Els municipis petits s'apunten a la tarifa plana de la SGAE

Petra i Montuïri pagaran una taxa fixa anual

Municipis com Montuïri i Petra han aprovat un conveni amb la SGAE (Societat General d'Autors i Editors) per pagar una tarifa plana anual en concepte de drets d'autors i així deixar de rebre factures per cada actuació que es fa en el seu territori organitzat per l'administració pública. En el cas d'aquests dos pobles, d'entre 2.000 i 3.000 habitants, la tarifa a pagar és de 1.903 euros si s'abona en un sol termini, una quantitat que puja fins als 2.157 o els 2.986 € si el pagament es fa en dos o tres terminis, respectivament.

Els municipis de fins a 3.000 habitants de tot l'Estat es poden acollir a aquesta tarifa plana, que inclou els drets d'autor generats per un catàleg d'actes gratuïts o amb preus reduïts o subvencionats, com per exemple cercaviles, concerts gratuïts de bandes municipals o celebracions d'actes amb música en viu o gravada (carnaval, Nit de Cap d'Any, etc.). Això no obstant, no inclou ni les retransmissions de les ràdios municipals, ni les representacions dramàtiques, entre d'altres. El catàleg es pot consultar aquí.

"D'aquesta manera, en facilitam la tramitació", indicà Joan Verger, batle de Montuïri, uns dies abans d'aprovar la proposta. Aquest conveni marc sorgeix d'un acord entre l'entitat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Aquesta tarifa, anunciada per l'SGAE a l'estil de les ofertes de les companyies telefòniques, també inclou descomptes. Els ajuntaments que s'hi adhereixin podran pagar un 25 per cent menys en drets d'autor de ràdios de titularitat municipal, de televisions municipals, per exhibició de cine a locals municipals o en algun altre esdeveniment.

La SGAE és una entitat privada que es dedica a la gestió de drets de propietat intel·lectual i passa factura als ajuntaments després de cada actuació organitzada per ells que inclogui algun autor que sigui soci seu. Per a molts consistoris resulta una quantitat molt alta, com va passar a Porreres fa un any, quan  es va veure obligat a fer un pla de pagament de 46.000 euros per actuacions organitzades entre el 2007 i el 2013.

El conveni inclou diferents tarifes depenent de la població de cada municipi. Així doncs, un poble d'entre 151 i 250 habitants, com Escorca, hauria de pagar 432 euros si ho fa en un termini; i Ariany, 1.024 € perquè té entre 750 i 1.000 habitants.

Més continguts de