LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 25/03/2015

Els arquitectes Carme Pinós i Josep Quetglas conversen sobre la col·lecció 'Objectes'

I a més, música, conferències, tallers, exposicions, teatre, cinema i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

17 min

'Objects by Estudio Carme Pinós' / Presentació

Showroom de Juncosa (4 de Novembre, 17. Polígon Can Valero) / 19.30

Objects de Carme Pinós

L'arquitecta Carme Pinós presenta a Mallorca la seva col·lecció de mobles 'Objects by Estudio Carme Pinós' i la rajola hidràulica Mallorca per a la firma Huguet. Coincidint amb la publicació del llibre 'Carme Pinós Arquitecturas', editat per Gustavo Gili, el periodista Andreu Manresa moderarà una conversa entre Carme Pinós i Josep Quetglas en la qual es debatran els temes i inquietuds recurrents que han marcat la feina de l'arquitecta.

La col·lecció 'Objects' està composta per una sèrie de mobles versàtils i de fàcil muntatge, en què l'usuari pot personalitzar el resultat final. El disseny es basa en l'enginy i la simplificació de formes, sense cap element més que els essencialment estructurals. 'Objects' han estat creats per l'estudi Carme Pinós a Barcelona i produïts localment sota la supervisió de l'arquitecta.

La rajola Mallorca és una peça contemporània que parteix d'un producte tradicional; un paviment hidràulic amb un patró de forma triangular que ofereix infinites combinacions. Els principis de l'arquitectura de Carme Pinós es condensen en aquesta peça única, un disseny que construeix, que crea interiors vius i canviants com l'essència de l'illa.

I Festival de Beethoven

CC Sa Nostra (c/ de la Concepció, 12. Palma) / 20 h

losada

La Societat de Concerts de Palma organitza aquest festival entorn de la música de Ludwig van Beethoven (Bonn, Alemanya, 1770-Viena, Àustria, 1827), considerat el darrer gran representant del classicisme vienès. El d'aquest dijous és el tercer concert del Duo Losada & Quirós. José Manuel Álvarez Losada, al violí, i Enrique Bernaldo de Quirós, al piano, interpretaran les sonates núm.6 en La M op. 30 núm.1, núm. 8 en Sol M op. 30 núm. 3 i la núm. 9 op. 47 ‘Kreutzer’ en La M.

'El marco histórico del siglo XIII, referencia luliana: El marco histórico del siglo XIII, referencia luliana' / Conferència

Seu de les Reials Acadèmies (carrer de Can Campaner, 4. Palma) / 20 h

Isabel San Sebastián. WIKIMEDIA

Palma acull un cicle de conferències per divulgar la vida i l’obra del beat i fill il·lustre de la ciutat Ramon Llull. Aquest dijous, 26 de març, l’escriptora i periodista Isabel San Sebastián oferirà la conferència 'El marco histórico del siglo XIII, referència luliana: Federico de Sicilia, Pedro II de Aragón y el Gran Kan'.

Exposició retrospectiva de l'Assemblea de Docents: Dos anys de lluita per l'educació

Sala superior de la rectoria de Santa Margalida / 20.30

Aquest dijous a les 20:30h a la rectoria de Sta. Margalida s'inaugura l'exposició retrospectiva "Dos anys de lluita per l'educació". L'exposició recull els principals moments que ha viscut la comunitat educativa al llarg d'aquests dos anys; manifestació del 29 S, concentracions, mobilitzacions..., així com també alguns dels premis rebuts per l'assemblea.

'Sicília sense morts' / IV Mostra de llibres en català de Santa Margalida

Sala superior de la rectoria de Santa Margalida / 20.30

“Han abordat Mallorca per endur-se’n tot l’or”

L'escriptor i articulista Guillem Frontera presentarà el seu darrer llibre, 'Sicília sense morts', a la rectoria de Santa Margalida. És l'acte inaugural de la IV Mostra de llibres en català que organitzen la llibreria Quart Creixent, Lleonard Muntaner, Documenta Balear, Inforaiguer, el Gall Edicions, l'Estanc de la Vila i l'Àrea de cultura de l'Ajuntament. La mostra estarà oberta els horabaixes.

