previsions 10/12/2020

La méteo: ventades, més neu i fred no tan viu

Aquest divendres al matí tornarà a ploure durant poca estona

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaTarda de ventades en algunes comarques del sud i de Ponent. Les ratxes han arribat fins als 82 km/h a Alguaire, 80 a Font-rubí, 73 a Tortosa i 66 a Lleida. Al vespre el vent anirà de baixa, però les ratxes d'entre mestral i ponent tornaran a ser protagonistes al començament del cap de setmana.

Les precipitacions han continuat caient al vessant nord del Pirineu. A Viella, fins a les 6 de la tarda, s'hi han acumulat 18 l/m2, i a les cotes altes de la serralada avui hi ha hagut acumulacions d'entre 20 i 30 cm de neu nova. És el cas de Certascan, a la cota 2.400, on el dia ha començat amb 12 cm de gruix i a mitja tarda ja n'hi havia 36.

Esterri d'Àneu amb una bona nevada aquest dijous

Tot i aquests ruixats de primera hora, avui el paraigua no farà més falta, només al Pirineu continuaran les precipitacions de manera intermitent, amb una cota de neu que s'enfilarà fins als 1.200 o 1.300 metres. La neu s'acumula ara mateix amb gruixos d'entre 20 i 25 centímetres a les cotes altes del vessant nord de Pirineu, però en altres llocs de la serralada el gruix és més aviat d'entre 5 i 10 centímetres.

Avui en moltes comarques centrals i del sud la temperatura s'ha disparat. A Tarragona la màxima ha arribat a 19 graus, un valor que no es produïa des del 29 de novembre. La tendència a l'alça de la temperatura s'anirà consolidant els dies vinents, tot i que amb pujades i baixades a causa del vent. El cap de setmana no serà tan fred com els últims dies, com tampoc el començament de la setmana que ve.

Demà ens creuarà una borrasca una mica més activa que arribarà amb uns horaris molt semblants als d'avui. La pluja caurà durant poca estona de matinada o a primera hora. Com avui, les més abundants afectaran comarques del sud i de Ponent, però en aquest cas són possibles acumulacions de fins a 5 l/m2 en alguns casos. Bona part del dia no plourà, i a mesura que avanci divendres les clarianes guanyaran terreny.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Dissabte encara nevarà amb ganes al vessant nord del Pirineu, amb una cota que se situarà al voltant dels 1.000 metres. Les precipitacions de dissabte seran de les més abundants de la setmana en sectors de la Vall d'Aran, del nord del Pallars, d'Andorra o fins i tot a la Cerdanya. En general el cap de setmana hi haurà molt de sol, especialment dissabte. Diumenge el cel estarà més enterbolit a estones.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte

El vent d'entre mestral i ponent serà insistent i fort fins diumenge. Avui bufarà sobretot al centre del dia, amb cops que al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre arribaran a superar els 70 o 80 km/h en algun cas. Entre demà a la tarda i dissabte el mestral fins i tot s'endurirà i arribarà a bufar amb ratxes de més de 100 km/h. El vent no només bufarà al sud, sinó que també es deixarà sentir amb ganes a Ponent, en moltes comarques centrals, al Pirineu i al nord de la Costa Brava. Diumenge les ventades minvaran clarament.

Cops de vent màxims previstos per dissabte al matí

Els canvis de temps no s'acabaran la setmana que ve. Entre dimecres i dijous s'entreveu una nova situació de ruixats i de nevades, que si bé podria afectar moltes comarques, sobretot tornarà a ser destacable al Pirineu i en comarques de l'oest. Aquest canvi de temps tornarà a activar el fred, tot i que segurament no amb tanta intensitat com els últims dies. Encara és molt incert quines temperatures hi haurà per Nadal.

stats