CRISI HUMANITÀRIA
Part Forana 02/09/2015

Els municipis de Mallorca també pressionen el govern espanyol i s'ofereixen per acollir refugiats

Palma se suma a la iniciativa i el Govern treballa per elaborar un protocol

Margalida Bonnín
2 min
Refugiats sirians passen per sota el filat per reunir-se amb els seus familiars a Turquia. EFE / Sedat Suna

ManacorEls ajuntaments de Mallorca comencen a pitjar el govern central perquè es comprometi amb l'ajut als refugiats i mostren la seva disposició per convertir-se en municipis d'acollida. L'agrupació MÉS d'Inca va ser la primera a sumar-se a la iniciativa encetada per la batlessa de Barcelona, Ada Colau, i avui l'ajuntament de Palma ha acordat que es convertirà en 'ciutat refugi'.

"Ens oferim per ser espai d'acollida de persones que fugen de la guerra i de la misèria", ha informat la portaveu de l'equip de govern de Cort, Neus Truyol. Així mateix, ha anunciat que s'està treballant per analitzar quins recursos es poden posar a disposició de les persones que la ciutat acabi acollint i ha demanat un exercici de solidaritat als veïns i veïnes. El consistori també convocarà una reunió amb diferents organitzacions socials que podrien col·laborar-hi.

Altres ajuntaments

En altres municipis, l'agrupació MÉS elevarà la proposta en els respectius plens. Inca (PSOE, Independents i MÉS) serà el primer que previsiblement l'aprovarà aquest dijous vespre. Altres com Artà la discutiran a finals de mes. En aquest poble, els Independents també proposaran que l'ajuntament promogui un registre de famílies que s'ofereixin per acollir refugiats, de la mateixa manera que ho ha fet Barcelona, segons ha indicat avui el seu portaveu, Jaume Alzamora.

Esporles, governat pels ecosobiranistes per majoria absoluta, també serà municipi d'acollida. Son Servera, Andratx, Manacor, Calvià i algun municipi d'Eivissa també tenen previst discutir la moció. Esquerra Unida, per la seva banda, ha manifestat avui el seu suport a la iniciativa i ha animat els regidors de Guanyem i la resta de forces polítiques municipals a sumar-s'hi.

Protocol

D'altra part, el Govern de les Illes Balears estaria treballant en un protocol d'acollida de refugiats immigrants, segons ha indicat Truyol. Avui mateix hi ha convocada una reunió per analitzar aquesta qüestió. Entre d'altres, hi assistirà la diputada Margalida Capellà.

Ciutats com Madrid, València, Sabadell i Sant Feliu de Llobregat també s'han sumat a la iniciativa. Els consistoris desafien així el govern espanyol, que fins ara ha rebutjat la quota de refugiats que li sol·licitava la Unió Europea. Precisament, el president del govern central, Mariano Rajoy, va matisar el seu posicionament ahir i, en una roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, es va mostrar disposat a renegociar la xifra de 2.739 refugiats acceptada inicialment. Són menys de la meitat dels que sol·licitava Brussel·les (uns 5.800).

stats