'Les castes tradicionals d'ametla a Mallorca. El cas de Calvià' / Conferència

Es Forn Vell (c. Major, 39. Calvià) / 19.30

Les castes tradicionals d'ametla a Mallorca

Es Forn Vell acull la conferència 'Les castes tradicionals d'ametla a Mallorca. El cas de Calvià', amb Jaume Fornés Comas.

Jaume Fornés és un jove pagès de Santa Margalida que s'ha passejat per tot Mallorca demanant als pagesos les varietats d'ametla existents a cada poble i que comentarà en aquesta conferència com han anat els resultats de les mostres recollides a Calvià.

Joaquín Sabina / Concert

Palma Arena. (Uruguai s/n) / 21 h

Joaquín Sabina / THE PROJECT

Joaquín Sabina retorn en solitari a l’Estat cinc anys després dels seus últims concerts. El motiu és celebrar els 15 anys d'un dels discos més importants en la carrera del cantant, ‘19 días y 500 noches’, amb la qual està aconseguint un enorme èxit a l'Amèrica Llatina (entrades esgotades a Perú, Xile, Argentina i Uruguai).

La gira ‘500 noches para una crisis’ arriba molt rodada i ve acompanyada de dibuixos realitzats pel mateix Joaquín Sabina que il·lustraran d'aquesta manera les cançons que vagi tocant sobre l'escenari.

Marina Rossell canta Moustaki / Concert

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma)

Marina Rossell, al parc de la Sagrada Família, després d'una jornada dedicada a assajar a l'Ateneu Barcelonès.

Després de l’èxit del primer volum de ‘Marina Rossell canta Moustaki’ –amb més de 30.000 còpies venudes- i de la gran acceptació tant per part del públic com per part de la crítica, Marina Rossell va presentar aquest estiu passat el segon volum d’homenatge al seu gran amic Moustaki. Si bé el primer volum va ser iniciativa de Rossell -que va voler oferir un regal al seu amic com a fruit de la seva intensa relació artística i personal durant més de 30 anys-, en el segon volum la gènesi del disc es troba en la voluntat del mateix Moustaki. Un cop escoltat el primer treball, ell mateix va encoratjar Marina a fer-ne una continuació, però amb una única condició: seria ell mateix qui escolliria els temes a versionar.

Tin Whistler / Concert

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / 20.30 h

Tin Whistler

Ti Whistler són dos germans mallorquins coneguts pels seus vídeos a YouTube tocant música irlandesa i celta des de 2006. Amb flauta i guitarra, combinen els ritmes tradicionals amb altres de més moderns i frescs.

Coro Patriarcado de Moscou / II Festival de música sacra

Basílica de Sant Francesc de Palma / 20.30 h

Continua i acaba el II Festival de música sacra: les llengües de Déu amb l’actuació d’aquest conjunt de Moscou que condueix Anatoly Grindenko. Aquest cor està format per catorze veus d’acord amb la tradició de les antigues esglésies russes. El títol del concert és 'La música a capella del Renaixement la segle XX'.

'Els sacerdots del Mbok. Antiga saviesa al Camerun del segle XXI' / Conferència

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / 19 h

Sacerdots del Mbok

Els harmoniosos paisatges humans de Salgado recorden la saviesa dels bambombok, reis clànics del poble africà dels basaa (sud camerunès). Els bambombok esdevenen reis després d'una llarga iniciació i fan les seves activitats rituals (vestits segons l'antiga tradició dels bantu) a les clarianes de la selva. Al seu pas inspiren respecte i por, però ja no és estrany avui dia veure que alguns d'ells són doctors universitaris. Sempre coberts pel barret reial i acompanyats del sac de relíquies sagrades, els bambombok exerceixen justícia i restableixen l'entesa entre la gent, tant als barris de Duala o Yaoundé com als poblets de la selva equatorial: en contrast amb un Estat desvertebrat i sense prestigi, el bambombok o rei encarna la tradició més prestigiosa. La conferència serà pronunciada per Ferran Iniesta i Vernet, professor d'Història de l'Àfrica a la Universitat de Barcelona. Va exercir a les universitats de Dakar i d'Antananarivo.

