METEOROLOGIA
Societat 06/02/2011

Per què l'anticicló no ens permet superar els 80 km/h?

Les situacions anticiclòniques no afavoreixen la renovació de l'aire i concentren els contaminants prop de la superfície

Marc Candela
1 min
Un cotxe circula al costat d'una senyal de limitació de velocitat/ ACN

BarcelonaLa pressió atmosfèrica és una variable que ens indica el pes de l'aire que hi ha sobre un indret determinat. L'anticicló és, bàsicament, un nucli d'altes pressions atmosfèriques i, per tant, un pes excessiu de l'aire que hi ha sobre els nostres caps.

Això impedeix els ascensos de l'aire que hi ha prop de la superfície i, en conseqüència, no permet o no afavoreix la formació de núvols. És per aquest motiu que l'anticicló s'associa sovint a un temps assolellat.

Al mateix temps, les situacions anticiclòniques també es caracteritzen per una absència de vent o, dit d'una altra manera, dels moviments horitzontals de l'aire.

Per tant, quan l'anticicló és el gran dominador del panorama meteorològic, no es produeixen intercanvis verticals ni horitzontals de l'aire i, en conseqüència, no hi ha una renovació de l'aire més proper a la superfície.

Amb aquests condicionants, tota la contaminació generada per la indústria i el trànsit rodat -entre d'altres- no es dispersa i s'acumula molt a prop d'on ha estat generada. Aquest és el motiu que explica que, en les situacions de domini anticiclònic o d'altes pressions, s'intenti minimitzar la generació de contaminants i que, per exemple, la conselleria de Territori i Sostenibilitat no permeti superar el límit de 80 km/h als accessos a Barcelona.

I, molt probablement, la mesura es mantindrà en vigor durant tota la setmana, ja que les últimes actualitzacions dels models meteorològics no insinuen canvis a mitjà termini i l'anticicló no sembla que s'hagi d'allunyar de les nostres contrades abans de 6 o 7 dies.

stats