previsions 18/04/2021

Venen dies amb menys fred però més núvols

Setmana insegura i variable i amb temperatures que no acabaran de repuntar fins la Diada de Sant Jordi

3 min
Cel absolutament serè a primera hora del dia des de Tossa de Mar.
Escolta aquí la previsió del temps

Tot i que hem encetat el diumenge amb el cel serè a pràcticament tot el país, a mesura que avanci el dia apareixeran alguns núvols al Pirineu i a la Catalunya Central i a la tarda fins i tot es podria escapar alguna gota al Ripollès o a la Garrotxa. Fenòmens anecdòtics, en tot cas, en una jornada amb molt de sol i amb un notable contrast tèrmic entre una matinada que fins i tot ha sigut més freda que la d'ahir a les fondalades interiors i un migdia força suau en que la majoria de temperatures màximes es mouran entre els 15 i els 20 graus.

En el gràfic superior es pot apreciar que, tot i que la temperatura mitjana de les mínimes d'avui a Catalunya no ha estat tan baixa com ahir, sí que continuem parlant de valors anormalment baixos a mitjans del mes d'abril. De fet, aquesta matinada ha sigut la més freda a Lleida en un mes d'abril des del 2006 i hem de recular fins al 1999 per trobar un valor més baix a la capital del Segrià en una segona quinzena d'abril.

Temperatura mínima prevista per aquest dilluns.

Aquest ambient més d'hivern que de primavera s'anirà suavitzant durant els pròxims dies però, com a mínim fins la Diada de Sant Jordi, les temperatures es mantindran a ratlla amb valors inferiors al que seria habitual a aquestes alçades de temporada. Demà, en tot cas, ja només glaçarà a primera hora al Pirineu i en algunes fondalades de la Catalunya Central i al migdia recuperarem un parell de graus més. Entre dimarts i dijous, l'augment de la nuvolositat farà que les matinades siguin clarament menys fredes però durant les hores centrals del dia la sensació que la primavera no acaba d'arribar també serà molt evident. I, amb les últimes actualitzacions dels mapes del temps sobre la taula, ara mateix sembla que, coïncidint amb la Diada de Sant Jordi, els termòmetres repuntarien 3 o 4 graus més i que al migdia s'arribaria als 20 ºC amb facilitat a la majoria de comarques.

Diferència de temperatura diürna prevista entre aquest diumenge i la Diada de Sant Jordi.

Pel que fa a l'estat del cel, la setmana que demà encetem s'intueix insegura i variable. Dilluns els núvols aniran a més de sud a nord amb el pas de les hores però el paraigua no s'haurà d'obrir pràcticament enlloc i només havent dinat es pot escapar algun ruixat aïllat al Pirineu oriental. Dimarts el sol serà car de veure: cel tapat i plugims febles i disperos a força indrets, especialment de la meitat nord del país, del pla de Lleida i de les comarques interiors de Tarragona. Entre dimecres i dijous s'obriran clarianes però el temps es mantindrà insegur i no seria estrany que es repetissin els ruixats al Pirineu i Prepirineu. I divendres el cel estarà enterbolit pel pas de núvols prims però, a dia d'avui, la Diada de Sant Jordi s'entreveu com l'única jornada de la setmana sense pluja a cap punt del Principat.

Acumulació de pluja prevista per aquest dimarts.

La tramuntana, per la seva banda, que aquesta matinada encara ha bufat amb cops de més de 100 km/h a Portbou, perdrà intensitat ràpidament i al vespre ja no es deixarà notar enlloc.

stats