OBSERVATORI

Les primàries no són un elixir

El procés del PSIB va provocar una alta participació, però algú creu que està millor que abans?

La coalició MÉS ha activat aquest dimecres un ambiciós procés de primàries que, per primera vegada a Balears, servirà perquè militants i no militants puguin triar les principals candidatures, no només els caps de llista, que presentarà aquesta opció política a les properes eleccions de maig de 2015. Afiliats i no afiliats podran triar tota la llista sencera al Parlament per Mallorca, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma. Però, al mateix temps, també podran aspirar a formar-ne part. El procés intenta respondre a una demanda social de participació directa i pretén combatre la desafecció respecte de la política que hi ha en una part de la ciutadania.

Però el sistema de primàries és, en realitat, contradictori amb el funcionament tradicional dels partits polítics. I, per tant, perquè sigui creïble els partits han de deixar d'operar de la manera com ho han fet sempre. Si actua l'aparell, les primàries tindran poca credibilitat. Si només es presenta un candidat, si es visualitza un vot en bloc de les formacions integrants i, en definitiva, si hi ha massa cuina, el plat de les primàries perd l'essència. Els partits han d'assumir que estan deixant una decisió seva en mans de militants i externs. Si no s'ho creuen ells, no s'ho creurà ningú.

Segurament que una participació directa important permet atorgar una major legitimació als candidats. És clar que són un exercici de democràcia, que ja és molt en unes institucions –els partits– que no s'havien caracteritzat precisament per això. Però res pus. Un exercici que respon a una exigència del seu electorat (l'electorat del PP, per exemple, no l'evidencia). Però les primàries no garanteixen que els candidats siguin millors, no asseguren un èxit electoral i no serveixen per capgirar tendències ni per remuntar enquestes. Qui cerqui en les primàries un elixir es pot anar preparant.

No cal anar gaire enfora per trobar l'exemple. El PSIB va fer unes primàries per elegir el candidat autonòmic el passat abril. Eren unes primàries obertes que va guanyar Francina Armengol i que provocaren una notable mobilització no només d'afiliats, sinó també d'externs. Algú creu que el PSIB està millor que abans de l'abril? Algú considera que ha remuntat les enquestes? Que té més opcions ara que abans?