Societat 08/08/2016

El 21 directius de TMB es reparteixen 2,5 milions d'euros en sous bruts anuals

L'empresa de transports fa públic per primer cop els sous de tots els seus directius, càrrec per càrrec, que cobren fora de conveni, i 19 dels 21 cobren més que el conseller delegat

Albert Solé
3 min
Els sous

BarcelonaEl nou portal de la transparència de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha fet públic els sous anuals dels seus 21 directius, a més de les dietes de tots els seus membres dels consells d’administració. Sumant els 21 sous bruts, que inclouen els complements i variables, en total els directius cobren 2.548.000 euros. Els sous varien des dels 83.000 euros fins als 135.000, però 19 d’aquests 21 cobren més que el seu cap, el conseller delegat –Enric Cañas–, que té un sou de 105.000 euros. Per exemple, els directors de la xarxa de Metro –Marc Grau– i del Bus de Barcelona –Marta Labata–són els directius de TMB que tenen el salari més alt del personal directiu amb 135.545 euros bruts a l’any. I el director executiu de l’àrea de Màrqueting, Joaquim Balsera –exalcalde de Gavà– és l’únic dels 21 que no supera els 100.000 euros a l’any i es queda amb 83.000 euros bruts a l’any, i sense complements, com el conseller delegat.

Es publicaran més sous

Aquests alts càrrecs formen part de les prop de 600 persones que cobren un sou de TMB amb unes condicions pactades fora de conveni, però els sous fet públics ara són el dels directius que depenen directament de la direcció política. En la nota de premsa feta pública ahir, però, l’empresa recorda que “TMB preveu actualitzar properament la informació publicada amb l’objectiu de donar encara més detall de la política retributiva de tota la plantilla de l’empresa”.

Aquest és el primer cop que es fan públics aquests sous fora de conveni, una de les moltes històriques reivindicacions que els sindicats reclamaven per desconvocar les darreres vagues. De fet, abans de l’estiu l’assemblea de treballadors va votar a favor de l’acord amb l’empresa de transports pel nou conveni col·lectiu, i així posar fi a les vagues que s’han repetit durant el primer semestre d’aquest any.

El mes de març passat l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el portal de la transparència per fer públics els sous i tota la informació d’interès públic d’aquesta empresa pública, pero no ha sigut fins ara que han fet públics els sous detallats dels directius que més cobren i que no es podien consultar perquè estaven for a de conveni, com en canvi sí que es podia fer amb els sous dels treballadors.

Més enllà de si els sous que cobren aquests 21 directius són més o menys alts, Ricard Riol, president de la Plataforma pel Transport Públic (PTP) creu que el problema és el nombre de directius, en especial en l’àrea de planificació. “TMB és un operador i de la planificació ja se n’encarrega AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) o el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que tenen en compte tota la xarxa de transports (bus, metro, FGC, Rodalies, Tram...), per això no calen tants directius en aquesta àrea a TMB. De fet, hi ha més personal a planificació a TMB que a l’AMB i a Territori”.

El sou dels consellers, també

TMB també va publicar ahir el que cobren els membres dels dos consells d’administració –de Ferrocarrils Metropolità de Barcelona SA i de Transports de Barcelona–, que varia dels 270 euros trimestrals, als 540. Les persones que formen part dels dos consells cobren 270 euros, i els altres 540. Els consellers cobren per trimestre, no per reunió a la que assisteixen, però si falten a alguna de les reunions dels consells, els descompten un 30% del sou.

stats