La méteo
previsions 15/11/2022

La méteo: cel mig ennuvolat a l'espera que divendres canviï el temps

Divendres arribarà una tongada de nevades al Pirineu i cauran ruixats en moltes comarques de Girona i de Barcelona

3 min

Barcelona S'està acabant una primera part del mes de novembre que també ha sigut extraordinàriament càlida, la seqüència de sis mesos seguits amb temperatures molt per sobre del que tocaria s'ha allargat encara dues setmanes més. Amb les dades d'avui aquest novembre ja és a tocar de ser el que ha registrat més temperatures de més de 20 graus com a mínim des del 2009. En el conjunt de Catalunya la temperatura mitjana des que va començar el mes se situa en 12,5 ºC, un valor calcat al del 2015 i força superior al de cap altre any recent.

En observatoris amb moltes dècades de dades les temperatures de la primera quinzena del mes són de rècord o es queden a tocar del rècord. A l'històric Observatori de l'Ebre la mitjana del mes fins ara se situa en 17,7 ºC, només per sota del valor del 2013 que va arribar a ser de 18,7. Al Fabra de Barcelona la mitjana se situa en 17,2 ºC, molt per sobre dels 16,6 del 2015 que fins ara eren la primera part del novembre més càlida a l'observatori. Avui les màximes han arribat fins als 24,3 ºC a Mont-roig el Camp, fins als 24,1 a l'Ametlla de Mar o fins als 23 a Tortosa i a Girona.

Superacions de 20 °C durant el novembre
Cada superació és un dia i una estació en què s'han superat els 20 graus. A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Aquesta tarda han arribat alguns ruixats intensos per l'oest de Catalunya, xàfecs que afectaran sobretot sectors entre el Montsec i el Pirineu Oriental, però que també podrien deixar alguna gota a la Catalunya Central. Fins a les 18 h destaquen els 2 l/m² acumulats a Vilanova de Meià, a Tremp i al Pont de Suert. Avui el vent s'ha deixat sentir amb cops de fins a 90 km/h al Puig Sesolles del Montseny i amb ratxes de 55 km/h a Terrassa o de 54 a Sant Hilari Sacalm.

Demà també serà un dia molt enterbolit, però en general la nuvolositat no serà tan espessa ni extensa com avui. Al matí els núvols sí que seran compactes en moltes comarques de Girona, però a la resta núvols i clarianes s'aniran combinant. La temperatura no serà tan alta com avui, sobretot en comarques de Girona i a les Terres de l'Ebre, on les màximes podrien arribar a recular 3 o 4 graus.

El canvi de temperatura realment notable i generalitzat arribarà divendres i marcarà el cap de setmana. Durant el tram final de la setmana el termòmetre se situarà uns cinc graus per sota dels valors dels últims dies, i l'ambient recordarà molt al que ja vam tenir fa deu dies. Fred de tardor, no pas un avançament de l'hivern.

Sembla probable que el fred es reactivi entre dilluns i dimarts, i, per tant, ara podríem entrar en una fase de ben bé sis o set dies com a mínim en què la temperatura seria com a mínim normal per a l'època. Les glaçades s'aniran fent més protagonistes i la temperatura baixarà dels 10 graus en alguns punts de la costa.

Pel que fa a pluges i nevades, caldrà esperar a última hora de dijous per començar a veure algunes noves precipitacions al Pirineu occidental, i de cara a divendres aquests ruixats s'estendran també per comarques de l'est. No és probable una situació de pluges destacables de forma general, però en algunes comarques sí que hi pot ploure amb ganes. Entre el Pirineu oriental, el Montseny i el sud de la Costa Brava és bastant possible un escenari de ruixats intensos o fins i tot acompanyats de tempesta durant la tarda i vespre de divendres. Poc o molt la pluja també arribarà a moltes altres comarques de Girona i de Barcelona. La neu caurà amb certes ganes a les cotes altes del Pirineu, on es podrien acumular més de 10 centímetres en alguns casos. La cota de neu baixarà fins als 1.500 metres. Entre divendres i dissabte els ruixats també tornaran a ser intensos al nord de les Balears.

El cap de setmana podrien quedar algunes nevades al vessant nord del Pirineu, però en general hi haurà més sol que núvols amb un ambient clarament més fred. El cap de setmana començarà amb fort vent d'entre mestral i tramuntana a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, un vent que en menor mesura continuarà bufant diumenge. Un altre dia de la setmana força ventós serà dijous; en aquest cas el vent arribarà més de ponent i es deixarà sentir en moltes comarques.

stats