ELECCIONS
Portada 10/05/2015

La formació de Rivera manté la fusió de municipis petits a Balears

Atribueix el deute públic a l'increment de despesa i despatxa en un paràgraf la reivindicació d'un millor finançament

Q. T.
2 min
Els cartells de Ciutadans, amb Rivera, Pericay i Bauzá / E.C.

PalmaEl programa electoral de Ciutadans per al Parlament balear manté una polèmica mesura, la de fusionar els municipis petits. "Afavorir la fusió d'ajuntaments amb una població que sigui inferior als 5.000 habitants", diu el document. La proposta, que no implica un compromís, s'inclou en l'apartat dedicat al sector públic i com una mesura per racionalitzar la despesa.

"Entre les mesures per racionalitzar la despesa, Ciutadans inclou una futura fusió de municipis", apunta el programa per a Balears. La formació defensa que durant la segona meitat del segle passat ho feren molts països europeus i, en el cas dels països nòrdics, es va portar a terme una reducció del nombre de municipis que va arribar gairebé al 80%. "La fusió persegueix la creació de municipis més grans que aprofitin economies d'escala sense que això suposi la pèrdua dels seus noms ni de les seves peculiaritats locals. No només se cerca l'estalvi, sinó també una major eficàcia en la gestió", justifica el partit.

El programa de Ciutadans al Parlament critica l'increment de la despesa pública i el vincula al "clientelisme" i a l'ús de l'administració com a "agència de col·locació". I defensa que "qualsevol esforç de gestionar eficaçment allò que és públic ha de passar per substituir al capdavant de la gestió el polític pel gestor professional". Malgrat la incidència en aquest punt, no destaquen les mesures concretes per reduir despesa, més enllà de les clàssiques referències a evitar solapaments de funcions entre administracions i a reduir la burocràcia.

L'augment del deute públic s'atribueix a la despesa i no als ingressos provinents del finançament autonòmic, una qüestió que la formació resol en un breu paràgraf. "A Ciutadans entenem que tots els partits, amb independència que governin o no a la nostra Comunitat, han d'unir els seus esforços per aconseguir un finançament autonòmic més just i equitatiu. Històricament, Balears ha estat una de les comunitats que més ha aportat a l'Estat i una de les que manco n'ha rebut. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè el finançament millori”, apunta el document.

Pel que fa a la compensació dels desavantatges derivats de la insularitat, tampoc es prodiga gaire el programa de Ciutadans. Es limita a defensar el "desenvolupament de mesures per suprimir o, almenys, minimitzar les disparitats regionals i els obstacles per al desenvolupament", perquè "les nostres limitacions geogràfiques dificulten la competitivitat del comerç i la indústria de les nostres illes". Anuncia que proposaran una "revisió" dels costs de transport perquè siguin assequibles. Diu que ajudaran a l'exportació i internacionalització de les empreses balears. I avança que agilitaran i simplificaran tràmits per ajudar les empreses que vulguin exportar els seus productes o ampliar la seva estructura fora de les Illes.

Les mesures fiscals també ocupen un petit apartat, tot i que se'n plantegen en altres punts del programa per afavorir l'ocupació, per exemple. En l'àmbit dels imposts, la formació considera que "s'han d'usar totes les eines fiscals que estiguin al nostre abast per afavorir els col·lectius amb manco recursos i amb majors càrregues socials i familiars". Però només proposa dues mesures: "recuperar la progressivitat" de l'impost de transmissions patrimonials i d'actes jurídics documentats amb tipus reduïts per a famílies nombroses, joves i minusvàlids; i l'aplicació de deduccions autonòmiques en l'IRPF per a escoletes i per al foment del lloguer dels joves.

stats