COMUNICACIÓ
Balears 30/03/2015

Protesta per la desaparició de canals de televisió en català

L'Obra Cultural convoca un acte davant el Consolat per reivindicar la continuïtat de les emissions del 3/24 i el Súper 3/33

Ara Balears
2 min
Manifestació per la llengua a Palma / JOAN TORRES

PalmaAquest dijous al migdia, davant el Consolat de Mar, la seu del Govern balear tindrà lloc una protesta pel fos a negre a les Illes dels canals Super 3/33 i 3/24. L'acte ha estat convocat per l'Obra Cultural, que ha fet una crida als ciutadans a assistir-hi per reivindicar "la nostra llibertat de veure tots els canals de televisió en la llengua pròpia”. La crida empra un eslògan molt utilitzat pel PP per afavorir una major presència del castellà en àmbits com l'educatiu, i proclama que “per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el Súper 3/33.

La fi de la recepció d'aquests dos canals autonòmics catalans s'ha justificat des del Govern com una decisió provocada per una qüestió tècnica: la reordenació de l'espai radioelèctric. Aquesta reordenació, anunciada des de fa mesos, suposa la desaparició d'espai que ara ocupen les televisions per cedir-lo als serveis de telefonia mòbil per a quarta generació i, de rebot, això fa que el Govern traslladi els canals autonòmics públics i privats de Balears al lloc que fins ara ocupaven dos dels canals catalans, que ara es deixaran de veure a Balears.

L'Obra Cultural, però, considera que la desaparició dels dos canals no respon a criteris tècnics sinó polítics i recorda que el mes d'octubre ja va presentar una proposta per garantir la recepció plena a les Illes Balears dels canals de televisió en català. En aquell moment, el Govern balear va canviar el canal pel qual emetia el 3/24 i l'OCB ja va advertir que amb la reducció dels múltiplexs autonòmics per part de l'Estat la recepció d'aquests canals perillava.

La proposta presentada per l'entitat, tècnicament viable, defensava utilitzar els canals insulars, actualment desocupats, per garantir l'arribada amb bona qualitat de tots els mitjans de televisió públics en català. L'entitat reitera que no hi ha cap dificultat tècnica que ho impedeixi, n'hi ha prou amb que el Govern arribi a un acord amb els consells insulars, i això només és una qüestió de voluntat política. Des del Consell de Mallorca, però, s'ha advertit que es va renunciar als canals insulars després de tancar Televisió de Mallorca.

Amb la desaparició d'aquests canals, diu l'Obra, “finalitzaria una legislatura negra pel que fa a l'ús del català als mitjans audiovisuals”. Una legislatura que va començar amb el tancament de Ràdio i Televisió de Mallorca, va continuar amb la desaparició del català a les sèries i pel·lícules de producció aliena d'IB3 -que va posar fi a la llibertat que els espectadors tenien de triar la llengua de la seva preferència. “A això s'hi han afegit posteriorment la degradació del model lingüístic i la banalització i folklorització de la cultura mallorquina que ha promogut la cadena pública”, denuncia l'entitat, que qualificà de “menyspreu a la llengua pròpia” la trajectòria de les institucions governades pel PP. L'Obra alerta, que l'eliminació dels dos canals farà que els ciutadans es vegin privats de la meitat de la programació en l'idioma propi de les Balears, mentre que podran continuar accedint a tot tipus de continguts audiovisuals en castellà, “fins i tot de canals de dubtosa qualitat”.

stats