ELECCIONS

ERC s'assegura el número dos a la plataforma d'Esquerra Unida

En unes peculiars primàries de Guanyem, EU copa els caps de llista al Parlament, Consell i Cort, però la independentista Teresa Sastre, tot i perdre contra Carmona, es garanteix el segon lloc autonòmic

Esquerra Republicana no es presenta a les autonòmiques per Mallorca, però una de les seves dirigents s'ha assegurat el número dos a la candidatura de Guanyem Mallorca, una plataforma impulsada aquí per Esquerra Unida. La dirigent d'ERC a Mallorca, Teresa Sastre, ocuparà el segon lloc de la llista al Parlament tot i perdre clarament aquest dissabte en unes primàries contra el coordinador d'EU a Balears, Manel Carmona. El particular sistema de primàries acordat li concedeix el segon lloc i deixa entreveure una mena d'acord entre EU i ERC.

El sistema de primàries de Guanyem era molt similar al que va fer MÉS: els inscrits votaven per un costat el cap de llista i per l'altre els membres de la llista, que situaven en ordre. Però mentre en el sistema de MÉS l'aspirant a cap de llista que perdia quedava sense opcions (llevat que s'hagués presentat a les primàries també per aspirar a integrar la candidatura), Guanyem garantia que el candidat perdedor passàs a ser el número dos de la candidatura sempre que obtingués més del 20% dels vots. Un sistema molt particular i, fins i tot, poc just, perquè amb un 20% dels vots l'aspirant a candidat es garanteix el número dos mentre que els aspirants a integrar la candidatura queden sense poder anar de dos encara que treguin el 100% dels vots.

“És un sistema per afavorir llistes inclusives, per evitar l'exclusió”, diu el guanyador de les primàries, el coordinador d'EU a Balears Manel Carmona, qui nega que el sistema respongui a un pacte entre EU i Esquerra Republicana per garantir la presència d'una dirigent independentista al capdavant de la llista. Carmona manté que no hi ha cap pacte i insisteix que Esquerra no és a Guanyem, només alguns dels seus dirigents. Malgrat que el pacte no es reconeix oficialment, sí que traspua un cert acord. L'estrany sistema emprat i el fet que internament el president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, estigui promocionant Guanyem i estigui defensant que els seus dirigents van en llocs de sortida en aquesta plataforma ho posen de manifest.

Aquest diumenge, Lladó ha recordat internament davant els seus militants que Esquerra no es presenta i dóna suport a les formacions que estiguin pel dret a decidir. També afirma que la plataforma Guanyem incorporarà el dret a decidir entre les seves demandes, a més de la necessitat que Mallorca s'autogoverni. El dirigent d'Esquerra informa els afiliats que la número dos de Guanyem, Teresa Sastre, és militant d'ERC i va en un lloc amb possibilitats de sortida i que una altra persona vinculada al partit, Xelo Pou, ha quedat tercera en les primàries a l'Ajuntament de Palma. A banda d'aquests, hi ha altres membres d'Esquerra a les candidatures com Miquel Gaià, Maria Antònia Llompart i Tomeu Sancho.

Al marge de la presència d'aquests dirigents d'Esquerra a les llistes de Guanyem, Esquerra Unida copa els caps de cartell de la plataforma que ha impulsat. A les primàries per a la candidatura autonòmica per Mallorca s'imposa clarament el coordinador d'EU, Manel Carmona, amb un 74% dels vots (Teresa Sastre, d'ERC, n'obté el 26%). El número tres d'aquesta candidatura duu un llinatge conegut, és Víctor Grosske, fill de l'exlíder d'EU Eberhard Grosske, i la número quatre també és d'EU: Aina Comas, que va ser coordinadora de la formació a Mallorca i que ara es presenta com a cap de cartell d'Alternativa per Artà. La llista de Guanyem al Consell l'encapçala un altre dirigent d'EU, Nacho Martín, que és el coordinador de la formació a Mallorca. Com en el cas del Parlament, la número dos del Consell també és la perdedora de les primàries per encapçalar la llista, però en aquest cas no és d'Esquerra, sinó una exsocialista, Susana Sina. Finalment a Cort també és la coordinadora d'EU a Palma, Maribel Alcázar, qui liderarà la llista, seguida del perdedor de les primàries per a cap de llista, Rafael Polonio, responsable d'Alternativa Socialista, un nou partit format per exmilitants socialistes.

El + vist

El + comentat