Publicitat
Publicitat

LA PROPOSTA CULTURAL

Presentació del llibre sorgit del projecte 'Les escoles de les Illes Balears en temps de la II República'

A més, música, més llibres, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

'Les escoles de les Illes Balears en temps de la II República' / Presentació de llibre

Museu de la Jugueta (c/ Campana, 9. Palma) / 12 h

Aquest dimarts al migdia, aquest museu i bar del barri vell de Ciutat inaugura la 'Mostra il·lustrativa de material educatiu' del temps de la II República, a més de presentar el projecte d'investigació que ha donat lloc al llibre 'Les escoles de les Illes Balears en temps de la II República'. Els docents Pere Carrió, Manel Domènech i Antoni Ramis són els autors del projecte (i els qui en faran la presentació), amb el qual volen mostrar com era l’ensenyament durant la II República i també contribuir a la defensa de la conservació dels edificis que encara queden. Amb aquesta finalitat, han recollit informació i fotografies de les escoles del primer terç del segle XX en un recorregut per les comarques de Mallorca, Palma, Menorca i les Pitiüses. Aquesta iniciativa ha pogut dur-se a terme gràcies al micromecenatge.

 

'Confessions d’un banquer' / Documental

Teatre Municipal Catalina Valls (Palma) / 20.30 hDins el cicle El documental del mes, nova ocasió per veure 'Confessions d'un banquer (Master of the universe)', un film que demostra que els qui tenen realment la paella pel mànec són els banquers. El protagonista és un poderós banquer alemany que ens explica les seves emocions i motivacions. Alhora, ens mostra un món d'ingressos desorbitats i pressió despietada. L'entrada hi és gratuïta fins a completar la capacitat del teatre.

 

'Els primers demòcrates. Diccionari biogràfic del liberalisme mallorquí (1808 – 1837)' / Presentació de llibre

Institut d'Estudis Baleàrics (c/ de la Protectora 10, local 11. Palma) / 19.30 h

Isabel Peñarrubia presenta el seu llibre 'Els primers demòcrates. Diccionari biogràfic del liberalisme mallorquí (1808 – 1837)', d'Edicions Documenta Balear, un estudi que treu a la llum el moviment liberal que es va formar a Mallorca en la primera meitat del segle XIX. S’hi consignen més de tres-cents individus que l’autora ha pogut fer visibles amb documentació biogràfica inèdita, seleccionats d’una gran massa gairebé desconeguda. A la presentació hi assistirà el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Antoni Vera.

 

Balcan Bus i DJ Wateq / Música

Luna (plaça del Vapor, el Jonquet, Palma) / 23 h

Vetlada de música balcànica i aires zíngars amb Balcan Bus, una formació ben coneixedora d'aquesta tradició musical i que col·labora amb discjòquei que es dedica a difondre les músiques del món.

 

'The nutcracker' / Dansa

Auditori de Manacor / 20 h

Representació d'aquest conte de fades en dos actes i tres escenes compost pel rus Piotr Ílitx Txaikovski, que posava així música a la història que va adaptar Alexandre Dumas pare partint d'un conte d'Ernest Hoffmann. 4 euros.

 

Classe oberta de Nadal / Taller de dansa

Auditori de Sa Màniga (Cala Millor) / 19.30 h

La sala Magna d'aquest espai de Cala Millor acull un taller especial de dansa de l'Escola Punta de n'Amer amb motiu de les festes de Nadal. La dirigirà Maria Duran. L'entrada general costa 2 euros i la recaptació es destinarà a l'esmentada escola.

 

'Menorca: camins i pedres' / Presentació del llibre

Biblioteca Pública de Maó (Menorca) / 19 h

Xisco Roig i Roger Mata conviden a descobrir el patrimoni natural que suposen les roques i les diverses tonalitats de color que atorguen a platges, cales, dunes, penya-segats, barrancs i zones humides de l'illa de Menorca. El temps, l'erosió i, en alguns casos, l'acció de l'home han anat esculpint aquestes roques fins a configurar una geomorfologia molt rica i diversa.

 

'Alícia en el país de les Meravelles' / Ballet

Cinemes Salat (Ciutadella) / 20.15 h

Aquest dimarts es pot gaudir en pantalla gran, en directe des de la Royal Opera House de Londres, de la representació del ballet 'Alícia en el país de les Meravelles'. En aquesta ocasió, la versió dansada del famós conte de Lewis Carroll serà protagonitzada per Lauren Cuthbertson i Federico Bonelli, amb música de Joby Talbot i coreografia de Christopher Wheeldon.

