Balears 26/03/2015

Gilet defensa la conferència de San Sebastián perquè "no s'ha de ser catalanista per parlar de Llull"

El regidor de Cultura de Palma creu "legítim" que cobri 2.420 euros, però admet que n'hi ha d'altres que ho faran gratuïtament

Lluís Planas
2 min
Fernando Gilet en el ple celebrat aquest dijous. / ISAAC BUJ

PalmaEl regidor de Cultura de Palma, Fernando Gilet (PP), ha defensat l'elecció de la periodista Isabel San Sebastián perquè participi en el cicle de conferències per commemorar el 700è aniversari de la mort de Ramon Llull, organitzat per l'Ajuntament. Gilet ha atribuït la polèmica a una "qüestió d'ideologia, dels que volen apropiar-se de la figura de Ramon Llull, que és de tots, perquè no està escrit que s'hagi de ser catalanista per parlar-ne".

"Isabel San Sebastián reuneix totes les condicions per tractar un tema del qual és coneixedora, com és el segle XIII", ha afegit. La conferència tindrà lloc aquest dijous a les 20 hores a Can Campaner amb el títol 'El marco histórico del siglo XII, referencia luliana: Federico de Sicilia, Pedro II de Aragón y el Gran Kan'.

El responsable de Cultura ha defensat també que la retribució de 2.420 euros que cobrarà San Sebastián és "absolutament legítima". L'Ajuntament aportarà 1.000 euros i ha cercat per a ella un patrocinador privat, el Banco de Santander, perquè n'aporti la resta. Gilet ha admès que altres conferenciants en el cicle, professors universitaris i experts lul·listes, cobraran xifres molt inferiors o fins i tot o faran gratuïtament.

A més de la seva tasca periodística i com a opinadora, en cadenes de ràdio i televisió com 13TV, esRadio, la COPE i Telecinco, i també a les públiques Telemadrid i TVE, San Sebastián és l'autora de cinc novel·les de ficció històrica. Durant la promoció del seu darrer llibre, ha atacat el catalanisme acusant els catalans de "tergiversar la història sempre a favor seu".

El cicle de conferències sobre Ramon Llull l'organitza la Regidoria de Cultura de Cort, que presideix Fernando Gilet, i s'han encarregat de seleccionar els conferenciants el president de la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Històrics, Román Piña Homs, i el comissionat autonòmic per als actes de l'Any Ramon Llull, José Francisco Romero.

En aquest cicle sobre la figura de Ramon Llull també hi estan convidats Fernando Domínguez Reboiras, professor de l'Albert-Ludwigs, a la ciutat alemanya de Friburg; el professor de la Universitat Complutense José G. Higuera Rubio; el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Pere Villaba i Varneda; la professora de la UIB Maribel Ripoll; el Postulat de la Casa Lul·liana, Gabriel Ramis, i el professor de la UNED Antonio Ortega Villoslada.

stats