PRIMÀRIES A MÉS

Margalida Capellà: "Hi ha un projecte en comú que aspira a superar del tot les sigles"

Satisfacció en el si de MÉS per l'alt grau de participació i per la il·lusió generada pel procés participatiu

"Em vaig presentar a aquestes eleccions com a independent perquè no em sent d'un partit o d'un altre sinó del conjunt de la coalició. Crec que a MÉS hi ha més coses que ens uneixen que no que ens separen i que la feina dels darrers anys permet veure que hi ha un projecte comú que aspira a superar del tot les alineacions per sigles. Aquestes primàries han estat una bona passa en aquesta direcció i cal continuar avançant integrant-hi tothom".

Així ha explicat a l'ARA Balears Margalida Capellà, la flamant número 2 de la llista de MÉS al Parlament, els motius pels quals va decidir presentar-se a les primàries de MÉS.

La formació volia alguns independents "de prestigi" per obrir el camp i per enriquir la seva llista, i l'experiment ha funcionat, com a mínim a les primàries.

Capellà ha aconseguit ser la número 2 de la llista que encapçala un Biel Barceló que ha assegurat, després d'aquest procés en el qual han votat més de 5.000 persones, que "mai no m'havia sentit amb tanta responsabilitat".

Amb el 91% dels vots emesos, Barceló reforça el seu lideratge i s'ha mostrat satisfet d'una experiència que generava dubtes perquè ningú mai no l'havia feta amb un abast tan significatiu com el d'elegir en obert les llistes al Parlament, al Consell i a Palma. "No sabíem on ens ficàvem", ha dit Barceló, qui ha admès la satisfacció pels resultats i pel procés en si.

David Abril ocupa el tercer lloc de la llista. La seva tasca al Parlament i la punyent oposició realitzada l'han popularitzat i ha rebut el suport dels electors de les primàries de MÉS. En quart lloc, hi ha la pollencina Joana Aina Campomar, actualment consellera del Consell de Mallorca i que com a funcionària acumula una important experiència de gestió. És la segona dona de la llista al Parlament.

Reus, un valor en alça

Darrere d'ella, una de les altres sorpreses, encara que relatives, dels resultats. Antoni Reus, actualment batle de Santa Margalida, ocuparà la cinquena plaça i, per tant, si no hi ha un poc previsible daltabaix electoral, també ocuparà un escó de la Cambra.

Reus ha aconseguit una imatge de polític responsable i capaç d'arribar a acords i consensos entre diferents forces d'esquerres. Quan va anunciar la integració de la seva formació, els Independents per Santa Margalida, Reus va assegurar que "els Independents valoram la situació del país, i no hi som aliens. Veiem que les polítiques desenvolupades pels governs del PP ataquen sistemàticament els serveis públics essencials com la sanitat, l'ajuda a la dependència, l'educació, i arraconen la nostra llengua. Tot això ho patim també a Santa Margalida".

Reus va definir els Independents com una plataforma política "nacionalista, progressista i ecologista".

En sisè lloc de la llista ha entrat Bel Busquets, professora i una de les directives de la cooperativa Mata de Jonc. És membre de l'executiva del PSM i responsable d'Educació en aquesta formació.

La setena plaça és la primera en la qual apareix un militant d'Esquerra i ha estat per a Agustina Vilaret, una regidora de Bunyola integrada dins la plataforma Esquerra Oberta. Es tracta d'una formació que ha aconseguit quelcom pràcticament inèdit avui dia a Mallorca, que és integrar tots els partits polítics a l'esquerra del PSOE, a més de persones independents. Així, Esquerra oberta inclou membres d'EU, Entesa, Esquerra, PSM i Iniciativa-Els Verds.

Sembla, per tant, que tant en el cas d'Antoni Reus com en el cas d'Agustina Vilaret, els més de 5.000 electors haurien premiat la seva participació en processos d'integració i cohesió de l'esquerra.

Consell i Ajuntament de Palma

Pel que fa al Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat serà al capdavant de la llista acompanyat de Margalida Puigserver (actual regidora a Algaida) i Joan Font Massot, actual portaveu de MÉS al Consell i membre de l'executiva del PSM-Entesa.

Ara que ja s'ha superat el procés de primàries, MÉS assegura que comença a pensar en clau electoral. Ahir, l'actual regidor a Cort ja va dir que "ara l'objectiu és guanyar el PP". Antoni Noguera aconseguí reunir el 84,25% dels vots vàlids (1.336), enfront dels 226, el 14,25%, que aplegà el candidat d'Esquerra Republicana, Joan Josep Pasqual. Neus Truyol i Miquel Perelló seran el número dos i tres a les llistes que encapçala Antoni Noguera.

Per la seva banda, Biel Barceló ja ha advertit als seus companys que, ara que ja es coneixen les persones que encapçalaran les llistes, cal definir també de manera participativa "un programa real que solucioni els problemes dels ciutadans, un programa de canvi per guanyar".

Entre els aspectes més negatius, per molts, el fet que Fina Santiago no repeteixi i torni a la seva feina. L'actual diputada és una de les polítiques amb més prestigi dins el Parlament. En conèixer els resultats de les primàries, no ha dubtat a qualificar-les de "festa democràtica", de la qual MÉS ha sortit "més fort, més democràtic i més creïble".

El + vist

El + comentat