previsions 21/01/2021

La méteo: ventades i una ploguda curta per començar un cap de setmana més fred

Tant demà al matí com la nit de dissabte a diumenge s'escaparan ruixats curts en molts indrets

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaEl vent serà un dels protagonistes del temps dels dies vinents, especialment demà. Aquest matí el Meteocat ha apujat l'avís per vent de cara a demà a perill alt en tres comarques: el Baix Llobregat, l'Alt Penedès i l'Anoia. En menor mesura l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya afecta una dotzena més de comarques centrals i del Camp de Tarragona. El vent bufarà fort sobretot a primera hora de la tarda.

Avís per vent de cara a demà
Cops de vent màxims previstos per demà al migdia

Els pròxims set dies tindrem uns quants canvis bastant dràstics de temps i de temperatures. Aquest matí les glaçades pràcticament han desaparegut, els núvols i l'entrada d'aire més càlid han disparat el termòmetre en algunes comarques de l'oest, que han passat de temperatures de 5 o 6 graus sota zero ahir a mínimes positives avui. És el cas de capitals com Tremp, Sort i el Pont de Suert. Al migdia també es notarà aquesta pujada de la temperatura, avui les màximes seran dos o tres graus més altes que ahir en molts indrets. Dijous gens hivernal, tot i que el vent no permetrà que la sensació tèrmica s'assembli a la d'un estiuet.

Aquest matí farà sol en moltes comarques de la meitat est, però a la tarda el pas d'un sistema frontal tornarà a enterbolir al cel i farà ploure en algunes comarques del Pirineu i Prepirineu occidentals. Ahir un primer front va deixar 5 l/m2 al Pont de Suert, 3 a Tremp i algunes gotes en moltes altres comarques. Avui, com ahir, les pluges només seran destacables a la Ribagorça i al Pallars. Amb el pas de les hores el vent s'anirà fent protagonista, aquesta tarda bufarà amb cops de fins a 50 o 60 km/h en moltes comarques centrals i de l'est.

Els dies vinents arribaran dos fronts que faran ploure gairebé arreu, tot i que seran tongades de pluja molt curtes. El primer ens creuarà demà al matí: entre primera hora i mig matí plourà gairebé arreu, amb precipitacions que podran acumular de 2 a 5 l/m2 en molts casos, però ràpidament el vent farà sortir el sol a la tarda.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

L'altre front que pot fer ploure de forma extensa arribarà diumenge a la matinada. Dissabte hi haurà clarianes, però el cel continuarà enterbolit a estones i de nit arribarà a ploure gairebé arreu. Seran pluges minses en general, però caldrà parar atenció a la cota de neu, perquè al Pirineu i a les comarques de Girona podria arribar a nevar per sota dels 500 metres durant la matinada de diumenge.

Aquesta dada ja explica que el cap de setmana farà més fred. La temperatura baixarà clarament, sobretot entre diumenge i dilluns, dies en què el termòmetre marcarà de 3 a 5 graus menys en general. Al Pirineu i en algunes comarques de Girona la baixada del termòmetre arribarà a ser de 7 o 8 graus. El cap de setmana continuarà sent ventós, especialment dissabte, però les ratxes més fortes de vent es produiran divendres.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge

La setmana que ve començarà amb sensació de ple hivern, però abans no acabi el mes encara tindrem un altre canvi radical d'escenari, a partir de dimecres el fred tornarà a marxar sobtadament i és molt possible que durant la segona part de la setmana que ve la temperatura es dispari més que els últims dies.

stats