El Consell Balear de l'Aigua activa el pla de sequera

El Govern assegura que es posaran en marxa, de manera immediata, accions concretes per incrementar el recurs de l'aigua, bàsicament a través de les dessaladores

El Consell Balear de l’Aigua, que s’ha reunit aquest dilluns, ha acordat elaborar un pla de sequera. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha assegurat que es tracta d'un instrument legal necessari amb el qual actualment no es compta perquè “l’anterior conseller no el va incloure en el Pla Hidrològic”, fet pel qual ara mateix es fa feina sobre “un esborrany que l’anterior Pacte de Progrés va deixar enllestit el 2011”.

Vidal ha presidit un Consell Balear de l’Aigua que ha tractat dos temes antagònics. El primer fa referència a la necessitat d’aprovar un pla d’inundació per les Illes Balears. Tot i que, ara per ara, aquest risc no és present, cal elaborar l’instrument que s’haurà d’aplicar en cas que hi pugui haver aquesta emergència. A l’altra cara de la moneda hi ha la sequera, un tema “estratègic que preocupa la Conselleria”.

Per això, el Govern assegura que es posaran en marxa, de manera immediata, accions concretes per incrementar el recurs de l’aigua, bàsicament a través de les dessaladores. A la de Palma, s’incrementaran les línies producció, la d ’Andratx es connectarà a través de les xarxes municipals i la d’ Alcúdia es dotarà de més potència. Mentrestant, a Eivissa, es duran a terme un seguit d’accions per connectar la dessaladora de Santa Eulària, que el Govern rebrà en unes setmanes.

Aquestes accions, segons el conseller Vidal, es complementaran amb la gestió de la demanda, amb campanyes de conscienciació ciutadana per “avisar que no tenim aigua, que és un recurs escàs que hem de cuidar”. En aquest sentit es donarà suport als ajuntaments, perquè redactin ordenances en cas d’haver-hi restriccions per prioritzar els usos admesos. En la mateixa línia, es dotaran els nuclis de poblacions amb més de 20.000 habitants perquè elaborin un pla d’emergència davant la sequera.

Pel que fa a la sequera agrària, el conseller espera que divendres, en la tercera reunió de la comissió de seguiment tècnica creada per aquesta situació, s’espera acordar i concretar amb els sectors les ajudes en la compra de menjar i llavors per al ramat. Cal, ha dit Vicenç Vidal, “fer front a la crisi de l’aigua i adoptar mesures entre tots”.

En aquest sentit, ha demanat fer “ un esforç mental de canvi de paradigma” i “situar les dessaladores com a base del sistema per complementar-lo amb els recursos naturals que hem estalviat durant l’estiu” i no al revés com s’ha fet fins ara, tenint en compte que Mallorca es troba en prealerta per sequera i Eivissa ja ho està.

Més continguts de