La méteo
previsions 18/01/2023

La méteo: fred més intens i nova tongada de nevades a cotes baixes

Aquest dijous un altre front reactivarà les nevades al Pirineu i pot deixar emblanquinades puntuals en altres comarques

3 min

BarcelonaDimecres amb temps una mica més tranquil i amb una sensació d'hivern que va clarament a l'alça. Aquest migdia de mitjana la temperatura ha sigut 3 graus més baixa del que tocaria per a l'època, però, tot i això, aquest encara no ha sigut el migdia més fred de l'hivern fins ara. Les temperatures màximes de l'11 de desembre van ser encara una mica més baixes que les d'avui. Tot i el vent terral, enlloc s'ha passat dels 15 graus al migdia. Les màximes més altes han sigut els 14,4 °C de Cunit, els 14,1 del centre de Barcelona o els 13,9 de Tarragona.

Anomalia de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

El dia ja ha arrencat amb un fred notable. A les cotes altes del Pirineu a mig matí la temperatura ha arribat a baixar fins a -14,7 °C a Boí o fins a 14,6 a la Tosa d'Alp. Temperatures molt baixes que no es donaven des de la fredorada tardana extraordinària de principis del mes d'abril. El vent de moment ha evitat glaçades molt extenses, però un 43% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero de matinada.

El mestral va perdent força, però avui encara ha bufat amb ratxes de 123 km/h a Portbou, de 99 al puig Sesolles del Montseny, de 94 a Mas de Barberans o de 93 a Font-rubí. Els pròxims dies continuarà tenint protagonisme, sobretot entre demà al vespre i divendres al matí, moment en el qual tornarà a bufar amb ratxes fortes al Pirineu i en algunes comarques prelitorals i del sud. El Meteocat torna a alertar de perill alt per vent en deu comarques de cara a la matinada de divendres, tot i que aquesta pròxima ventada no serà tan forta ni tan general com la de dimarts.

Aquest matí ha tornat a nevar amb força al vessant nord del Pirineu. A Viella s'han acumulat fins a 9 cm i en alguns indrets de les cotes altes d'aquest sector com a Certascan, ja han caigut 45 cm de neu des de diumenge. Demà a la tarda el pas d'un nou front reactivarà les nevades al vessant nord del Pirineu i també hi tornarà a haver emblanquinades en altres punts del Pirineu occidental o fins i tot en indrets de la Cerdanya i del Ripollès. La neu arribarà fins a cotes baixes, però aquestes emblanquinades no seran tan abundants i generals com les d'ahir. No és descartable algun ruixat de neu al Prepirineu o en punts alts de la Catalunya Central, però aquestes precipitacions no haurien de passar d'anècdota. A partir de dissabte sembla que s'estroncaran també les nevades al vessant nord del Pirineu o, si més no, seran molt més puntuals.

Tot i que la fredorada serà llarga, encara no s'entreveu cap situació clara en què pugui nevar de manera destacable fora del Pirineu. Entre divendres al vespre i dissabte al matí són possibles alguns ruixats curts però intensos al voltant de Barcelona i a les Balears. Avui els models de previsió han fet créixer la possibilitat que el cap de setmana comenci amb ruixats aïllats a les comarques més poblades de Catalunya. Aquests xàfecs podrien ser de neu fins i tot per sota dels 500 metres, però res fa pensar en precipitacions gaire abundants.

Comença un període de fred intens que sembla que destacarà especialment per la seva durada. Demà a primera hora farà més fred que avui, al migdia algunes màximes seran un punt més altes que aquest dimecres a causa del vent. Les temperatures continuaran baixant els pròxims dies i, a mesura que el vent vagi perdent força, les glaçades seran cada cop més extenses. És possible que en molts casos el termòmetre no toqui fons fins diumenge o dilluns. Des de Santa Llúcia només hem tingut un dia lleugerament més fred del que tocaria a Catalunya, però ara encadenarem una cadena d'uns deu dies seguits amb fred intens i temperatures per sota de la mitjana. El cap de setmana el termòmetre baixarà per sota dels -5 graus en força comarques interiors i les glaçades es generalitzaran. A les cotes altes del Pirineu el termòmetre pot arribar als -20 °C.

stats