 

'Carlota y abstracción' / Exposició

L21 (Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 7 de març

L21 Palma anuncia la intervenció específica de Jonathan Millán a l'espai The Envelope. L'exposició parteix d'uns quadres que l'artista va veure al conservatori de música de Hèlsinki. Mentre els observa i els fotografa, especialment interessat en la possibilitat de poder vincular aquelles obres amb la seva vida privada, dotant-les de contingut mitjançant un títol narratiu, és seduït per la idea que una d'aquestes obres es titulàs 'Carlota conduciendo'. Comença així aquest projecte, titulat finalment 'Carlota y abstracción', en què l'artista estira el fil de l'abstracció tensant la relació entre la representació i el contingut, usant sempre Carlota (la parella de l'artista) com a 'leit motiv'. A través d'un filtre íntim i subjectu, l'artista converteix les "abstraccions" en un exercici quasi infantil.

 

'José Smith, inventari d'objectes i quadres' / Exposició

Comerciants de Núvols (Can Danús, 3. Palma) / Fins al 13 de desembre

'José Smith, inventari d'objectes i quadres" és un recull dels fons de taller de José Smith Zubiaga, que processa peces i suports inerts per convertir-los en obres atractives. El muntatge és un diàleg amb els objectes i el paisatge que l'envolta. Aquesta mostra pretén acostar totes aquests peces, pintures i objectes que ha creat.

Dins del marc d'aquesta magnífica exposició hem preparat dues cites variades. La primera és literària: tindrà lloc dijous, dia 11, a les 20.00 h. L'editor i escriptor Jorge Espina i els seus companys d''El último Jueves' ens presentaran i faran una lectura del nou llibre d'Ediciones La Baragaña.

Per al divendres 12 a les 20.00 h us convidam a un meravellós concert de Tomás con Gas, 'Songs off-grid', en què dues veus i una guitarra ens delectaran amb una sèrie de cançons fora de la xarxa. 

 

'Arxiu i llegats Broner' / Exposició

Casa Broner (travessia Penya, 15, la Penya. Eivissa) i sala d’Armes del MACE (ronda Narcís Puget, s/n. Dalt Vila).

La casa Broner i la sala d’Armes del MACE (Museu d’Art Contemporani d’Eivissa) acullen l’exposició ‘Arxiu i llegats Broner’, una mostra que reuneix l’arxiu documental, plànols, fotografies, objectes, llibres, discs, mobles, dibuixos i pintures, llegats en el testament per Gisela Broner a tots els seus destinataris: Ajuntament d’Eivissa, Demarcació d’Eivissa i Formentera del Col·legi d’Arquitectes de Balears i Catalina Verdera.

L’exposició s’ha organitzat en dues parts: per una banda, a la Casa Broner, on podreu trobar els elements d’ús domèstic seguint la documentació gràfica que es tenia, a més de quadres, plànols, llibres i discs, fet que juntament amb els mobles proporciona a la casa un ambent d’època real; per l’altra banda, al MACE s’hi pot veure una sèrie de documents en ordre cronològic, com documents personals, les cartes d’Erwin a Gisela escrites entre 1951 i 1955, dibuixos, plànols, retalls de premsa, projectes i fotografies.

 

'(Preposición) La habitación' / Exposició

Es Baluard (Palma) / Fins al 22 de març

El projecte '(Preposición)' La habitación, de les artistes Elssie Ansareo (Mèxic DF, 1979) i Alaitz Arenzana (Bilbao, 1976), ha estat premiat amb la Beca de producció a la creació videogràfica DKV Seguros-Es Baluard, que atorguen ambdues institucions i per a la qual s'havien presentat un total de 28 projectes. El jurat ha valorat que es tracta d'un projecte de recerca que té les seves arrels en treballs similars desenvolupats per ambdues artistes de manera individual i col·lectiva, continuant amb unes vies de treball anteriors ben definides sobre salut mental i les dinàmiques amb els espais vinculats. El seu plantejament dóna veu als pacients, proposa resolució i metodologies creatives no comuns tot aportant noves mirades cap al context hospitalari, les seves praxis i tot el que implica.
El projecte '(Preposición) La habitación' subratlla els estigmes dels espais destinats a la teràpia de malalties mentals, en concret la psicosi, dins la nostra societat, com són: la por estar confinat a un d'ells, la seva representació simbòlica a la nostra cultura, apuntant a l'arrel del problema que és "estar boig".

