Salut
Societat 31/07/2019

60 persones es visiten al dia a Barcelona per descartar malalties de transmissió sexual

El nou Centre de Salut Drassanes - Vall Hebron diagnostica de manera immediata els contagis

G.g.g
4 min
El Rico, de 26 anys, es fa proves d'ITS cada sis mesos i, ara, es visita al nou centre Drassanes-Vall d'Hebron.

BarcelonaAlmenys 60 persones es visiten diàriament al Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes, integrat a l'Hospital de la Vall d'Hebron des del 2013, per descartar malalties d'origen sexual. En només set mesos, el servei ha fet prop de 44.000 visites, la meitat de les quals per possibles infeccions de transmissió sexual (ITS). "De totes les patologies infeccioses, aquestes són les que més han augmentat en l'última dècada i, a més, de manera sostinguda", ha alertat aquest dimecres el director del programa d'atenció especialitzada Drassanes i cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Benito Almirante. La demanda de proves d'urgència per infeccions de transmissió sexual (ITS) és una tendència creixent a tot Catalunya i, de fet, els 51 professionals sanitaris que treballen a Drassanes ja han visitat un 15% més de pacients que en anys interiors.

Les persones que s'adrecen a aquest centre especialitzat en patologies víriques, tant si pateixen símptomes d'una ITS com si només tenen sospites perquè, per exemple, han tingut una conducta sexual de risc, tenen resposta en menys de sis hores. El programa, anomenat Drassanes Exprés, inclou un test per detectar el VIH, l'hepatitis B i C, la sífilis, la gonorrea i la clamídia i, en cas que la prova surti positiva en qualsevol d'aquestes afeccions, l'usuari és visitat aquell mateix dia per rebre un tractament adient. Aproximadament, una vintena de pacients fan servir aquesta via. "Avancem en la immediatesa en l'atenció al pacient i l'eficiència en el tractament", ha destacat el gerent de la Vall d'Hebron, Albert Salazar, que ha acompanyat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la visita a les noves instal·lacions, inaugurades fa menys de mig any al bell mig del Raval.

Els experts recomanen que les persones que tenen múltiples parelles sexuals es facin controls periòdics per descartar possibles infeccions, i és el col·lectiu homosexual un dels grups diana d'aquests consells. El Rico, de 26 anys, es fa proves d'ITS cada sis mesos i té molt clar que "és necessari" fer-se anàlisis regularment: "Encara que no es tingui cap símptoma. Hi ha mil malalties de transmissió sexual més que es poden transmetre molt fàcilment".

Rico diu que com a jove valora molt positivament l'existència d'un espai públic i gratuït com el de Drassanes, amb un personal que ofereixi confidencialitat i empatia amb una qüestió tan sensible com la salut sexual. "La informació existeix i hi ha infinitat de maneres d'accedir-hi, però hi ha molts joves que no donen importància a la prevenció fins que és molt tard", lamenta aquest jove canari, que fa dos anys que va establir-se a Barcelona.

Els serveis d'atenció, diagnòstic i tractament de malalties infeccioses ja s'oferien al Centre de Salut Drassanes - Vall d'Hebron fa 40 anys, però les noves instal·lacions permeten una atenció unificada, gestionada per l'hospital de referència de Barcelona.

Si bé les consultes per possibles contagis de malalties d'origen sexual copsen bona part de l'activitat del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes, l'espai també ofereix una àmplia atenció a dos grans focus infecciosos: el 30% de les visites anuals corresponen a qüestions de la salut internacional i la medicina del viatger –vacunació i malalties importades– i el 20% a casos de tuberculosi, patologia bacteriana que afecta sobretot persones en risc d'exclusió social o originàries de països endèmics –Sud-est Asiàtic, l'Amèrica Llatina i Europa de l'Est.

El Govern es nega a retallar en sanitat

No es retallarà un sol euro més en sanitat. El Govern ha respost així a la petició de l'executiu de Pedro Sànchez que, tal com avançava ahir 'La Vanguardia', hauria enviat una carta per demanar una reducció de la despesa sanitària i farmacèutica catalana. La missiva assenyala que Catalunya no ha complert amb la taxa de referència establerta a la comissió delegada del Govern d’Afers Econòmics en els anys 2017 i 2018, que era del 2,1% i 2,4% respectivament: Catalunya –apunten– va arribar al 3,3% el 2017 i al 4,7% el 2018.

"El govern del PSOE ens demana que continuem aplicant les polítiques d'austeritat del PP, és a dir, que retallem. I no ho farem", ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha defensat que el departament compleix i "gestiona de manera escrupolosa" els serveis tot i no rebre "el finançament adequat".

En aquest sentit, la republicana ha emplaçat Sánchez a "finançar bé" les polítiques públiques i ha criticat que el PSOE estigui invertint 2.200 milions d'euros en despeses i nous contractes militars. "Si a sobre hem de rebre cartes que ens demanen retallar en farmàcia i serveis, els socialistes ens hauran d’explicar perquè reclamen retallades i des del Parlament ens demanen una altra cosa", ha carregat Vergés. La titular de Salut ha exigit a l'executiu espanyol que "obri la clau de la caixa del finançament" i l'ha instat a "reflexionar sobre com està finançant el sector sanitari".

"El que no podem fer és mirar cap a una altra banda quan surten medicaments nous", ha rebutjat la consellera, que ha posat com a exemple el tractament de l'hepatitis C, que Catalunya finança sense aportacions econòmiques del govern espanyol. Encara que el Govern enviarà "tota la informació necessària" sobre la seva gestió abans del 15 de setembre, Vergés ha qualificat d'"incompetent" l'Estat per "cedir responsabilitats primer i després demanar retallades".

stats