Portada 15/10/2015

12 denúncies en un mes per abocaments il·legals a dos polígons de Palma

La majoria de deixalles detectades contenen residus perillosos com dissolvents o fibrociment

Mercè Pinya
2 min
Amengual, Sáenz i Bauzá, aquest dijous matí durant la presentació de la campanya. ISAAC BUJ

PalmaL'Ajuntament de Palma ha detectat fins a 120 punts negres arreu de la ciutat on s'aboquen residus de manera il·legal. “La gent hi actua majoritàriament de nit, però de cada vegada trobam més gent que ho fa de dia”, ha assegurat el director de l'Associació d'industrials de Mallorca (Asima), Alejandro Sáenz de San Pedro.

S'han detectat residus industrials que contenen elements perillosos com dissolvents, pintures, restes de fibrociment –que contenen traces d'amiant–, fluorescents o bateries durant una prova pilot realitzada durant un mes a instàncies d'Asima als polígons de Son Castelló i Can Valero. Durant aquests 30 dies i mitjançant una aplicació web per comunicar les incidències, s'han rebut fins a 40 advertències que han desembocat en una dotzena de denúncies formals a infractors concrets davant la policia.

Un dels casos més significatius és el d'un abocador il·legal detectat la setmana passada darrere unes naus industrials de Son Castelló, on els propietaris afectats han arribat a retirar 10 tones de residus. “Hi havia de tot, des de geleres amb aliments en estat de descomposició fins a pneumàtics; i ho han hagut de fer net ells mateixos”, explica Sáenz de Pedro.

De moment, s'han arribat a localitzar tres abocadors il·legals fixos al polígon de Can Valero, i entre tres i quatre al de Son Castelló. Davant aquesta situació, Asima, juntament amb la concessionària del servei públic de gestió dels residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics, fora d'ús de Mallorca des de l'any 2003, i l'empresa de tractament de residus Adalmo, ha posat en marxa una campanya de conscienciació que durarà tres mesos perquè els polígons deixin de concentrar abocadors il·legals i els ciutadans entenguin que “no es poden tirar els residus allà on els plagui, i que cal pagar pel bé de tots”, en paraules del president dels industrials.

Des d'Asima, Mac Insular i Adalmo asseguren que l'Ajuntament actua amb celeritat una vegada se'ls comunica on són els punts negres, emperò “se li ha de dir on”. Més crític s'ha mostrat el director de residus sanitaris d'Adalmo, Lluís Amengual, que ha advertit que “nosaltres no hem de fer la feina que hauria de fer l'Administració pública”, amb referència al control d'aquests abocaments. “Nosaltres no hem de fer de policies”, ha afegit, mentre ha reclamat un cos d'inspectors per a aquest tipus d'infractors. De fet, des d'Asima han confirmat la contractació de detectius privats per fer seguiment dels infractors i poder posar-los les pertinents denúncies.

La manca d'educació ambiental i de coneixement sobre el tractament dels residus són els motius que els impulsors de la campanya veuen darrere la proliferació d'abocaments il·legals. El cost també hi té a veure. “No és que sigui elevat, però la gent no vol pagar per desfer-se dels residus i ho acabam pagant tots”, ha assegurat el director general de Mac Insular, Josep Maria Bauzá. Segons dades de la concessionària, un sac de 200 kg d'enderrocs val 8 euros i una tona, 40 euros.

Mitjançant l'aplicació web servei Línia Verda-Asima, que pot instal·lar-se també en els telèfons mòbils, els ciutadans poden comunicar a l'associació empresarial si veuen enderrocs, mobles, trastos, electrodomèstics en punts no autoritzats.

stats