OBSERVATORI

Les primàries que han canviat MÉS

Tot fa pensar que el seu futur passa per una coalició sense Esquerra o per una Esquerra sense Lladó

Les primàries de MÉS han arribat quan la coalició encara no havia tingut temps de pair l'entrada d'un nou membre, Esquerra Republicana. Mentre el PSM i IniciativaVerds apareixen fusionats, Esquerra té un pas, una estratègia i unes prioritats diferents de les dels seus socis. Convé que tots plegats es replantegin l'associació.

No ens enganem; per molt que la coalició funcioni aparentment sense quotes, hi ha un partit gran, el PSM, que és qui té més opcions de decidir. I si IniciativaVerds, amb menys afiliació que Esquerra, ocupa més espai en el discurs i en les llistes de MÉS és perquè el PSM ho vol. Perquè deu pensar que té millors quadres dirigents –o els que té els han sabut conquerir– i perquè interpreta que, en l'època de Podem, convé optar pel discurs d'IniciativaVerds per ampliar suports des d'una oferta progressista autòctona. Esquerra hauria tingut més opcions generant confiança, en lloc d'intentar competir internament.

Passi el que passi a partir d'ara res no serà igual. La desconfiança dels dirigents del PSM i d'IniciativaVerds cap al líder d'Esquerra, Joan Lladó, és evident. I a ningú no li escapa que aquestes primàries han canviat MÉS. Les relacions internes, la presentació davant la societat, entre d'altres, han canviat. Tot fa pensar que el futur de MÉS és una coalició sense Esquerra o una Esquerra sense Lladó.

Mentre es parla de la tensió entre els socis no es parla de la mobilització de 5.221 persones en les primàries de MÉS. No són les 7.943 que s'hi havien apuntat, però la xifra de participants és considerable si es té en compte que tenen 3.391 afiliats i que en les autonòmiques passades els partits que formen la coalició van obtenir 41.472 vots.

El + vist

El + comentat