El batle i l'Associació de persones majors de Santa Eugènia censuren un documental sobre les mestres republicanes

L'Assemblea de Docents local denuncia que des de fa més d'un mes tenia prevista la projecció del documental Maestras de la República, però l'associació i el batle se n'han fet enrere després de l'abdicació del rei 


La junta directiva de l'Associació de persones majors de Santa Eugènia i el batle del municipi, Francesc Martorell, han censurat un documental sobre la tasca duita a terme per les mestres de la II República espanyola, segons denuncia la delegació local de l'Assemblea de Docents.

L'audiovisual es titula Maestras de la República" s'ha projectat en molts altres espais de les Illes i de la Península i havia estat guardonat amb un premi de la darrera edició dels Goya. Ara s'havia de projectar a Santa Eugènia a petició de la delegació local de l'Assemblea de Docents, però finalment l'acte ha estat anul·lat.

En un principi, el batle no hi va posar cap trava i estava previst projectar el documental al centre de persones majors, ja que es va considerar que era l'únic que estava habilitat per fer-ho. L'abdicació del rei Joan Carles, però, sembla haver-ho trasbalsat tot: l'acte es preparava des de feia un mes i no hi havia cap problema, però poc després de conèixer-se la notícia, els fets es van precipitar i l'Assemblea de Docents de Santa Eugènia fou informada que la pel·lícula no podia ser projectada.

Segons l'Assemblea de Docents, la junta directiva de l'Associació de persones majors, presidida per Pere Pujol, s'ha negat a la projecció del documental sota el pretext que el local de gent gran "no fa política". Això, malgrat que es tracta d'un document històric i pedagògic premiat, fins i tot, pels Goya: mitjançant la recreació d'una mestra de l'època i amb imatges d'arxiu inèdites, el documental que s'havia de projectar en el marc d'aquest acte descobreix el llegat que deixaren les mestres republicanes i que ha arribat fins a l'actualitat.

Per això, en aquests moments, l'Assemblea de Docents de Santa Eugènia està preparant una resposta pública a la negativa de l'acte, programat per al 14 de juny al centre municipal de la gent gran, on també estava prevista la intervenció de l'escriptor i historiador Miquel Coll per parlar de la figura de Mestre Guillemet i una exposició dels nins de l'escola del municipi sobre aquest mestre.

L'Assemblea de Docents ha volgut recordar que l'audiovisual ja tenia el vistiplau des de feia dies i que, a més, s'havia de fer en el mateix local del poble on ja s'han projectat altres documentals i s'han fet presentacions de llibres. Fa unes setmanes, per exemple, s'hi va projectar un documental sobre Sor Francinaina. A més, asseguren que el lloc és públic i que dissabte, 14 de juny, està totalment lliure. Per tot això, entenen la censura com una prohibició política i exigeixen que es mantingui la data de la projecció de vídeo i tots els actes que l'envolten.

El + vist

El + comentat