CRISI HUMANITÀRIA

El Govern ja treballa per coordinar l'arribada de refugiats a Balears

Defineix l'estratègia a l'espera de saber quants n'arribaran i amb quins perfils

El Govern ha començat a treballar per coordinar la possible arribada a les Illes Balears de refugiats que fugen massivament dels seus països en guerra, sobretot de Síria, Iraq i Afganistan, i que pretenen arribar en la majoria de casos a Alemanya o Suècia. L'actuació del Govern es produeix després que diversos municipis de les Illes hagin mostrat la seva disposició a acollir refugiats i després que institucions com el Consell de Mallorca o el mateix Govern hagin pressionat l'executiu central perquè ampliï la quota de 2.000 refugiats que s'ha oferit a acollir.

L'encarregada de definir l'estratègia balear és la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, que està pendent de saber la quantitat de refugiats que s'enviaran a Balears, si arriben de forma escalonada o no i quin perfil tenen perquè no és el mateix que siguin famílies o individus joves. En el cas de menors, per exemple, haurien de ser els respectius consells qui se'n fessin càrrec. El Govern, segons les línies estratègiques definides, s'encarregarà de recollir a l'aeroport als refugiats assignats a les Illes i els traslladarà a un centre temporal d'acollida, on s'estudiarà cada cas i es definirà la seva distribució en els municipis acollidors.

Es pretén que cada municipi acollidor fixi quina capacitat d'allotjament tenen i quines són les seves possibilitats d'oferir manutenció i atenció mèdica i, a la vegada, coordini les ajudes oferides per particulars. Des de la Conselleria de Serveis Socials es destaca que les persones que s'han oferit per acollir refugiats poden fer una tasca molt important a l'hora de col·laborar en la seva integració.

També ha començat a definir l'estratègia d'actuació l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que també té responsabilitats en la matèria, sobretot si es tracta de menors, o l'Ajuntament de Palma, que s'ha oferit per acollir refugiats i ha començat a coordinar les distintes àrees amb responsabilitats en la matèria per posar recursos a disposició d'aquesta finalitat.

Paral·lelament a l'actuació de les institucions, que va vinculada també a la voluntat expressada per diversos ajuntaments de les Illes d'acollir immigrants, els grups polítics progressistes també s'han començat a moure, sobretot per pressionar el govern central. A les mocions que ha presentat MÉS als ajuntaments per oferir-se a l'acolliment temporal de refugiats i demanar al govern central un compromís més ferm, se sumen ara les proposicions no de llei que han registrat els socialistes i Podem al Parlament, que insten la institució a actuar i que són crítiques amb la posició de Madrid i li demanen que assumeixi la quota de refugiats que ha plantejat la Comissió Europea.

El + vist

El + comentat