 

'Obra recent. Amador Coll Verger' / Exposició

CCA Espai (Andratx) / Fins al 7 de febrer

Les quasi 25 obres que integren aquesta mostra reflecteixen la continuïtat dels darrers treballs d'Amador Coll, en els quals l'abstracció, els jocs cromàtics i les textures són els protagonistes. S'hi poden trobar obres de diversos formats realitzades damunt paper i tela.

 

'Presencias invisibles' / Exposició

Lluc Fluxà. Espais H. C. (Can Ribera, 4. Palma) / Fins al 13 de febrer

Nuria Román, pintora, escultora, artista per acció i emoció, exposa la seva darrera obra, 'Presencias invisibles', a la Lluc Fluxà. La inauguració tindrà lloc aquest dijous a les 19.30 hores i s'hi podrà veure fins al 13 de febrer.

 

'Els bolets de Menorca' / Exposició

Molí del Rei de Maó (camí del Castell, 53) / Fins al 31 de gener

Què són els bolets? Què mengen? Quina funció tenen a la natura? Quins bolets podem trobar a Menorca? Són algunes de les qüestions que s'expliquen en aquesta exposició.

La mostra consta d'una sèrie de panells, maquetes i jocs que serveixen per explicar la discreta però important feina que realitzen els bolets als boscos. Sense els bolets, que reciclen la matèria orgànica i fertilitzen així la terra, els boscos no podrien viure. També s'expliquen els diferents tipus de bolets presents a Menorca s'incideix sobretot en els comestibles i els tòxics.

 

Col·lecció de joies berbers / Exposició

Fundació Cultural Coll Bardolet (Valldemossa) / Fins al 5 de gener de 2015

El poble de Valldemossa exhibeix una interessant mostra de joies pròpies de les zones rurals del Magreb que va aplegar durant molts anys l'exdiplomàtic mallorquí Jorge Dezcallar. Prop de tres-centes peces componen aquesta exposició, en què hi ha collarets, arracades, anells... elaborats amb materials diversos com el coral, l’ambre i, principalment, la plata. És oberta al públic de dilluns a dissabte de 10 h a 16 h i diumenges i festius de 10 h a 14 h i de 15 h a 18 h.

 

'De Florència a Mallorca per Praga: l’arxiduc Lluís Salvador' / Exposició

Can Bordils (Palma) / Fins al 23 de febrer 

Amb motiu del centenari de la mort de l’Arxiduc, l’Arxiu Municipal de Palma disposa trenta panells que contenen textos, mapes, quadres, fotografies, manuscrits, dibuixos i cartes d’aquest il·lustre personatge que han estat digitalitzats a Praga. També exhibeix una completa bibliografia de l’Arxiduc del fons propi i d’altres institucions i de particulars per tal d’oferir un retrat acurat d’aquest emblemàtic aristòcrata enamorat de les Illes.

 

Fira de Nadal i dels Reis a Palma

Plaça Major, la Rambla, l’av. Roma, pl. d’Espanya i pl. de la Porta Pintada / De 10 a 21 h fins al 6 de gener

Per començar a endinsar-nos en l’ambient nadalenc, és una bona pensada fer una volta per Palma i gaudir dels llums de Nadal que hi ha repartits per tota la ciutat i de les diferents parades dels artesans de les Illes amb productes típics de l’època, tant gastronòmics com peces per al betlem o de decoració en general, per fer regals... Sense oblidar els múltiples betlems que hi ha muntats, com el de Cort mateix, enguany a càrrec de l’Associació de Betlemistes de Mallorca, i el de moltes esglésies i fins i tot algunes botigues i centres comercials.  

