'La festa de la insignificança'

Després de catorze anys sense publicar, Milan Kundera torna amb aquesta petita gran obra

Per als que no heu llegit 'La festa de la insignificança', la recomanam com una de les obres més sorprenents del 2014.
Nat a Txèquia el 1929, Milan Kundera ha residit a França des de 1979 i és en francès que ha publicat les seves obres des de La lentitud (1993) fins ara. Després de catorze anys sense publicar, Kundera torna amb aquesta petita gran obra en què, en un to “gens seriós”, es critica el poder, es parla de l’amistat, l’amor, la història, la política, el pas del temps i, en resum, de l’absurditat de tot plegat.

L’obra s’organitza al voltant de quatre amics: Alain, Ramon, Charles i Caliban que recorren l’escena amb els seus diàlegs, fantasies, petites futeses i profunds pensaments. El narrador apareix relacionat amb ells només tangencialment mentre conta amb to benevolent les vicissituds dels amics. Un còctel d’aniversari i les memòries de Khrusxov que el narrador regala a Charles són dos dels fets vertebradors.

Alain és un jove ple de bondat que fabula per explicar l’abandonament de la seva mare i es declara part dels “excusaires”, els que se senten culpables i van demanant disculpes. Ramon, jubilat, tranquil i cordial que no suporta fer coa als museus i que considera que els altres només hi van a fer renou i passar-hi el temps.

Charles es dedica a organitzar còctels, tot i que es passa el temps pensant en una esbojarrada obra, extreta de les memòries de Khrushov, protagonitzada per Stalin i els seus companys, una comèdia bufa que serà un dels ingredients principals d’aquesta festa de la insignificança. Caliban, l’ajudant, és oficialment un actor sense feina i, per no blidar l’ofici, es dedica a inventar un idioma.

Tot plegat ens duu a la qüestió al voltant de la qual gira l’obra: l’absurditat de la vida.


Fitxa del llibre:

LA FESTA DE LA INSIGNIFICANÇA
Milan kundera
tusquets editores
traducció de Beatriz de Moura
144pàg. /14,90 €


El sorteig:

Què nom l’amic d’en Ramon que en lloc de parlar murmura?
Entre els que responguin correctament la pregunta se sortejarà un exemplar del llibre. Enviau la resposta a subscripcions@arabalears.cat. El guanyador podrà recollir el llibre a Àlia Llibreria (C/ Jeroni Antich, 5. Palma).

La guanyadora del llibre anterior: Catalina Morey Suau

El + vist

El + comentat