‘Gran Hotel Montparnasse’ / Taller de teatre

Teatre de Capdepera (C. Col·legi, 18) / 20 h

El 19 de juliol de 1914, el jove Víctor Burguera arribava a París a la recerca del seu gran somni: ser pintor. Al cap de quatre anys, Burguera tornà a Mallorca amb la frustració d’haver fracassat com a artista, però no tornà amb les mans buides: tornava fet un home, amb una esposa i un fill. Al cap de poc temps, el matrimoni obrí el Gran Hotel Montparnasse. Obra escrita i dirigida per Arnau Serra. Alguns dels intèrprets són Margalida Bover, Maribel Frontera, Paqui Vicens i Joan Genovard.

‘La conservació de monuments i escultures de pedra i marbre a l'aire lliure’ / Taula rodona

Seu d'ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / 20 h

ARCA organitza una taula rodona-debat titulada ‘La conservació de monuments i escultures de pedra i marbre a l'aire lliure’. Hi haurà especialistes en la matèria que ens explicaran quins són els requisits de conservació i com s'hi ha d'intervenir. Així, hi participaran Catalina Cantarellas Camps, doctora en Història de l'Art de la Universitat de les Illes Balears; Pere Terrassa Rigo, restaurador i conservador; Francisca Jaén Pareja, restauradora i historiadora i membre del taller de restauració del Bisbat de Mallorca, i Mabel de Rojas Cincunegui, restauradora i conservadora de Xicaranda SL.

‘Ciberbulling, assetjament entre menors a través de les noves tecnologies’ / Conferència

Casal Son Tugores (Clastra Son Tugores, 2. Alaró) / 20 h

Ciberbulling

Des del Col·legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears, l’APIMA del col·legi Nostra Senyora de la Consolació presenta ‘Ciberbulling, assetjament entre menors a través de les noves tecnologies’, una xerrada en la qual poden participar pares, mares i fills de més de 11 anys.

‘Show Boat’ / Projecció

Cinesa Festival Park / 20 h

Show boat

La companyia d’exhibició cinematogràfica Cinesa Festival Park homenatjarà l’autor amb la projecció de la darrera versió de la seva obra més important, el mític musical Show Boat. Es podrà veure en alta definició i en VOSE. Considerada com una de les produccions més representatives del teatre musical nord-americà, Show Boat va assentar les bases del que posteriorment seria el musical nord-americà. Per primera vegada, música, text i producció s’integraven dins d’un mateix argument teatral sense que la història perdés coherència.

‘1997: Rescate en Nueva York’ / Cinema

Cine Rívoli (Antoni Marquès, 25. Palma) / 21 h

Rescate en Nueva York

Torna l’experiència Weird Sci-Fi World. Torna el cinema gratis. Torna el bon ambient. Torna John Carpenter. Torna Kurt Russell. Torna Serpiente Plissken. I tots tornen al cinema on es va estrenar el ‘Rescate en Nueva York’. Weird SciFi World s’enorgulleix de tornar a convidar-nos a presenciar un acte de luxe.

Tasts gastronòmics / Cicle

Can Alcover (c/ de Sant Alonso, 24. Palma) / Fins al mes de juny

Tasts gastronòmics

Aquest dijous té lloc una nova sessió dels Tasts gastronòmics a Can Alcover. En aquesta ocasió els participants podran tastar el Gin Eva. Es tracta d'un producte fabricat a Mallorca de manera totalment artesanal per Stefan Winterling i Eva Maier. Stefan és un enòleg amb celler i vinyes familiars a la regió de Pfalz i Formació a Geisenheim i Califòrnia (Napa Valley) i Eva és enginyera agrícola especialitzada en enologia (Barcelona, Geisenheim, Sant Sadurní d'Anoia). Tots dos han fundat la Destil·leria Eva, situada a Llucmajor.

Continuaran els Tasts gastronòmics a Capdepera, Sineu, Andratx, Montuïri, Esporles, Vilafranca i Búger.

En la V edició dels Tasts gastronòmics, es poden conèixer els productes de Mallorca en més de 50 sessions amb els responsables de les empreses més destacades de l'illa. Ells mateixos presentaran i convidaran a tastar uns aliments que es caracteritzen per la qualitat i l'exquisidesa.

