L'OBSERVATORI

I ara, les primàries del PSOE a Cort

Aquest dilluns comença el procés que culminarà dia 30. Hila és el favorit, Socías intenta llevar-se etiquetes i Santi Morey, just presentar-s'hi

Cadascú té la seva manera de triar el candidat a Cort. El PP ho fa a dit; MÉS, amb unes primàries obertes a tothom, i el PSOE, a través d'unes tan sols per a militants. Marga Durán ja ha estat l'elegida pels populars, Antoni Noguera haurà de competir per sorpresa entre els ecosobiranistes amb Josep Joan Pascual, i ara és el torn dels socialistes. El procés de primàries del PSOE per triar el seu candidat comença oficialment aquest dilluns, quan els precandidats ja poden formalitzar la seva inscripció. Han anunciat la intenció de presentar-s'hi José Hila, Ramon Socías i Santi Morey. La cita amb les urnes dels socialistes de Palma per triar el candidat és dia 30.

Una vegada que comuniquin oficialment al partit la intenció de participar en les primàries, se'ls lliurarà el cens de militants i la documentació per recollir els avals. Aquí s'obren les primeres expectatives. La direcció federal del carrer Ferraz és la que aporta el cens a partir de les dades remeses per les agrupacions i s'estableix un principi de "presumpció de veracitat" sobre les dades. Dins el partit s'espera un increment de vots a l'agrupació Nord, l'única que no controla Aina Calvo, i la de Ponent, la més nombrosa de Ciutat i, per això, d'interès de tots. Un augment significatiu aquí indicaria l'intent d'interferir en el cert control de l'històric Ramón Torres.

En qualsevol cas, el cens és clau perquè determina el nombre d'avals necessaris. Els candidats han de reunir la signatura d'almanco el 20% dels militants. En els darrers processos duits a terme pels socialistes, en els quals la secretària general del PSOE de Palma, Aina Calvo, demostrà mantenir el control davant la direcció del PSIB de Francina Armengol, el cens se situà al voltant de poc més de 600 militants. Els avals haurien de superar així els 120, però se n'espera un increment.

Al marge del cens, el regidor José Hila es perfila com el gran favorit perquè rep el suport de Calvo i perquè té experiència actual dins el partit de Palma i a Cort. Va ser l'únic membre de l'equip de l'exbatlessa que va fer la passa, mentre que altres hi varen renunciar. Davant això, Ramon Socías anuncià que s'hi presentaria una vegada que comprovà que no tenia èxit la intenció d'Armengol de cercar un candidat independent o de consens. No té el suport explícit de la secretària general del PSIB, però sí que espera comptar amb els del seu entorn a Palma, que és el que l'hi ha empès. Socías intentarà fer valer entre els militants que és el candidat amb més projecció com a cartell electoral, per la seva experiència com a delegat del govern central a Balears i en la direcció del PSIB.

El primer a anunciar que s'hi presentaria però qui parteix amb menys possibilitats és Santi Morey. Exregidor a Cort i exsecretari d'Organització a Palma, es postulà amb la intenció de posicionar-se en primer lloc i en tot cas cercar un pacte amb altres candidats. Tenia el suport de la gent de Ramón Torres a l'agrupació de Ponent, però ara sembla que no el té garantit, almanco que aquest sigui unànime, perquè també es mantindria en favor d'Hila. Arribat ja a aquest punt, la possibilitat de Morey d'aconseguir un pacte amb un altre candidat és poder reunir els avals necessaris, ara mateix un objectiu difícil per a ell.

El + vist

El + comentat