EDITORIAL

Frenar els abusos del turisme sanitari, l'excusa per limitar l'accés universal a la sanitat

La despesa sanitària de turistes o d'europeus residents continua creixent mentre s'ha deixat fora del sistema els immigrants irregulars

L'any 2012 el govern de Mariano Rajoy imposà el decret que limità l'accés normalitzat a la sanitat pública, un decret que deixa fora del sistema les persones en situació irregular (sense targeta sanitària). Per fer-ho utilitzà com a excusa els abusos de molts d'estrangers per beneficiar-se de les prestacions de la sanitat espanyola. S'havia de posar límits als abusos del turisme sanitari, deia la versió oficial.

El que passa és que, en realitat, allò que ha succeït és que la restricció ha deixat fora del sistema normalitzat el col·lectiu d'immigrants irregulars, els quals, precisament, no són els qui causen la gran despesa sanitària ni a Balears ni en el conjunt de l'Estat. Més de 16.000 persones a les Illes Balears han perdut la targeta sanitària i, malgrat que se'ls pugui atendre per casos puntuals, han sortit del sistema. Estrangers en situació administrativa irregular sense recursos, amb malalties cròniques, amb malalties mentals, amb malalties especialment doloroses, amb discapacitats... han vist dificultat l'accés a una atenció regular o als medicaments que necessiten. Metges del Món ho ha denunciat reiteradament, malgrat que el PP no l'hagi deixat parlar aquesta setmana al Parlament de les Illes.

S'ha deixat sense cobertura, amb l'excusa dels abusos del turisme sanitari, un col·lectiu majoritàriament format per persones joves que no podia ser acusat d'abusar dels recursos sanitaris públics. Mentrestant, l'excusa que s'ha utilitzat per fer-ho cau pel seu propi pes: continua creixent la despesa sanitària a Balears dels turistes o dels europeus residents que sí que tenen dret al sistema perquè disposen de la targeta europea o perquè Espanya té convenis amb els seus països d'origen.

El + vist

El + comentat