Soria acusa el PSOE de falta de coherència davant les prospeccions petrolíferes

El ministre replicà així la interpel·lació del senador Antich

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha acusat el PSOE de "falta de coherència" davant les prospeccions petrolíferes al Mediterrani, ja que va ser el govern socialista qui va concedir les autoritzacions d'explotació l'any 2010.

Així ha respost el ministre a la interpel·lació del senador socialista per les Balears i expresident del Govern balear, Francesc Antich, que li ha exigit en el ple del Senat els detalls sobre els potencials riscos de les prospeccions d'hidrocarburs a la riquesa marina, turística i pesquera de l'àrea mediterrània.

Segons el ministre, els permisos van ser concedits pel partit socialista al desembre de 2010 i el govern actual, sobre aquesta autorització prèvia, ha donat el vistiplau a les exploracions sísmiques.

Aquesta exploració sísmica 3D, que està sotmesa a una declaració d'impacte ambiental, es realitza per observar si hi ha o no hidrocarburs a la zona i és "una ecografia del subsòl marí, no ficar una canonada per perforar", ha explicat Soria.

Per la seva banda, el senador Antich ha assenyalat que aquests treballs ja tenen impactes sobre la biodiversitat mediterrània, segons recull un informe de la Comissió Balear de Medi Ambient.

Segons aquest organisme, les exploracions poden causar contaminació acústica, danys a cetacis i tortugues marines, afecten aus marines, produeixen vulnerabilitat extrema en peixos petits i també en peixos especialment protegits, inclosa la tonyina vermella.

El titular d'Indústria, en la rèplica, ha recordat a Antich que ell era el president del Govern de les Illes Balears durant la tramitació dels permisos i l'ha acusat de "no fer res" en contra de les dotze autoritzacions d'explotació d'hidrocarburs aprovades pel seu partit.

El senador ha assegurat que sempre va ser contrari a les prospeccions i ha comentat que el Partit Popular també va votar en contra de les autoritzacions en la legislatura anterior quan van ser proposades pel govern de Rodríguez Zapatero, de manera que "no poden parlar de coherència".

Antich ha anunciat que presentaran una moció perquè paralitzin les prospeccions a la Mediterrània: "el govern està anant en contra de totes les normatives europees en matèria d'energia, s'estan carregant les renovables i estan cercant petroli".

El ministre, finalment, ha qualificat la interpel·lació com "incoherent, absurda i increïble" i ha afirmat que no és possible autoritzar una exploració sísmica si no hi ha algú que prèviament hagi autoritzat la prospecció.

El + vist

El + comentat