Salut
Societat 05/04/2011

El 14% dels malalts té variants resistents del VIH que limiten el tractament

Els malalts tenen variants minoritàries no detectades fins ara, que dupliquen el risc que fracassi el tractament, situació que seria semblant a no prendre's la medicació

Efe
2 min

BarcelonaEl 14% dels malalts de sida tenen variants minoritàries del virus del VIH resistents que no se'ls havien detectat abans i que dupliquen el risc de fracàs del tractament antiretroviral, segons un estudi en el qual han participat investigadors de l'IrsiCaixa.

El treball, publicat al Journal of the American Medical Association, ha analitzat mostres de 985 pacients que, segons els tests de resistència que s'utilitzen habitualment, no presentaven virus resistents.

Per al treball es van utilitzar tècniques de seqüenciació massiva de virus que permeten detectar variants presents fins a en un 0,1% dels virus del VIH de l'organisme, segons que ha informat el IrsiCaixa en un comunicat.

Milers de variants per cada pacient

L'estudi, liderat per la Universitat de Harvard, demostra que la presència d'aquestes variants minoritàries resistents duplica el risc de fracàs del tractament, fet que suposa un risc semblant al de no prendre's la medicació correctament.

Segons han recordat les mateixes fonts, els pacients seropositius estan infectats per milers de virus del VIH una mica diferents entre ells, les anomenades variants virals, algunes més freqüents que altres, i a vegades incorporen mutacions que provoquen resistència als fàrmacs i fan que el tractament no sigui eficaç.

Actualment, abans que un pacient comenci un tractament antiretroviral es verifica que els virus que té no sigui resistents a aquella medicació, mitjançant els anomenats "tests de resistència", que detecten les variants virals més freqüents, que són les que són presents a més d'un 15% o 20% dels virus que infecten cada pacient.

No obstant això, en alguns pacients que aparentment no tenen virus resistents el tractament fracassa.

El doble de probabilitats

Entre els pacients sense resistències de cap tipus el tractament antiretroviral fracassa en un 15% dels casos, mentre que en els pacients amb variants minoritàries el fracàs era del 35%, cosa que significa que la presència d'aquestes variants minoritàries duplica el risc que el tractament no funcioni.

Fonts de l'IrsiCaixa han remarcat que ara treballen per desenvolupar nous tests de resistència molt més sensibles que els actuals i que evitarien el fracàs del tractament antiretroviral en 1 de cada 11 pacients, que són aquells en què els tests actuals no detecten resistències.

A l'estudi hi ha participat el doctor Roger Paredes, investigador de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa. A més d'aquest centre, hi han participat altres de diversos països com la Universitat de Zuric, la Universitat de Yale i l'University College de Londres.

stats