TEMA DEL DIA
Balears 27/12/2015

Tècnics de Cort no veuen clar ampliar hotels que excedeixen el volum legal

Un informe intern d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma demana acabar amb la confusió que genera la disposició addicional 4 de la llei Delgado, que consideren contrària a l'esperit del PRI

Mercè Pinya
2 min
Ampliació d'un hotel a la Platja de Palma. ARXIU

PalmaLa sol·licitud de llicències per reformar i ampliar hotels a la Platja de Palma i la normativa urbanística vigent, aprovada durant la legislatura de José Ramón Bauzá, han generat dubtes en el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma.

Els tècnics d’Urbanisme de Cort demanen que s'aclareixi l’aplicació de la Llei 8/2012 de turisme, coneguda com a llei Delgado, en combinació amb el Decret Llei 1/2013 de mesures urgents de caràcter turístic i d'impuls a les zones turístiques madures i el Pla de Reconversió Integral de la Platja de Palma (PRI) aprovat posteriorment, ja que s’estan autoritzant ampliacions d’hotels que ja superen el volum màxim permès en el planejament.

Els especialistes municipals ja han advertit en diferents ocasions que les ampliacions que es tramiten corresponen en alguns casos a hotels dels anys 60 i 70, que es feren abans de les normatives i planejaments urbanístics de la democràcia. Aquests establiments ja tenen més volum del màxim que permet la llei i, per tant, dubten si autoritzar aquestes noves plantes no va “contra l’esperit del PRI” que teòricament aspira a rebaixar la pressió turística i posar ordre en un espai molt massificat i degradat. Així figura en un informe tècnic del Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma que data del mes de novembre.

El Pacte va criticar des de l’oposició aquest model que consagra la llei Delgado, en concret la disposició addicional 4, que fa excepció de manera radical amb els hotelers respecte de la resta de ciutadans perquè puguin ampliar edificis fora de l’ordenació. Concretament, la Llei de turisme, com a forma d'incentiu a les modernitzacions, permet mitjançant aquesta disposició addicional botar-se les màximes que estableix el planejament urbanístic. Sota el paraigua de la millora es permet així fer obres que es tradueixen en ampliacions de superfície i de l'ocupació, que en alguns casos poden arribar a superar fins al 20% les edificabilitats i ocupacions permeses. La llei Delgado no deixà clar si aquesta excepció era d’aplicació també als hotels edificats o ampliats de manera il·legal, fet que s’esmenà i s’introduí amb el Decret Llei 1/2013 de mesures urgents de caràcter turístic i d'impuls de les zones turístiques madures, conegut com a Decret Llei de la Platja de Palma, i que permet acollir-se als beneficis de superar els paràmetres territorials, urbanístics o turístics als hotels que es construïren o s'ampliaren de manera il·legal. Així ho avançà en el seu moment l’ARA Balears.

De moment, la Conselleria de Turisme no ha fet cap modificació de la llei, ni ha derogat el decret llei, i això suposa que Cort ha de tramitar els projectes, que han entrat a balquena els darrers mesos pel temor dels hotelers d’un possible canvi de normativa que encara no s’ha produït. Segons dades del mes passat, 1 de cada 3 hotels de la Platja de Palma executava o tenia en tramitació projectes de reforma i ampliació, fet que suposa un augment de 3.840 noves places hoteleres, un 10% de l’actual oferta de la planta hotelera d’aquesta zona.

stats