Portada 18/09/2014

Pressió perquè els partits renunciïn a la privatització de ports en el programa electoral

La Federació d'associacions d'usuaris els demana un compromís per escrit abans de final d'any

Margalida Bonnín
2 min
Alguns temen l'ampliació del Port de Cala Bona.

Son ServeraLa Federació d'associacions d'usuaris d'instal·lacions portuàries de les Illes Balears ha adreçat un document a les principals forces polítiques de les Illes (PP, PSOE, MÉS, El Pi i Podem) en què els sol·licita que manifestin per escrit el compromís que els seus programes electorals inclouran la renúncia explícita a la privatització dels ports de les Balears. Els partits hauran de contestar per escrit i abans de final d'any.

La missiva també inclou una sèrie de reclamacions respecte de la gestió de les instal·lacions portuàries, com el compromís que les taxes serviran per cobrir els costos dels serveis i no per obtenir benefici econòmic. Segons indica Bernardí Alba, president de la federació, Ports de Balears va tenir un benefici de 7 milions d'euros el 2013.

Aquesta entitat es va crear l'estiu passat després que sortissin a la llum les intencions del Govern de privatitzar sis ports de gestió pública. Finalment, es va paralitzar el procés amb la intenció de reactivar-lo en disposar del marc legal que ara ja li aporta la Llei de modificació de la llei de ports de les Illes Balears. La nova llei obre la porta que les iniciatives privades elaborin els anomenats plans d'usos i serveis, que "prevaldran sobre qualsevol altra norma o instrument urbanístic o d'ordenació territorial". Els nous plans podran incloure ampliacions de les instal·lacions sense necessitat de cap estudi d'impacte ambiental ni exposició pública.

Queixes dels ajuntaments

Alguns consistoris es comencen a rebel·lar contra la nova llei. Avui l'Ajuntament de Son Servera ha aprovat una moció en què demana que es tingui en compte l'opinió dels ajuntaments a l'hora de modificar els usos d'un port que estigui en el seu territori. El batle, Antoni Servera, ha criticat durament el Govern, que no va demanar el parer dels consistoris a l'hora de redactar la nova normativa. "Hauríem de poder dir-hi la nostra i emetre informes vinculants", ha dit.

Altres ajuntaments, com el de Capdepera, també preveuen mobilitzar-se. El de Pollença, per part seva, ja s'ha posicionat contra la privatització del seu port.

De moment, la Federació d'usuaris està integrada per les associacions del port de Pollença, Portocolom i la Colònia de Sant Jordi, a més l'Associació de pesca recreativa responsable i l'Associació de navegants del Mediterrani. En un futur proper està previst que també s'hi uneixin els usuaris del port de Sóller.

stats