Política 19/06/2013

Rajoy recomana a les comunitats que eliminin organismes propis per evitar duplicitats

El president espanyol presenta la reforma de les administracions públiques basada en 217 propostes

M. E. QUETGLAS/ARA Balears
2 min

MadridEl president del govern central, Mariano Rajoy, ha recomanat a les comunitats autònomes que eliminin els organismes propis que en aquests moments provoquen duplicitats. És unes de les 217 mesures que inclou l'informe de la reforma de les administracions públiques, que ha presentat aquest dimecres en un acte a la Moncloa.

Catalunya com a exemple

No ha parlat concretament de Catalunya, sinó de totes les comunitats, però els exemples que ha posat són clarament catalans. Rajoy no ha parlat d'imposicions però sí de recomanacions. Textualment ha deixat anar: “Les comunitats autònomes poden prescindir o no de les agències de metodologia, dels òrgans de defensa de la competència o de les agències de l'energia”: tres organismes que té Catalunya. L'argument és que com que hi ha comunitats que no disposen d'aquestes estructures que “són cares”, a l'Estat ja es donen aquests serveis “amb igual o millor qualitat” -segons Rajoy- i no té “cost addicional per als ciutadans”.

Rajoy ha assegurat que els experts que han elaborat aquest informe han trobat 120 duplicitats entre l'Estat i les comunitats autònomes. El seu principi és “una administració, una competència” que, a més a més, “suposaria un alleujament per als pressupostos de les comunitats i l'Estat”.

La intenció del govern espanyol és “evitar redundàncies competencials”. Fins i tot, Rajoy ha parlat de “doble o fins i tot triple prestació d'un mateix servei”. El president espanyol vol aconseguir “unes administracions públiques més eficaces i sostenibles en benefici dels ciutadans”.

Rajoy ha assegurat que amb aquesta reforma vol establir "una nova cultura de la gestió pública" i per això s'ha mostrat obert a negociar les futures lleis amb la resta d'administracions públiques; de fet, ha convidat a l'acte totes les comunitats.

La intenció del govern espanyol és anar aprovant mesures per parts fins a tenir finalitzada tota la reforma al final de la legislatura. Les cinc primeres iniciatives s'aprovaran aquest divendres en el consell de ministres que revisarà la totalitat de l'informe. Concretament, seran la del règim jurídic, la del procediment administratiu, la llei de subvencions, la factura electrònica i la morositat a les administracions públiques.

stats