Violència masclista

El 14,1% de les adolescents asseguren haver rebut pressions sexuals el 2020

Segons un estudi de la Complutense, el 48% d'assetjament sexual online consisteix en mostrar fotografies íntimes

3 min
Una concentració contra la violència masclista que es va a Santa Perpètua de Mogoda, en una imatge d'arxiu.

MadridErradicar la violència masclista entre les dones joves i adolescents continua sent una assignatura pendent, però es percep una millora els últims anys. El 14,1% de les noies que han participat en un estudi elaborat per la Universidad Complutense de Madrid en col·laboració amb el ministeri d'Igualtat -han estat entrevistades 13.257 persones de 336 centres educatius- asseguren que s'han sentit pressionades per a activitats de tipus sexual durant el 2020 i un 11,1% en l'àmbit de la parella. Les noies d'entre els 13 i els 18 anys són les que més denuncien que han rebut aquest tipus de violència.

L'auge de les noves tecnologies fa que sigui en l'àmbit digital on es produeix més assetjament. En el 48% de les situacions d'assetjament viscudes un home ha mostrat imatges sexuals no desitjades i en un 22,5% dels casos ha passat tres vegades o més. En un 43,9% l'home ha demanat a la noia que enviï imatges íntimes per internet i en un 21,9% ha passat tres vegades o més. També hi ha un 23,4% de noies que han patit assetjament sexual online per tenir cibersexe. Algunes víctimes han patit més d'un d'aquests tres tipus diferents d'assetjament. La percepció de la dona, però, és molt diferent de la que reconeixen els nois. Només un 11,6% admeten haver enviat fotos sexuals no desitjades per la dona i un 17% asseguren haver-ne demanat.

En l'àmbit de la parella, la violència psicològica és la més estesa i els homes també admeten haver-la exercit en menys percentatge del que les dones perceben. Les dones que expressen haver-ne patit indiquen que el 17,3% de situacions han sigut insults o ridiculitzacions (6,2% els homes); el 17,1% control o presa de decisions fins a l'últim detall (5,2% els homes); el 15,7% aïllament de les amistats (4,2% els homes); i el 14,9% control a través del mòbil (6% els homes). També n'hi ha de física perquè l'11,1% de les situacions denunciades tenen a veure amb pressió per fer activitats sexuals no desitjades (3,1% els homes).

"Els estudis demostren que hi ha avenços", ha afirmat la secretària d'estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Noelia Vera, durant la presentació de l'informe. N'ha donat detalls la directora del treball, María José Díaz-Aguado, de la unitat de psicologia preventiva de la Complutense, que ha recordat que entre el 2010 i el 2013 hi va haver un increment de la violència sexual contra les adolescents. Durant aquell període l'ús de les noves tecnologies va fer que augmentés especialment la psicològica, però ara han disminuït tres dels valors que llavors van créixer: el control a través del mòbil, l'ús de les contrasenyes de la dona per controlar-la i l'ús de les seves contrasenyes per suplantar-li la identitat.

La importància educativa

En el perquè de la reducció de la violència contra les joves s'ha destacat la tasca a les escoles i el fet que en l'entorn familiar se'n parli més. El 47,8% dels enquestats expliquen haver treballat la violència masclista als col·legis, vuit punts percentuals més que el 2013, i també es destaca un increment significatiu en el que explica el professorat: han augmentat les activitats a classe per explicar el tema, a través de vídeos amb anuncis o reportatges, a través de pel·lícules o amb treballs en equips perquè l'alumnat elabori les seves propostes sobre com prevenir-ho. Díaz-Agudo ha subratllat que hi ha correlació entre els que ho han treballat i l'exerceixen i pateixen menys la violència sexual.

En l'entorn familiar, la directora del projecte ha remarcat que els pares parlen amb els fills i amb les filles de manera diferent. Si bé en l'estudi del 2013 un 36% de les noies afirmaven que se'ls traslladava amb freqüència el missatge que "la gelosia és una expressió d'amor", ara són un 23%; i en els homes ha passat d'un 36% al 18%. Tanmateix, la consigna que "per tenir una bona relació de parella has de trobar la teva mitja taronja i així arribar a ser com una sola persona" els enquestats la segueixen sentint amb freqüència en un 40%.

stats