TENSIONS INTERNES

Junqueras envia un dels seus homes de confiança a l'executiva d'Esquerra a Mallorca

A la reunió també hi haurà veus crítiques de representants locals distanciats de Lladó

Esquerra Republicana enviarà aquest divendres un dels seus vicesecretaris generals a l'executiva que farà el seu partit a Mallorca, en la qual s'haurà de prendre alguna decisió després que la direcció de MÉS hagi deixat clar que vol que Esquerra continuï a la coalició però no vol que Joan Lladó la representi en els òrgans compartits. L'enviat del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, a la reunió és Eduard López, vicesecretari general de Coordinació Interna i Territori.

En principi, Lladó té controlats els suports dels membres electes de l'executiva d'Esquerra a Mallorca, que li són afins en la seva majoria. I és previsible que plantegi la reunió com una qüestió de confiança, que cerqui un aval al seu posicionament i hagi de ser la direcció de MÉS la que faci la següent passa. Des de MÉS intueixen que Lladó pot estar forçant la seva expulsió per aparèixer internament com una víctima i sortir-ne reforçat. Ho intueixen sobretot perquè el dirigent d'Esquerra continua fent declaracions públiques en les quals manté les insinuacions de frau i de comportaments racistes en el procés de primàries, detonant de la situació. Si l'executiva d'Esquerra no fa cap passa i just avala Lladó, MÉS farà la següent i, previsiblement, obrirà un expedient al dirigent la setmana vinent.

Però a la reunió de l'executiva d'Esquerra també hi assisteixen els representants locals i cada vegada són més els que s'estan desmarcant dels darrers moviments del seu president. Les insinuacions de tupinada i de comportaments racistes en les primàries que ha fet Lladó han fartat els seus socis, però tampoc no han agradat a membres del seu partit que han participat en el procés. La possibilitat que Esquerra acabi sortint de MÉS encara agrada manco, sobretot en agrupacions on s'han generat complicitats entre els socis o en les quals es plantegen opcions de bons resultats amb candidatures conjuntes. La presència d'un enviat de Junqueras encara suma un element més d'incertesa. A Barcelona, Lladó té suports, però no hi té els que hi tenia fa un temps. L'executiva nacional d'Esquerra està al corrent de la situació i no només se n'informa per Lladó. Dirigents de MÉS han fet arribar la seva visió de l'enfrontament i el mateix han fet els crítics amb el president d'Esquerra a Mallorca. Tot plegat fa preveure que si allò que cerca Lladó és el suport de la seva executiva, aquest no serà unànime.

L'executiva d'Esquerra, però, també podria optar per plantejar la sortida del partit de la coalició. De fet, aquest era l'escenari que inicialment tenia més força i fins i tot s'havia apuntat a la possibilitat de fer un congrés el mes vinent per decidir-ho. El cas és que la decisió no la podria prendre l'executiva, sinó que s'hauria de sotmetre al vot de la militància en un congrés, perquè fou en un congrés que es decidí entrar a MÉS. En aquest escenari, Lladó defensaria la sortida de la coalició perquè, segons algunes fonts, ja ha comentat internament que no serà president del partit dins de MÉS. Però una part gens menyspreable de la militància d'Esquerra està per continuar dins la coalició i, de fet, són diverses les veus, algunes rellevants, que s'han manifestat en aquest sentit. Si Esquerra optàs per sortir de la coalició en un congrés, Lladó es reforçaria internament. Si optàs per mantenir-se dins MÉS, Lladó difícilment podria mantenir-se com a president.

Més continguts de