ELECCIONS 2015
Balears 26/05/2015

Arriba l'hora dels pactes amb la incògnita de Podem

PSIB i MÉS es coneixen, però no saben fins a qui punt la nova formació tindrà marge de maniobra local

Q. Torres
3 min
Barceló i Jarabo, amb Manel Carmona al centre, durant la passada campanya / JOAN TORRES

PalmaLa ressaca electoral ha estat curta. L'endemà de les eleccions, totes les formacions progressistes assumeixen la necessitat d'iniciar negociacions per valorar la possibilitat d'arribar acords ara que, per primera vegada a la història de Balears, les forces d'esquerres sumen majoria. Els contactes s'iniciaran dimecres, després de les reunions de les direccions que es fan entre dilluns i dimarts. Totes les formacions plantegen que no s'han de repetir errors del passat, que s'ha de negociar sobre programes i que no s'ha de donar una imatge de ball de cadires. La incògnita que hauran de resoldre les reunions és quin paper juga Podem.

PSIB i MÉS es coneixen, Podem és el nou que, a més, pot acabar decidint en funció d'estratègies estatals. Els socialistes, en part, també. I, de fet, Podem i PSOE negociaran per les batlies de Barcelona i Madrid, on les plataformes de Podem poden ostentar la batlia. Si Palma entràs en aquesta negociació, els socialistes tindrien més fàcil la batlia, però és més que probable que MÉS jugui aquesta mateixa carta.

El PSIB assumeix que el seu lideratge a l'esquerra s'ha debilitat i que no podrà patrimonialitzar totes les presidències de les institucions, com va fer en el darrer Pacte de Progrés. De fet, la líder socialista Francina Armengol va evitar posicionar-se com a futura presidenta del Govern durant la nit electoral. No és que no ho vulgui ser, però s'intenta evitar que això pugui condicionar d'entrada les negociacions.

Els socialistes de Palma temen que ells acabin pagant els plats romputs. La direcció del PSIB no està satisfeta dels resultats obtinguts sobretot a Palma i els de José Hila saben que en una negociació de diverses institucions, com la que es planteja, la cessió de la batlia de la capital podria servir per a que Armengol es garantís la presidència del Govern.

Podem ha vingut plantejant abans de les eleccions que caldria un govern d'experts, sense compartiments estancs per als partits que pactin, i fins i tot ha deixat caure que el president del Govern no caldria que fos el cap de llista. PSIB i MÉS serien partidaris de mètodes més clàssics, però en cap cas es vol repetir la situació de l'anterior pacte. Assumeixen que en un govern de pacte hi haurà experts independents. Això sí.

Però la incògnita que la resta veuen en Podem passa per saber fins a quin punt la formació tindrà capacitat per decidir des d'aquí. Tot i que en principi el partit d'Alberto Jarabo té marge per a negociar, PSIB i MÉS temen una fixació d'aquesta força en les generals que condicioni l'estratègia local. Les dues formacions acceptarien que, per no perjudicar el partit a nivell estatal, Podem optàs per no entrar en governs de coalició i donar suport extern. MÉS, però, ha vingut advertint que vol governs forts.

Aquest dilluns ho ha tornat a fer el seu líder, Biel Barceló, després de la primera executiva de la formació posterior a les eleccions. Barceló ha insistit que vol un govern "sòlid" amb PSIB i Podem, tant per a la comunitat autònoma com per a la resta d'institucions en joc. I ha recalcat que cal "cohesió interna", un "programa sòlid" i "cap preeminència" d'un partit sobre un altre, en un missatge clarament dirigit al PSIB. El líder de MÉS també va avançar que tant ell com els candidats al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma estan preparats per presidir les tres institucions, tot i que això s'haurà de negociar amb la resta.

Ferraz, la seu del PSOE a nivell federal que aquest dilluns ha visitat Armengol, pressionarà per a que ella sigui presidenta. A nivell estatal es valoren les presidències del Govern i les batlies dels grans ajuntaments, els consells es consideren molt secundaris. La del consell de Mallorca serà la presidència més banal. Previsiblement, si Podem no juga a formar part dels governs, el PSIB intentarà acontentar a MÉS amb aquesta presidència. Però és probable que la formació de Biel Barceló jugui fort a la batlia de Palma.

MÉS tindrà difícil jugar la carta de Biel Barceló a la presidència del Govern. Precisament al Parlament és on la formació queda més enfora del PSIB (perquè no es presenta a Eivissa) i només podria posar contra les cordes als socialistes de forma coordinada amb Podem. Les dues forces sumen molta més representació que el PSIB, un element que es posarà sobre la taula de negociacions i que els socialistes comencen a tèmer.

El cas és que l'esquerra no vol donar la imatge de ball de càrrecs i intentarà sustentar les negociacions en programa. D'entrada, sembla evident que hi haurà ecotaxa perquè el PSIB no tindrà prou força interna per impedir-ho.

stats