Societat 28/02/2015

Reconvertir-se després de la mort del paper a l’administració

M. Picorelli
1 min
Reconvertir-se després de la mort del paper a l’administració

Sa PoblaEl CESIBA ja té una trajectòria de gairebé 20 anys d’activitat relativament tranquil·la, gràcies en part a la feina ininterrompuda per a diferents administracions. Tot canvià, però, l’any 2012. El BOIB deixà d’existir en paper, ja no hi havia necessitat d’introduir més dades, i els jutjats, l’altre gran client del CESIBA, també s’informatitzà per complet i deixà de necessitar dels seus serveis. Per això s’arribà a una conclusió: la reconversió o la mort.

Així el centre va passar a ser un dels pocs llocs on digitalitzar documentació històrica. La crisi ha estat, i encara és, duríssima per al CESIBA. Segons explica el seu director, sobreviuen gràcies al fet que estan integrats dins un centre educatiu molt gran.

De fet, pensaven que les administracions mostrarien suport després de tants anys, però com tantes altres empreses també han patit demores en els pagaments de l’administració. En el pitjor moment arribaren a tenir ajuts pendents de cobrar amb un any i mig de retard.

La digitalització d’arxius històrics, com la que varen començar ara fa un any amb el de sa Pobla, permet mantenir part de l’estructura de l’entitat. Seguí hi insisteix diverses vegades: “No ens trobam amb l’aigua al coll, és que nedam per sota des de fa molt de temps”. A més de l’arxiu pobler, tenen damunt la taula aconseguir tancar un acord per digitalitzar tot l’arxiu de l’Autoritat Portuària. Es tracta de documentació de gran valor que es remunta al segle XIX, els primers papers oficials daten de la dècada de 1860. Aquest projecte suposaria un salvavides per al centre, que ajudaria a reflotar-lo i garantir-ne la supervivència per 5 o 6 anys més.

stats