En aquesta cinquena edició, hi participen 24 empreses: Gin Eva, Vins Oliver, Galletes Gori de Muro, Formatges Son Jover, Ketchup de Forqueta, Can Caló, Licor Sermita, Ses Antigues Neules, Olis de Jornets, Salses i Balsàmics Fet a Sóller, Cervesa Mayurqa, Mel Son Gravot, Formatges Burguera, Jaume de Puntiró, Sobrassada Can Ribas, Vins Can Coleto, Cafes Bay, Gelats Valls, Vins Son Bordils, Licors Moyà, PepLemon, Espècies Crespí, Vins Can Verdura i Oli de Son Barbassa.

Els tasts es fan a nou municipis de Mallorca: Palma, Capdepera, Sineu, Andratx, es Capdellà, Montuïri, Esporles, Vilafranca i Búger.

Podeu consultar tota la programació a: www.gastronomicament.cat/tasts

Chloé Piot / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins a l’abril

Chloé Piot

L’artista en residència actual a l’Addaya Centre d’Art Contemporani és Chloé Piot. Es va graduar a l'Escola Nacional d'Art de Llemotges (França) el 2009. Actualment estudia a la Hochschule für Grafik und Buchkunst de Leipzig (Alemanya). Ha participat en diverses exposicions i residències a França, Països Baixos, Espanya i Alemanya. La seva obra està present en la col·lecció del Frac Limousin, França. El sentit de la posada en escena intriga especialment en els treballs de Chloé Piot. Mitjançant uns assemblatges molt simples compostos de postals, explora la tercera dimensió utilitzant dispositius molt específics com es pot veure a les obres ‘Sublim (Kant)’ o ‘Olimp’. Altres exemples que abunden combinen imatges o imatgeria amb elements als quals els dóna relleu. Sovint influït pel cinema (‘Into the Wild’, ‘Full Monty’, ‘Arizona Dream’, ‘Les Ferrures’ de Clint Eastwood...), les obres de Chloé Piot intenten retornar una mica d'aura a uns clixés molt desgastats que acaben plasmats sobre embalatges (caixes de sabates, portades de discos, caràtules de cintes VHS...), utilitzant mitjans ficticis o artificis de posada en escena.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

Museu Llorenç Villalonga

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

'Cases' / Exposició

Centre Cap Vermell (carrer de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 12 d'abril

Cases

Projecte d'instal·lació artística de peces ceràmiques amb el títol de 'Cases' realitzat pels alumnes de l’Escola Superior de

Disseny de Palma i coordinat per Leticia Muñoz Maria. Horari: obert els matins de 10 a 13 h i els horabaixes de 19 a 20 h fins dia 12 d’abril.

Manualitats de fusta / Exposició

Centre Cap Vermell (carrer de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 12 d'abril

Manualitats

Manualitats de fusta de Juan Rodríguez. Petites maquetes fetes a mà que inclouen vaixells, casetes, hotels, taules cadires, etc. Obert cada dia d'11 a 13 i de 18 a 20 hores.

'1714-2014. Una llengua cap a la llibertat' / Exposició

Institució Pública Antoni Maria Alcover (c/ del Pare Andreu Fernández, 12. Manacor) / Fins a l’1 d’abril

català

El sociolingüista d'origen lleidatà Jordi Solé i Camardons, bon coneixedor de la situació de la llengua catalana, és l'impulsor de l'exposició '1714-2014. Una llengua cap a la llibertat / realitat i vitalitat de la llengua catalana'. És una mostra promoguda per la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), de la qual formen part l'OCB i l'STEI, entre moltes altres entitats d'arreu del domini lingüístic català.

El muntatge, que consta de vint plafons, mostra la realitat de la llengua catalana amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua. Expressa la realitat tal com és, subratllant la vitalitat enorme de la llengua malgrat els segles de persecució lingüística que ha hagut de suportar.

A la inauguració, hi assistirà el comissari de la mostra, Jordi Solé i Camardons, que en farà una visita guiada. Horari de visites: de dilluns a divendres, de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h.

