PROCÉS INTERN DEL PSOE-PALMA

Socias concentrà suports a l'agrupació afí a Armengol

Al districte Nord doblà el nombre de vots del guanyador de les primàries, José Hila, que es reuneix amb la secretària general del PSIB per oferir una mostra d'unitat

Ramon Socias, l'aspirant a les primàries del PSOE de Palma que va perdre davant el candidat José Hila, va concentrar suports a l'agrupació Nord, l'única de les quatre de Ciutat que no està controlada per l'equip de l'exbatlessa Aina Calvo i que és afí a la direcció del PSIB de Francina Armengol. L'exdelegat del govern, que va perdre de manera clara les primàries amb 185 vots davant els 334 aconseguits per l'actual regidor a Cort amb el suport de Calvo, només va aconseguir imposar-se a aquesta agrupació, la menys nombrosa, però també de manera clara perquè pràcticament va doblar el nombre de suports d'Hila, per 63 a 32. Allà va invertir el resultat global, ja que s'imposà amb un 66,32% dels vots al seu contrincant, que n'obtingué un 33,68%.

Al marge d'això, Socias aconseguí el seu major nombre absolut de vots, 69, a l'agrupació de Ponent, la més nombrosa i participativa en la votació interna de l'Agrupació Socialista de Palma. Tot i així, en aquest districte ara dirigit per la regidora Virginia Abraham i feu de l'històric Ramon Torres, Hila s'imposà clarament amb més del doble de vots (139). El ja candidat del PSOE de Palma va obtenir els seus millors resultats relatius, ja que superà el 70% dels suports emesos, a les agrupacions de Llevant —on va ser secretari general— i l'Eixample. Sobre un cens total de 755 militants, a les primàries del PSOE de Palma en votaren 529, la qual cosa indica una participació del 70,07%. Els dos candidats obtingueren menys vots que els avals presentats respectivament.

 

RESULTATS DEFINITIUS PRIMÀRIES PSOE-PALMA

AGRUPACIÓ           VOTS             J. HILA                 R. SOCIAS      BLANCS     NULS

PONENT                   209              139 (66,21%)        69 (33,01%)          1             -  

LLEVANT                  121              89  (73,55%)          29 (23,97%)          3             -

EIXAMPLE               104               74  (70,19%)         24 (22,12%)          5             1

NORD                        95               32  (33,68%)         63 (66,32%)          -              -

TOTAL                    529 (70%)    334 (62,95%)     185 (34,88%)  

 

L'agrupació Nord, allà on es va imposar Socias, és dirigida per la secretària general Cati Calafat, afí a la direcció del PSIB de Francina Armengol i que el 2012 es va imposar a la regidora de Cort amb Calvo, Begoña Sánchez. En qualsevol cas, ni Calafat ni Armengol no han volgut donar suport explícit a Ramon Socias durant el procés intern, tot i que en els darrers mesos la direcció del PSIB havia deixat clara la intenció, sense èxit, de cercar una candidatura alternativa a la d'Hila per triar el cap de llista a Cort. La comissió executiva de l'Agrupació Socialista de Palma presidida per Aina Calvo convocarà aquest dimarts una reunió extraordinària per valorar el procés de primàries realitzat i establir el calendari de feina per a l'elaboració del seu programa electoral.

Reunió dels tres candidats

Les votacions dels socialistes de Palma —diumenge el PSIB també va realitzar primàries per triar els caps de llista a Santa Eulària (Vicent Torres) i Ciutadella (Noemí Camps)— han posat punt i final al procés intern del partit de cara a les eleccions del proper mes de maig. La secretària general i candidata a la presidència del Govern, Francina Armengol, ha volgut donar l'endemà mateix una mostra d'unitat reunint-se amb el guanyador per ser el cap de llista a Cort, José Hila, i amb Francesc Miralles, únic candidat presentat per optar a la presidència del Consell de Mallorca.

La trobada ha servit per "plantejar una estratègia conjunta de tot el partit per recuperar la batlia de Palma i, sobretot, per donar solucions als problemes que té la ciutat", ha explicat el partit a través d'un comunicat. Armengol ha elogiat Hila com a nou candidat a Cort i ha remarcat d'ell que es tracta d'"una persona jove, preparada, amb empenta i experiència municipal". "Avui és el primer dia d'un canvi en el qual estam treballant tots junts, carrer a carrer i barri a barri", ha manifestat per la seva banda Hila.

Al marge d'aquesta trobada entre els tres candidats, l'executiva del PSIB també s'ha reunit aquest dilluns per valorar tot el procés i remarcar que "més de 15.000 persones han participat a les diferents rondes d'eleccions primàries a Balears", d'ençà que el passat mes d'abril Francina Armengol fos escollida cap de la llista del PSIB a la presidència del Govern, en un procés obert a tota la ciutadania. Posteriorment els militants van poder participar en la votació que trià Pedro Sánchez com a nou secretari general del PSOE i diumenge es culminà aquest procés a Palma, Santa Eulària i Ciutadella, on hi havia més d'un aspirant a encapçalar la llista municipal.