TURISME SANITARI
Balears 12/08/2013

Les clíniques privades es volen omplir amb turistes

El sector planifica convertir les Illes en un centre receptor de pacients a escala mundial

Albert Travesset
3 min

PalmaSón nord-americans, britànics, alemanys o de l'Orient Mitjà. Cerquen tractaments mèdics de qualitat i més barats que en el seu país d'origen. Són els turistes sanitaris, i ara a Balears comencen a ser cobejats per les clíniques privades.

El dia que presentà públicament l'acord de gestió de la Policlínica Miramar a Palma, Joan Alguersuari, president de Xarxa Juaneda, tenia un eslògan a punt per definir el nou model de negoci que pretén maximitzar el benefici de les clíniques privades a Balears: "Volem ser el Houston de la Mediterrània", indicava orgullós, després de detallar que un dels objectius del hòlding sanitari que presideix, el més gran de Balears, amb més d'un 40% dels llits hospitalaris privats i fregant el 50% del volum de facturació de tot el sector, és el de captar nous clients entre aquells "que estan al seu país, però vénen expressament per tractar-se les malalties".

Traslladar el concepte

Si Houston representa el lloc on molts pacients de càncer o amb altres malalties de les qualificades com a rares hi troben especialistes mundials per rebre una segona opinió mèdica i per tractar-se, la voluntat de l'eslògan d'Alguersuari és la de traslladar aquest concepte a Balears i posar en valor la qualitat de tota la planta hospitalària i dels seus professionals per conjuntar-ho amb el coneixement i l'experiència de les Illes com a receptor de milions de turistes cada any, més de 13 milions el 2012.

Aquest moviment empresarial entorn del concepte del turisme sanitari, que ha aflorat amb força públicament arran del procés de canvi de propietat de la Miramar -a més, el principal accionista del centre clínic de la via de cintura de Palma és austríac-, en realitat ja fa temps que es va cuinant, tant a les Illes com en altres indrets de l'Estat. UBES és la Unió Balear d'Empreses Sanitàries. Aplega 24 empreses del sector privat a les Illes, amb una facturació conjunta de 592 milions d'euros, amb gairebé 9.000 treballadors fent-hi feina.

Aquesta associació empresarial fa temps que fa lobby en favor del bastiment d'una infraestructura que faciliti l'arribada de turistes sanitaris. Amb aquest objectiu, a finals de febrer d'enguany, es va dur a terme a Ciutat el primer Fòrum de turisme de salut de les Balears, amb la participació de col·lectius empresarials dels àmbits sanitari i turístic, organitzat per la Conselleria de Turisme del Govern.

En aquest sentit, el gerent d'UBES, Antoni Fuster, destacà la importància de lluitar per aconseguir aparèixer en el mapa mundial de les destinacions turístiques de salut. Mèxic, Malàisia, l'Índia i Tailàndia lideren aquest apartat, sobretot per a cirurgies reconstructives, maxil·lars, estètiques, de col·locació de pròtesis o d'implants.

Gasten fins a deu vegades més

Segons les xifres presentades per UBES, 8 de cada 10 turistes sanitaris viatgen acompanyats i es gasten entre 6 i 10 vegades més que un visitant convencional. I el volum econòmic que genera aquesta casta de mobilitat per qüestions de salut supera els 70.000 milions d'euros a tot el món. Xifres de les quals Espanya se'n beneficia de manera infinitesimal. Turespaña calcula en 12 milions d'euros i poc menys de 22.000 viatgers els qui travessaren les fronteres de l'Estat l'any passat per posar-se en mans de metges. No obstant això, altres fonts, com la Federació Nacional de Clíniques Privades, eleva la xifra de negoci del turisme sanitari a l'Estat per sobre dels 140 milions d'euros.

A l'Estat, a les beceroles d'aquest moviment, enguany es va presentar la Tourism & Health Spain a la fira turística de Madrid, Fitur, una iniciativa pionera a l'Estat per confegir una marca conjunta de turisme sanitari, amb el paraigua de la Universitat de Màlaga i que uneix sector hoteler local amb les clíniques privades de la zona. A principis de juliol, UBES, a través de la Federació Nacional de Clíniques Privades, ha participat activament en la creació del Clúster Espanyol de Turisme Sanitari, presidit per Íñigo Valcaneras, procedent de la Clínica Universitat de Navarra, per promoure "el posicionament d'Espanya com a referent en el mercat del turisme sanitari i atreure fluxos de pacients cap als nostres centres sanitaris i infraestructures turístiques". El clúster situa l'horitzó immediat de creixement del volum de negoci del turisme sanitari a tot l'Estat en els 500 milions d'euros.

stats