'Sculptures & groceries' / Inauguració exposició

L 21 (c/ de Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 27 de juny

sculptures

El canadenc Mike Swaney (1978) presenta 'Sculptures & groceries', una sèrie d'escultures de ceràmica que ha deixat eixugar a l'aire lliure i que posteriorment ha pintat amb oli i ha vernissat. D'aquesta manera, les peces brillen i tenen un acabat que recorda la porcelana. També es caracteritza per fer servir capses de menjar com a peanyes de les obres, perquè el públic s'hi pugui acostar i les senti com a properes. A més, rescata i dóna protagonisme a objectes que normalment passes desapercebuts. El treball de Swaney reflexiona sobre la vida quotidiana i els ritus i costums actuals a partir de la ironia i el disbarat. L'exposició s'ubica a l'espai The Envelope de la galeria L 21.

'Llibres d'artista' / Exposició

Lluc Fluxà Espai H. C. (Can Ribera, 4. Palma) / Fins a l'1 de maig

fluxà

L’exposició col·lectiva ‘Llibres d’artista’ exhibeix, entre d'altres, 'Visitas de 1 a 2', de Frederic Amat (que hi ha fet 12 serigrafies estampades a mà) i text de Juan Benet; 'Ll', amb dotze aiguaforts en negre de Jaume Plensa i poema de Jesús Ferrero; 'Hommage to my father', que conté 96 'offset' litografies de Hanne Darboven; 'Per sempre', llibre de Teresa Matas realitzat en tela; 'Immer, de Jaume Orejuela; 'Ser-hi només', amb 65 dibuixos realitzats en betum líquid, llapis i grafit sobre paper i coberta de pell, del menorquí Francesc Florit Nin; 'Abecedària', també de Florit Nin; 'Metamorfosi', llibre poema elaborat per Pilar Cerdà, i 'Levitaciones', que consta de tretze peces gràfiques de Mònica Fuster. Horari: de dilluns a dijous de 17 h a 20.30 h; divendres d'11 h a 14 h.

'Gènesi. Sebastião Salgado' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 24 de maig

gènesi salgado

El fotògraf Sebastião Salgado pretén amb el projecte 'Gènesi', que va començar el 2004, cercar els orígens del món i d'aquest planeta que habitam, un món que ha evolucionat durant milers d'anys abans de veure's enfrontat al ritme de la vida moderna. L'exposició aplega fotografies de paisatges, animals i persones allunyades del món modern; de regions vastes i remotes, on la natura continua regnant. Les fotografies de 'Gènesi' aspiren a revelar aquesta bellesa i representen un homenatge a la fragilitat d'un planeta que tots tenim el deure de protegir. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 21 h; diumenges i festius de 10 a 14 h.

'Mito' / Exposició

Galeria Dionís Bennàssar (c/ Antoni Maura, 11. Pollença) / Fins al 26 de març

Mito

El fotògraf Curro Viera mostra l'exposició 'Mito' a la galeria Dionís Bennàssar de Pollença. La mostra, que es podrà visitar fins al 26 de març, reinterpreta els mites clàssics i moderns a través de la imatge. Viera transforma personatges com l’Ofèlia de Shakespeare, la Circe de 'L’Odissea' d’Homer o el déu Saturn.

'Coll Bardolet en petit format' / Exposició

Fundació Coll Bardolet (via de Blanquerna, 4. Valldemossa) / Fins al 30 d'abril

bardolet

El petit format era un dels preferits del català Josep Coll Bardolet, que hi va realitzar un gran nombre d'obres, i també dels seus seguidors. En aquesta mostra es podrà comprovar la capacitat de creació i de resolució que l'artista aconseguia en aquestes peces de format zero (14x18 cm). És una exposició per veure amb temps, amb cura i minuciositat, per poder descobrir la visió de l’artista de la nostra cultura popular i la nostra terra. A 'Coll Bardolet en petit format', s'hi pot veure una sèrie d’obres de diferents moments de la vida pagesa mallorquina: la recollida de l’oliva, el descans a l’ombra d’un arbre, els balls i la festa al poble i els mercats; però també podem veure el paisatge amb les seves oliveres i els xiprers; els rams de flors, que Coll Bardolet recollia cada dia del seu jardí... Així mateix, hi ha treballs que recullen la seva estada a Eivissa a Escena eivissenca, a banda d'algunes de les seves darreres obres, en què el pinzell va ser substituït per l’espàtula i l’oli per l’acrílic.

