb el cel mig enteranyinat a estones pel pas de bandes de núvols prims, i tardes amb creixement de nuvolades en punts de muntanya i ruixats que quedaran concentrats bàsicament a l'àmbit pirinenc. Aquest diumenge, els xàfecs, sempre curts i dispersos, podran afectar qualsevol punt de la serralada. I demà dilluns podrien arribar al nord d'Osona o a la Garrotxa. I amb els últims mapes sobre la taula, el dimarts s'intueix com el dia més insegur de tota la setmana vinent, amb ruixats que també podran arribar a la Franja i al voltant dels Ports.

stats