TEMA DEL DIA

Unitat dels sobiranistes, però només per manifestar-se

Malgrat que es revifin les crides a l'entesa, de moment Barceló i Lladó només s'ajunten per donar suport a la marxa reivindicativa del 30 de desembre

La crisi de MÉS, que s'ha tancat amb la sortida d'Esquerra Republicana de la coalició, fa preveure que no hi haurà una proposta unitària de les forces sobiranistes a les properes eleccions del maig del 2015. Malgrat que es revifen les crides a la unitat, aquesta, de moment, només es veurà en la manifestació convocada per a aquest dimarts per la Plataforma 31-D.

Moments abans que l'Assemblea Sobiranista de Mallorca fes una crida a la unitat de "tots els partits illencs no dependents de Madrid" en les properes eleccions autonòmiques i estatals, els líders de les principals forces polítiques sobiranistes a Mallorca, Biel Barceló (MÉS) i Joan Lladó (Esquerra), es deixaven veure plegats per donar suport a la manifestació del 30 de desembre. Ara per ara, el gest del coordinador de MÉS i del president d'Esquerra no passa de ser un gest, una foto. L'ambient fred que es respirava no fa presagiar res pus.

Lladó i Barceló, amb la seva presència, donaven suport a la crida que feia la Plataforma 31-D per participar en la tradicional manifestació de dia 30, que enguany porta per lema "Els Països Catalans decidim autodeterminació". La protesta s'iniciarà al passeig del Born a les 18 hores de dimarts, recorrerà el carrer Unió, la costa de la Pols, Sant Miquel i el carrer dels Oms i acabarà a la plaça dels Patins, on es faran la lectura d'un manifest i un concert.

Si la convocatòria de la manifestació es donava a conèixer als peus de l'estàtua del rei En Jaume, a Palma, en un altre espai emblemàtic, el del monestir de Sant Bernat de la Real, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca feia una crida a totes les forces polítiques de les Illes sense obediència estatal per concórrer plegades a les properes eleccions. L'assemblea planteja dues opcions: un acord programàtic i candidatures separades o una única candidatura. I defensa aquesta segona opció, una candidatura unitària amb un programa que plantegi la "recuperació de la sobirania fiscal de les Illes Balears, la protecció i aprofundiment de la immersió lingüística, una llei de foment del petit i mitjà empresariat balear, el blindatge dels serveis socials bàsics i una consulta sobre les prospeccions petrolíferes.

"Entenem que aquesta és una qüestió de dignitat, però també de supervivència com a societat, i que, per tant, ha de tenir el consens de totes les formacions polítiques de les Illes Balears. Ha arribat el moment que tots els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs defensem amb determinació i sense complexos allò que és nostre", diu el manifest de l'assemblea, que aquest dilluns han donat a conèixer la presidenta de l'entitat, Maria Antònia Oliver, i quatre membres més del seu secretariat, Miquel Àngel Mayol, Pep Planas, Jaume Calafell i Bartomeu Adrover.

Aquesta crida se suma a altres iniciatives, com la de Clam per MÉS, que han sorgit per demanar la unitat de les forces polítiques d'aquest espectre sobretot després de la crisi que ha afectat la coalició i que ha provocat la sortida d'Esquerra. Tot i això, l'enfrontament que s'ha visualitzat entre els antics socis no fa previsible un acord d'aquest tipus abans de les eleccions de maig.

Més continguts de

El + vist

El + comentat