'De bailar en el balcón y comer en la bañera' / Exposició

CCA Andratx (c/ Estanyera, 2) / Fins a l'11 d'abril

De bailar en el balcón y comer en la bañera

Verónica Lorenzo (Alcoi, 1981) exhibeix la seva primera exposició individual, 'De bailar en el balcón y comer en la bañera', en aquest centre d'Andratx. El 'joc', com a concepte, és present en tot moment en l'obra de Lorenzo. Sobre aquest concepte versen totes les peces, la major part de les quals han estat realitzades 'ex profeso' per a la mostra. La sèrie està composta per vídeo i fotografia. La manera en la qual són captades i presentades aquestes imatges en moviment de vegades poden resultar un tant 'low-cost' o desfasades, però això enforteix el propòsit de l'artista d'observar amb major deteniment la senzillesa i quotidianitat del missatge.

‘El món dels vencedors’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins l’11 d’abril

El món dels vencedors

Aquesta exposició comissariada per Àlex Brahim. A partir de la inquietud generada per la novel∙la ‘Mala gente que camina’ de Benjamín Prado (Alfaguara, 2006), motivat per la brutalitat de la repressió franquista i sobretot per la impunitat irreversible de què ha gaudit, Ignasi Prat s’endinsa en una arqueologia històrica del franquisme basada en la recuperació estètica de les façanes de les cases dels màxims responsables del règim i la repressió que van dur a terme.

'Monestir de Cabrera. Segles V-VIII dC' / Exposició

Casal de Can Pere Ignasi (Campos) / Fins al 23 d'abril

El monestir de Cabrera

'Monestir de Cabrera. Segles V-VIII dC' presenta els resultats de quinze anys d’excavacions a l’illa de Cabrera, que han demostrat l’existència d’un monestir al subarxipèlag durant l’antiguitat tardana, tal com deien els documents antics.

Aquesta exposició inclou una sèrie d’activitats i exposicions paral·leles, com 'Evolució històrica del migjorn de Mallorca i Basílica Paleocristiana de Son Fadrinet', exposició documental; les conferències 'El monestir de l’illa de Cabrera', a càrrec del Dr. Mateu Riera Rullan, i 'Els recursos alimentaris del monjos de Cabrera', a càrrec del Dr. Damià Ramis Bernad; els tallers familiars programats els dissabtes matins, i una visita a l’illa de Cabrera.

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

'Implosió'

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

'The Apartment (dense painting)' / Exposició

Galeria L21 (Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 4 d'abril

The apartment

La galeria L21 Palma acull l'exposició individual ‘The Apartment (dense painting)’ d'Antonio González (Alacant, 1974), en la qual es mostren les seves darreres pintures.

El fet d'exposar en un espai d'aspecte domèstic fa que la manera com es concep l'exposició sigui diferent, no només per a l'espectador, sinó també per a l'artista. A més dels quadres i dibuixos d'Antonio González, distribuïts per la sala hi haurà algunes pertinences personals de l'artista. Per exemple, s’hi podran trobar llibres d'apunts, algunes de les seves lectures o pel·lícules i petits objectes amb els quals conviu en el seu dia a dia, o bé a l'estudi o bé a casa.

'El secret' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 29 de març

El secret

L'exposició 'El secret', de Marcos Vidal, es pot visitar al Casal Solleric. Les idees fonamentals que es desenvolupen a 'El secret' es refereixen a qüestions tan interessants com la visibilitat i la invisibilitat contemporània, l'immaterial, el digital, el dubte del creador davant l'intangible, les noves formes que adopta el concepte d'intimitat i que es plantegen a l'exposició mitjançant un recorregut narratiu en què Vidal es va despullant gradualment, un itinerari que comença amb una mena de documentació emocional, que prossegueix amb les esferes públiques i privades de l'artista, i que culmina amb l'expressió dels seus sentiments més íntims. Altres subjectes de reflexió que apareixen en el projecte són la fricció que es produeix entre el romanticisme i la irrupció de la tecnologia i de la ciència en la creació, l'arribada de conceptes que, en el seu moment, van escapar al poder de representació de l'artista romàntic i que encara ara continuen sent objecte d'un tractament complex per part dels creadors actuals, com també és subjecte d'anàlisi d'aquesta proposta l'amenaça constant a la qual estam sotmesos per causes i coses que no arribam a veure.

stats