 

'Joan Miró: obra gràfica' / Exposició

Estació del Ferrocarril de Sóller a Palma / Fins a l’1 de març 

De dilluns a dissabte de les 10 h a les 15 h podeu anar a les antigues cotxeres de l'Estació de Ferrocarril de Sóller de Palma a contemplar aquesta mostra amb obra gràfica de Joan Miró. Les peces seleccionades ens presenten, per una banda, la simbiosi de Miró amb Mallorca; de l’altra, ens acosten un Miró líric i poeta que plasma en les seves obres el seu vessant més místic i fantàstic. S’hi exhibeixen de manera inèdita tres peces úniques: dues són exercicis amb llapis litogràfic i vernís sobre una planxa de coure i la tercera és la planxa de coure emprada en els gravats d’aiguafort per il·lustrar el poema 'El pi de Formentor' (1875), de Miquel Costa i Llobera.

 

Germans Rosado / Exposició

Fundació Miró (Palma) / Fins al 22 de març

Els germans Rosado, guanyadors de la Biennal Pilar Juncosa & Sotheby's 2013, exposen 'Vea usted, aquí estaba... MP&MP Rosado'. La mostra serà a la Fundació Miró fins al 22 de març del 2015. Aquesta exposició és un projecte de Manuel Pedro i Miguel Pablo, artistes bessons que exploren el signe, entès com a obstacle, marca o senyal, i l'ocupació de l'espai en la pràctica escultòrica.  Aquest projecte artístic està directament vinculat als tallers de l'obra gràfica de Miró, específicament als tallers de serigrafia i de ceràmica, situats devora la possessió del segle XIII de Son Boter.  

 

'Bon à Tirer. Obra gràfica. Artistes internacionals' / Exposició

Auditori Sa Màniga de Cala Millor / Fins al 3 de gener

L'exposició recull obres de primera qualitat de reconeguts artistes de l'Estat i internacionals, entre els quals hi ha artistes mallorquins destacats, com Joan Costa i Bernadí Roig, i també diferents artistes que s'han relacionat amb les Balears, com Dennis Oppenheim, Jesús R. Soto, Miguel Ángel Campano i Erwin Bechtold. També es podran conèixer algunes tècniques d'estampació, com les litografies, els gravats i les serigrafies.

 

'Dinamo' / Exposició

Museu Krekovic (Palma) / Fins al 31 de desembre

El Museu Krekovic - Fons d'art contemporani del Consell de Mallorca acull l'exposició 'Dinamo', una mostra que recull el treball d'una dotzena de joves artistes, d'entre 17 i 23 anys, que formen part de la xarxa d'arts escèniques del programa de Dinamització de Joves Dinamo, gestionada per l'àrea de Joventut de l'Ajuntament de Palma.

 

'Architectures', de Roland Fischer / Exposició

Casal Solleric, planta Noble (Palma) / Fins al 6 de gener

Aquesta mostra ha estat produïda i organitzada per l'Institut d'Estudis Baleàrics i la Fundació Palma Espai d'Art, en estreta col·laboració, i disposa d'un catàleg especialment editat per a l'ocasió. A més, suposa una esplèndida oportunitat per aproximar-se a una obra que exemplifica el maridatge perfecte entre fotografia i arquitectura.

 

'Grandes corrientes', de Bernd Koberling / Exposició

Galeria Kewenig (Palma) / Fins al 24 de gener

El pintor berlinès Bernd Koberling presenta l'exposició 'Grandes corrientes'. El punt de partida de les obres que formen aquesta mostra són els rius, els llacs, les cascades i els glacials en moviments cíclics de l'illa volcànica situada al costat del cercle polar àrtic.

 

'Sorolla: El color del mar' / Exposició

CaixaFòrum (Palma) / Fins al 8 de febrer

El mar és el tema per excel·lència de la pintura de Joaquim Sorolla. Nascut a València el 1863, la seva vida va estar estretament vinculada als paisatges de la costa valenciana, de les Illes Balears i del nord d'Espanya, que va saber captar amb extraordinari mestratge. 'Sorolla. El color del mar' indaga sobre la mirada del pintor, la seva manera particular de pintar el 'natural' i d'utilitzar el color, centrant-se en un grup d'obres dedicades al que va ser el tema favorit i més popular de la seva pintura: la mar. L'exposició està composta per més de 60 obres, la major part de les quals són llenços, i es completa amb posts i cartons, fàcilment transportables, en els quals Sorolla agafava els seus apunts del natural i que resulten imprescindibles per comprendre els seus mètodes de treball. També s'hi exhibeixen alguns objectes personals del pintor i distinta correspondència.

 

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT