La Mostra de Teatre, una eina per fer poble

Santa Eugènia en celebra la 15a edició, que coincideix amb la 6a Quarterada Teatral

"Quinze anys no són pocs. Expressen una trajectòria extensa i fèrtil, i tot el bagatge anterior és l'argument que explica la proposta d'enguany, una proposta variada, de qualitat i elaborada per agradar i gaudir-ne", explica Antoni Picó, fundador del mític grup Iguana Teatre i l'impulsor i director artístic de la Mostra de Teatre de Santa Eugènia d'ençà de la primera edició.
Un dels objectius fundacionals d'aquest esdeveniment teatral, que va néixer fa quinze anys, "continua sent el fet d'acostumar la gent d'aquí a veure els diferents prototipus de llenguatges avantguardistes que triomfen en els circuits teatrals de fora de Balears", afegeix Picó.
I és que, segons un dels fundadors d'Iguana Teatre, "el teatre regional té el mèrit d'haver mantingut viva durant molts anys la flama del teatre, però volíem fer normal el fet de veure companyies de l'estranger i d'altres punts de l'Estat".
L'Ajuntament de Santa Eugènia "ha estat i continua sent el principal promotor de la Mostra i també de la Quarterada, que enguany arriba a la sisena edició", explica el batle, Francesc Martorell.
Amb un pressupost "que supera els 20.000 euros", aquest esdeveniment, que ja és una cita imprescindible del calendari cultural estiuenc, "s'ha convertit en una segona festa grossa de les celebracions que el poble organitza durant els mesos en què fa més calor", afegeix la primera vara.
"Atès que som tossuts, i gràcies als ànims i a la força que ens transmeten els veïns del poble i tots els que vénen a veure teatre des d'altres punts, mantenim intacta la creença en aquest projecte, i l'estiu de 2014 donarà vida a la 15a Mostra i 6a Quarterada Teatral", explicà el director de l'esdeveniment en una conversa amb aquest diari.
Programació
Nou espectacles, vint-i-set artistes i cinc espais teatrals són la carta de presentació de l'edició d'enguany. Les representacions es repartiran entre els dies 25 i 27 de juliol i també dia 3 d'agost. Dues companyies de Madrid, tres de Catalunya, una d'Itàlia i tres de Mallorca aterraran a Santa Eugènia per actuar davant els milers de persones que cada any constitueixen "el públic fidel que sap que trobarà entrades que no superen els deu euros i una oportunitat per veure actuacions úniques a les Balears", apunta Picó.
El 25 de juliol es donarà el tret de sortida de la 15a Mostra amb l'espectacle Paradis of love per Tutti Quanti (Mallorca), un muntatge literari i musical sobre la figura dels "picadors" mallorquins dels anys 60, a la plaça de Bartomeu Coll.
El 27 de juliol serà el dia de la festa major del teatre amb la 2a etapa de la Mostra i la Quarterada Teatral, una de les maratons teatrals que més expectació genera entre el públic de Mallorca. Des de les cinc i mitja de l'horabaixa i fins passades les dotze de la nit, Santa Eugènia es convertirà "en un punt d'atracció per a la gent que estima el teatre a Mallorca". Els artífexs de tot plegat seran els protagonistes dels espectacles Més Tumacat (Catalunya) i la dansa impactant del muntantge dels madrilenys Candelaria Antelo & Arthur Bernard Te Odiero. A més, l'espai per a Joves Creadors reunirà tres companyies novelles: els madrilenys Diego y Elena i els mallorquins Manipulats i Alex Sierra.
Dia 27 mateix, la companyia italiana Tituritrek tornarà a Santa Eugènia. I el plat fort de la jornada vindrà de la mà de Guillem Albà amb Marabunta (Catalunya), un espectacle boig, enèrgic, inclassificable i amb la millor música en directe.
No serà fins dia 3 d'agost que la 15a Mostra abaixarà el teló amb Zirocco, dels catalans Cascai Teatre, la companyia que l'any passat va guanyar el premi al millor espectacle.
"Sense el suport del públic, res del que feim no seria econòmicament viable", assumeix Antoni Picó. "Una part molt important dels doblers que tot això costa els paga el públic, així ho creim i així ho practicam des de la primera edició", afegeix. "Les institucions públiques, en el nostre cas, assumeixen el dèficit que pot arribar a generar tot plegat i el que genera la insularitat", explica el director de la Mostra i la Quarterada teatral.