PALMA

Els usuaris de la targeta bàsica quedaran sense saldo durant Nadal

Cort avisa que dia 9 es bloquejaran els doblers per poder tancar el pressupost i insta que es faci tota la despesa abans d'aquest divendres. MÉS critica que la gestió municipal "torna a fallar davant els més febles"

Els usuaris de la targeta bàsica de Palma, al voltant de 1.300 persones que d'aquesta manera poden disposar d'ajudes econòmiques urgents per comprar productes bàsics d'alimentació i higiene personal, quedaran sense saldo disponible durant les festes de Nadal i en el cas que vulguin disposar del crèdit hauran de fer-ho necessàriament durant els propers dies. Els treballadors socials de Cort reberen dilluns l'avís que dia 9 es buidaran els doblers de les targetes, amb una assignació mínima mensual de 130 euros, per poder tenir ja tots els justificants i tancar així l'exercici pressupostari. Per això se'ls insta a advertir els usuaris que gastin els ajuts en aquest mínim termini possible.

Treballadors que han rebut aquest avís per part del departament de Benestar Social denuncien que "amb aquesta gestió les persones usuàries no disposaran de cap dobler des del 9 de desembre fins a, com a molt prest, el 10 de gener". Critiquen que això impedeix que moltes persones estalviïn d'alguna manera per tal de poder fer compres durant Nadal i assenyalen que "amb aquesta mesura no podran fer cap compra per les festes". A més, hi afegeixen que hi ha usuaris que durant aquesta setmana encara esperaven disposar dels doblers per a aliments, "des del dia 25 del mes passat", i que en disposar-ne hauran de gastar en pocs dies la despesa que tenien com a pressupost per a tot el mes, amb la qual cosa trencaran el ritme de consum segons les seves necessitats. El grup municipal de MÉS s'ha fet ressò d'aquestes denúncies i el regidor Antoni Noguera ha acusat l'equip de govern del PP "de ser incapaç d'adaptar-se a la greu problemàtica social que viu la ciutat".

La targeta bàsica Palma amb Tu ha estat introduïda enguany pel departament de Benestar Social i ha anat substituint l'antiga xarxa de repartiment d'aliments a les persones amb menys recursos. Dotada globalment amb un pressupost de 2,1 milions per a tot el 2014, funciona com una targeta moneder i així els usuaris reben, després d'una valoració prèvia per part dels serveis socials, una ajuda econòmica urgent per poder accedir a la compra de productes d'alimentació de primera necessitat i d'higiene personal. En principi representava una millora respecte de la xarxa d'aliments perquè els usuaris poden anar fent les compres al ritme de les seves necessitats i de manera anònima als establiments indicats.

Problemes de tresoreria i retards

Amb tot, la implantació d'aquesta targeta bàsica, que ha coincidit amb els retards per a la concessió d'aquestes ajudes econòmiques urgents – denunciats per la mateixa l'assemblea de treballadors municipals de l'àrea de Benestar Social i Igualtat–, ha acabat generant problemes de tresoreria municipal per poder anar cobrint les necessitats i justificar les despeses fetes pels usuaris davant Intervenció. Aquest és el fet ha acabat propiciant que ara s'exigeixi un termini estricte per gastar tot el saldo abans de dia 9 i poder tancar així l'exercici pressupostari. 

Sobre la situació generada, Antoni Noguera (MÉS) ha afirmat que "es tracta d'una mostra més del mal funcionament de l'àrea de Benestar Social" i ha criticat "la manca de responsabilitat" amb la qual l'equip de govern del PP actua respecte de les ajudes econòmiques urgents. "La gestió política municipal torna a fallar davant els més febles", ha dit Noguera, que hi ha afegit que aquesta és la traducció del "model assistencialista que el govern de Mateu Isern aplica als serveis socials i que no dóna segones oportunitats". Finalment, ha anunciat la presentació d'una moció per exigir que els usuaris de la targeta bàsica puguin disposar de doblers abans del proper mes de gener.

 

El + vist

El + comentat