Societat 25/04/2015

Les AMPA fan una crida a boicotejar les proves de 3r de primària que preveu la llei Wert

La Federació d'Associacions de Pares i Mares creu que el departament d'Ensenyament no ha facilitat la data de la prova per evitar la reacció de les famílies

Acn
3 min
Una classe de 3r de Primària fent un taller, a Valls.

BarcelonaDurant el mes de maig, els alumnes de 3r de Primària haurien de fer una prova diagnòstica, establerta a la LOMCE, per comprovar la qualitat del sistema educatiu. Tot i això, la informació que ha arribat a les famílies és poca i de moment, no saben la data concreta. En declaracions a l'ACN, Àlex Castillo, president de la FaPac, ha denunciat que el departament no ha facilitat la data precisament per evitar la reacció de les famílies. Castillo ha explicat que, els propers dies, la FaPac decidirà les accions concretes que duran a terme però ha avançat que es demanarà boicotejar les proves, ja sigui no portant els infants a l'escola o reclamant la seva destrucció.

La Federació d'Associacions de Pares i Mares (FaPac) demanarà a les famílies que no portin els nens i nenes a l'escola per fer les proves de 3r de Primària, que manifestin el seu desacord en la realització de les proves, i que demanin, en el cas que es facin, que no es tinguin en compte per a res en un futur. A més, proposa que, amb un canvi de govern espanyol, les proves siguin destruïdes. Aquestes són algunes de les accions que la FaPac acabarà de definir la setmana que ve, i que donarà a conèixer amb una campanya d'informació als centres de Primària que es veuen afectats per aquesta mesura prevista a la LOMCE.

En una entrevista a l'ACN, el president de la FaPac, Àlex Castillo, ha defensat la ''desobediència activa'' a la LOMCE i per tant a aquestes proves, perquè considera que és una ''derivació'' d'aquesta llei. Castillo critica que la llei del PP entra en una ''espiral perversa'' d'avaluar ''per avaluar'' en comptes de posar eines als problemes detectats. ''És més barat fer proves'' diu Castillo, que ''rebaixar ràtios''.

Castillo creu que posar una prova més a una edat encara més primerenca té la voluntat de ''segregar i classificar'' els alumnes, per ''destriar-los'' en itineraris concrets. Considera que el sistema ja està prou avaluat i de fet, perquè a banda de les proves de 6è i 4t d'ESO, recorda que fa anys que es fa una prova de diagnòstic a 4t de Primària, universal, i amb uns resultats que no es faciliten a les famílies. La consellera, Irene Rigau, va recordar que precisament aquestes proves es fan des de l'any 2000, i que per tant, la llei espanyola coincidia amb una prova amb llarga història a Catalunya a la meitat de la Primària. En aquest sentit, Rigau considera que l'única diferència és que ara es faran a 3r en comptes de 4t.

De moment, la informació de què disposen famílies i centres educatius és poca, ja que la data concreta de la realització d'aquestes proves diagnòstiques no està clara. Segons Castillo, només són coneixedors dels documents que s'han publicat a la web del Ministeri d'Educació i el que s'ha anat exposant a altres comunitats. Pel president de la FaPac, el Departament d'Ensenyament ''juga amb la desinformació'' per por i per evitar les accions i reaccions de les famílies que hi puguin estar amb desacord. Per Castillo, Ensenyament ''juga a ser amic de Wert'' perquè facilitarà que es puguin fer les proves i assegura que li agradaria que fos ''igual de valent'' que Astúries, que ha anunciat que no realitzarà les proves.

L'oposició de la FaPac coincideix amb la de la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI), que des de fa unes setmanes fa una crida, a través del seu bloc a internet, al boicot de les proves. La quarantena d'escoles adherides a la XEI critiquen que les proves serviran per elaborar rànquings, neutralitzar els models d'escola alternatius o ensinistrar els alumnes únicament perquè superin aquestes proves. Des de la XEI es posa en dubte la utilitat d'aquests exàmens i es critica que una de les conseqüències és l'augment de la competitivitat entre escoles i la generació de desconfiança i control sobre els docents.

stats